Příprava čaje

Ke každému čaji dostaneš návod, jak připravit přímo ten konkrétní čaj. Ovšem takové ty všeobecné věci, které je dobré dodržovat, aby Tvůj čaj byl ještě lahodnější a držel si svou kvalitu co nejdéle, najdeš právě tady, spolu s dalšími zajímavostmi ze světa čaje.

Desatero přípravy čaje

  1. Čaj skladuj na suchém, temném místě. Přílišné horko čaji taktéž nesvědčí.
  2. Neskladuj ho v blízkosti čehokoli výrazně aromatického (vonné tyčinky, koření, káva …)
  3. Vymačkej vzduch ze sáčku, ve kterém čaj dostaneš, než ho uzavřeš zipem. Přístup vzduchu, světla, vysoká teplota a vlhko jsou totiž hlavní faktory, které čaj znehodnocují.
  4. Nejvíce z čaje získáš, pokud necháš lístky v horké vodě volně rozvinout a až po uplnynutí potřebné doby k luhování ho přeceď. Pokud ho "uvězníš" do nějakého sítka, neuvolní se z něj všechna ta skvělá chuť, kterou v sobě obsahuje. Pokud už si přípravu čaje chceš pomocí sítka zjednodušit, tak čím větší, tím lepší.
  5. Před zalitím čaje do konvičky či šálku nádobu nejdříve na chvilku prohřej troškou horké vody. Tu po pár vteřinách slij. Poté do nádoby nasypej požadované množství čaje. Takto nahřátá nádoba čaj propaří a to způsobí, že se čaj nádherně rozvoní.
  6. Pokud nemáš příliš zkušeností s jeho přípravou, následuji instrukce na přípravu přiložené ke každému čaji. Pokud je máš, neboj se naopak experimentovat. Pravidla a návody jsou přeci od toho, aby se porušovaly ;)
  7. Logicky platí, že čím více čaje, čím teplejší voda a čím delší louhování, tím bude čaj silnější a trpčí. Takže pokud si čaj připravíš podle přiloženého návodu a bude pro Tebe třeba moc silný, tak ho ještě nezatracuj a zkus to příště třeba s menším množstvím čaje, chladnější vodou či ho nech luhovat kratší dobu. Stejně to platí i naopak. Jinak teplotu vody můžeš určit i bez teploměru. Návod najdeš tady.
  8. Dávkování čaje je taktéž individuální záležitost. Někdo upřednostňuje dělat si větší množství čaje najednou do větší konvičky. Jiní si opakovaně zalévají čaj v jednom šálku či gajwanu. Já dávám přednost opakovaným nálevům v malém, což dávkuji obvykle kolem 4-6 g sypaného čaje na 2 dcl vody. Luhuji velmi krátce (dle druhu čaje) a zalévám někdy i 5 či vícekrát.
  9. Používej měkkou vodu. Nebo zkus vodu ze studánky. Teplota pro přípravu čaje se liší od druhu. Je ovšem pouze orientační. Vyzkoušej si sám co Ti nejvíc vyhovuje. Teplotu vody nejjednodušeji zjistíš, když si pořídíš rychlovarnou konvici s termoregulací (např. takovou fajnovou retro od Russell Hobbs jako mám já ;) ) nebo na to půjdeš jednou z těchto metod. Každopádně ty orientační teploty jsou uvedeny níže.
  10. Některé čaje, zejména například zelené japonské, jsou náchylnější k tomu, že se více drolí skoro na "prach", který se obvykle nashromáždí ve spodní části sáčku s čajem. Tyto drobné částečky jsou v čaji nežádoucí (pokud se tedy nejedná například o ceylonský čaj, který je nadrcený záměrně), způsobují větší trpkost čaje a úplně jinou chuť. Těchto částeček se zbavíš tak, že je čaj jednoduše prosyješ přes sítko s odpovídající velikostí otvorů.

Co znamená vícenálevový čaj a jak se připravuje

Většina čajů je vícenálevových. Znamená to, že se již jednou zalité čajové lístky nevyhazují, ale zalijí znovu dva i vícekrát. Vůbec to neznamená, že další nálevy budou horší, často i naopak. U zelených a bílých čajů je nejlepší první a druhý nálev. U Oolongů a Puerhů se často první nálev po pár sekundách vylévá a nejlepší jsou pak ty následující. S tím, že každý nálev často odhalí úplně jiné vůně a chutě.

Platí, že čím více čaje použiješ, tím kratší doba k luhování je třeba a tím více nálevů z čaje budeš mít. Nejlepší je čajové lístky znovu použít ještě ten samý den. Další den je můžeš zalít taky. Je to bezpečné, ale čím déle jsou lístky na vzduchu, tím více oxidují a na jejich chuti je to pak znát. Takže pokud si třeba sám, je nejlepší dělat čaj na šálky, nikoli na konvice. Protože dát si několik konvic denně by s Tebou přeci jen mohlo trochu zacloumat ;)

Jak už jsem psala, obvykle si dávkuji 4-6 g na šálek o objemu 2 dcl. 1. nálev se luhuje nejdéle i přesto sleji u většiny čajů dříve než za minutu. U 2. a 3. nálevu bývá doba luhování nejkratší. U dalších nálevů se délka luhování už zase prodlužuje. Prostě sleduj barvu nálevu, průběžně ochutnávej a sám si vychytej, kdy čaj sliješ. Opakuj tak často, dokud Ti čaj chutná. U posledního nálevu, když už máš pocit, že nemá skoro žádnou chuť, nech luhovat opravdu dlouho … v nejhorším si ho můžeš dát jako ice tea :)

Teplota vody na přípravu jednotlivých druhů čaje

  • černé a červené čaje - vroucí voda
  • bílé čaje - 90°C
  • zelené čaje - 70-85°C (japonské 100°C)
  • Oolongy - první nálev téměř vroucí voda, ostatní nálevy 80-90°C
  • Puerhy / tmavé čaje - vroucí voda

Stručně o čaji

Čaj je nápoj, který se získá zalitím čajových lístků horkou vodou. Pijí se čaje černé (červené), zelené, bílé, tmavé (puerhy) i žluté. Všechny pocházejí z jedné rostliny a jejích kultivarů a tou je čajovník, Camellia sinensis. Pochází nejspíš z jihozápadní Číny. To, jaký čaj z lístků nakonec vznikne, záleží na způsobu zpracování čajových lístků (sušení, fermentace, oxidace … v různých fázích a po různě dlouhou dobu). Sbírá se pouze několik svrchních lístků na větvičce čajovníku, čím svrchnější, tím je čaj kvalitnější.

Tak to by pro začátek stačilo ;) Další zajímavosti ze světa čaje najdeš v příspěvcích níže a pokud nechceš, aby Ti nějaká unikla, přihlaš se k odběru Občasníku Čajových Bedýnek.