Příprava čaje

Ke každému čaji dostaneš návod, jak připravit přímo ten konkrétní čaj. Ovšem takové ty všeobecné věci, které je dobré dodržovat, aby Tvůj čaj byl ještě lahodnější a držel si svou kvalitu co nejdéle, najdeš právě tady, spolu s dalšími zajímavostmi ze světa čaje.

Desatero přípravy čaje

  1. Čaj skladuj na suchém, temném místě. Přílišné horko čaji taktéž nesvědčí.
  2. Neskladuj ho v blízkosti čehokoli výrazně aromatického (vonné tyčinky, koření, káva …)
  3. Vymačkej vzduch ze sáčku, ve kterém čaj dostaneš, než ho uzavřeš zipem. Přístup vzduchu, světla, vysoká teplota a vlhko jsou totiž hlavní faktory, které čaj znehodnocují.
  4. Nejvíce z čaje získáš, pokud necháš lístky v horké vodě volně rozvinout a až po uplnynutí potřebné doby k luhování ho přeceď. Pokud ho "uvězníš" do nějakého sítka, neuvolní se z něj všechna ta skvělá chuť, kterou v sobě obsahuje. Pokud už si přípravu čaje chceš pomocí sítka zjednodušit, tak čím větší, tím lepší.
  5. Před zalitím čaje do konvičky či šálku nádobu nejdříve na chvilku prohřej troškou horké vody. Tu po pár vteřinách slij. Poté do nádoby nasypej požadované množství čaje. Takto nahřátá nádoba čaj propaří a to způsobí, že se čaj nádherně rozvoní.
  6. Pokud nemáš příliš zkušeností s jeho přípravou, následuji instrukce na přípravu přiložené ke každému čaji. Pokud je máš, neboj se naopak experimentovat. Pravidla a návody jsou přeci od toho, aby se porušovaly ;)
  7. Logicky platí, že čím více čaje, čím teplejší voda a čím delší louhování, tím bude čaj silnější a trpčí. Takže pokud si čaj připravíš podle přiloženého návodu a bude pro Tebe třeba moc silný, tak ho ještě nezatracuj a zkus to příště třeba s chladnější vodou či ho nech louhovat kratší dobu. Stejně to platí i naopak. Jinak teplotu vody můžeš určit i bez teploměru. Návod najdeš tady.
  8. Většina čajů je vícenálevových. U zelených a bílých čajů je nejlepší první a druhý nálev. U Oolongů a Puerhů se často první nálev po pár sekundách vylévá a nejlepší jsou pak ty následující. S tím, že každý nálev často odhalí úplně jiné vůně a chutě. Zde platí, že čím více čaje použiješ, tím kratší doba k louhování je třeba a tím více nálevů z čaje budeš mít.
  9. Dávkování čaje je taktéž individuální záležitost. Někdo upřednostňuje dělat si větší množství čaje najednou do větší konvičky. Jiní si opakovaně zalévají čaj v jednom šálku či gajwanu. Já dávám přednost opakovaným nálevům v malém, což dávkuji obvykle kolem 5-6g sypaného čaje na 2dcl vody. Luhuji velmi krátce (dle druhu čaje) a zalévám někdy i 5 či vícekrát.
  10. Používej měkkou vodu. Nebo zkus vodu ze studánky. Teplota pro přípravu čaje se liší od druhu. Je ovšem pouze orientační. Vyzkoušej si sám co Ti nejvíc vyhovuje. Teplotu vody nejjednodušeji zjistíš, když si pořídíš rychlovarnou konvici s termoregulací (např. takovou fajnovou retro od Russell Hobbs jako mám já ;) ) nebo na to půjdeš jednou z těchto metod. Každopádně ty orientační teploty jsou uvedeny níže.

Teplota vody na přípravu jednotlivých druhů čaje

  • černé a červené čaje - vroucí voda
  • bílé čaje - 90°C
  • zelené čaje - 70-85°C (japonské 100°C)
  • Oolongy - první nálev téměř vroucí voda, ostatní nálevy 80-90°C
  • Puerhy / tmavé čaje - vroucí voda

Stručně o čaji

Čaj je nápoj, který se získá zalitím čajových lístků horkou vodou. Pijí se čaje černé (červené), zelené, bílé, tmavé (puerhy) i žluté. Všechny pocházejí z jedné rostliny a jejích kultivarů a tou je čajovník, Camellia sinensis