Příprava čaje

Ke každému čaji dostaneš návod, jak připravit přímo ten konkrétní čaj. Ovšem takové ty všeobecné věci, které je dobré dodržovat, aby Tvůj čaj byl ještě lahodnější a držel si svou kvalitu co nejdéle, najdeš právě tady, spolu s dalšími zajímavostmi ze světa čaje.

Desatero přípravy čaje

  1. Kde skladovat - Čaj skladuj na suchém, temném místě. Přílišné horko čaji taktéž nesvědčí.
  2. Kde ne - Neskladuj ho v blízkosti čehokoli výrazně aromatického (vonné tyčinky, koření, káva …)
  3. Bacha na vzduch, světlo a vedro - Vymačkej vzduch ze sáčku, ve kterém čaj dostaneš, než ho uzavřeš zipem. Přístup vzduchu, světla, vysoká teplota a vlhko jsou totiž hlavní faktory, které čaj znehodnocují.
  4. Sítko na luhování spíš neeee - Nejvíce z čaje získáš, pokud necháš lístky v horké vodě volně rozvinout a až po uplnynutí potřebné doby k luhování ho přeceď. Pokud ho "uvězníš" do nějakého sítka, neuvolní se z něj všechna ta skvělá chuť, kterou v sobě obsahuje. Pokud už si přípravu čaje chceš pomocí sítka zjednodušit, tak čím větší, tím lepší.
  5. Nahřej nádobu - Před zalitím čaje do konvičky či šálku nádobu nejdříve na chvilku prohřej troškou horké vody. Tu po pár vteřinách slij. Poté do nádoby nasypej požadované množství čaje. Takto nahřátá nádoba čaj propaří a to způsobí, že se čaj nádherně rozvoní.
  6. Příprava je individuální - Pokud nemáš příliš zkušeností s jeho přípravou, následuji instrukce na přípravu přiložené ke každému čaji. Pokud je máš, neboj se naopak experimentovat. Pravidla a návody jsou přeci od toho, aby se porušovaly ;)
  7. Teplota x množství x čas - Logicky platí, že čím více čaje, čím teplejší voda a čím delší louhování, tím bude čaj silnější a trpčí. Takže pokud si čaj připravíš podle přiloženého návodu a bude pro Tebe třeba moc silný, tak ho ještě nezatracuj a zkus to příště třeba s menším množstvím čaje, chladnější vodou či ho nech luhovat kratší dobu. Stejně to platí i naopak. Jinak teplotu vody můžeš určit i bez teploměru. Návod najdeš tady.
  8. Dávkování - Dávkování čaje je taktéž individuální záležitost. Někdo upřednostňuje dělat si větší množství čaje najednou do větší konvičky. Jiní si opakovaně zalévají čaj v jednom šálku či gajwanu. Já dávám přednost opakovaným nálevům v malém, což dávkuji obvykle kolem 4-6 g sypaného čaje na 2 dcl vody. Luhuji velmi krátce (dle druhu čaje) a zalévám někdy i 5 či vícekrát. Pokud si dělám čaj ve větším, tedy do konvice o objemu 0,6 l, tak na tento objem dám nejčastěji 7-9 g čaje.
  9. Voda - Používej měkkou vodu. Nebo zkus vodu ze studánky. Teplota pro přípravu čaje se liší od druhu. Je ovšem pouze orientační. Vyzkoušej si sám co Ti nejvíc vyhovuje. Teplotu vody nejjednodušeji zjistíš, když si pořídíš rychlovarnou konvici s termoregulací (např. takovou fajnovou retro od Russell Hobbs jako mám já ;) ) nebo na to půjdeš jednou z těchto metod. Každopádně ty orientační teploty jsou uvedeny níže.
  10. Čajový prach - Některé čaje, zejména například zelené japonské, jsou náchylnější k tomu, že se více drolí skoro na "prach", který se obvykle nashromáždí ve spodní části sáčku s čajem. Tyto drobné částečky jsou v čaji nežádoucí (pokud se tedy nejedná například o ceylonský čaj, který je nadrcený záměrně), způsobují větší trpkost čaje a úplně jinou chuť. Těchto částeček se zbavíš tak, že je čaj jednoduše prosyješ přes sítko s odpovídající velikostí otvorů.

Teplota vody na přípravu jednotlivých druhů čaje

S tou teplotou je to dost individuální. Sice ke každému čaji uvádím návod, ale je třeba, aby sis to sám vychytal. Všeobecně platí, že čím teplejší voda, tím silnější a trpčí čaj. Takže pokud je pro Tebe čaj moc silný, tak použij chladnější vodu a naopak. A stejně tak to platí u doby luhování. Musíš si to zkrátka vychytat. Každopádně takové hrubé vodítko je:

Příprava černého a červeného čaje

  • 7-9 g čaje na 0,6 l vody o teplotě 95 - 100°C
  • doba luhování 3-4 minuty (nepálské 2-3 minuty, cejlonské typu broken 1-2 minuty)

Příprava bílého čaje

  • 7-9 g čaje na 0,3 litru vody o teplotě 80-90°C
  • doba luhování 2-3 minuty

Příprava zeleného čaje

  • 6-7g čaje na 0,3 litru vody o teplotě 70-85°C (ale některé japonské čaje se zalévají vroucí vodou a naopak třeba Gyokuro vodou o teplotě 50-70°C)
  • doba luhování 1-2,5 minuty

Příprava žlutého čaje

  • 7-9 g čaje na 0,6 litru vody o teplotě 90-100°C
  • doba luhování 2-3 minuty

Příprava čaje typu oolong

  • první nálev téměř vroucí voda, ostatní nálevy 80-90°C
  • 6-8 g na 0,3l vody
  • doba luhování 1-2,5 minut
  • ideální pro přípravu stylem gong fu cha

Příprava čaje typu pu erh (taktéž tmavý čaj)

  • 8-12 g čaje na 0,6 l vroucí vody
  • doba luhování cca 5 minut
  • ideální pro přípravu stylem gong fu cha

Co znamená vícenálevový čaj a jak se připravuje

Většina čajů je vícenálevových. Znamená to, že se již jednou zalité čajové lístky nevyhazují, ale zalijí znovu dva i vícekrát. Vůbec to neznamená, že další nálevy budou horší, často i naopak. U zelených a bílých čajů je nejlepší první a druhý nálev. U Oolongů a Puerhů se často první nálev po pár sekundách vylévá a nejlepší jsou pak ty následující. S tím, že každý nálev často odhalí úplně jiné vůně a chutě.

Platí, že čím více čaje použiješ, tím kratší doba k luhování je třeba a tím více nálevů z čaje budeš mít. Nejlepší je čajové lístky znovu použít ještě ten samý den. Další den je můžeš zalít taky. Je to bezpečné, ale čím déle jsou lístky na vzduchu, tím více oxidují a na jejich chuti je to pak znát. Takže pokud si třeba sám, je nejlepší dělat čaj na šálky, nikoli na konvice. Protože dát si několik konvic denně by s Tebou přeci jen mohlo trochu zacloumat ;)

Jak už jsem psala, obvykle si dávkuji 4-6 g na šálek o objemu 2 dcl. 1. nálev se luhuje nejdéle i přesto sleji u většiny čajů dříve než za minutu. U 2. a 3. nálevu bývá doba luhování nejkratší. U dalších nálevů se délka luhování už zase prodlužuje. Prostě sleduj barvu nálevu, průběžně ochutnávej a sám si vychytej, kdy čaj sliješ. Opakuj tak často, dokud Ti čaj chutná. U posledního nálevu, když už máš pocit, že nemá skoro žádnou chuť, nech luhovat opravdu dlouho … v nejhorším si ho můžeš dát jako ice tea :)

Stručně o čaji

Čaj je nápoj, který se získá zalitím čajových lístků horkou vodou. Pijí se čaje černé (červené), zelené, bílé, tmavé (puerhy) i žluté. Všechny pocházejí z jedné rostliny a jejích kultivarů a tou je čajovník, Camellia sinensis. Pochází nejspíš z jihozápadní Číny. To, jaký čaj z lístků nakonec vznikne, záleží na způsobu zpracování čajových lístků (sušení, fermentace, oxidace, tvarování … v různých fázích a po různě dlouhou dobu) - podrobnosti zde. Sbírá se pouze několik prvních lístků na vrcholku větvičky čajovníku. Čím blíže vrcholku větvičky, tím je čaj kvalitnější. Nejvíce ceněných látek mají ještě nerozvinuté lístky, takzvané tipsy.

Tak to by pro začátek stačilo ;) Další zajímavosti ze světa čaje najdeš v příspěvcích níže a pokud nechceš, aby Ti nějaká unikla, přihlaš se k odběru Občasníku Čajových Bedýnek.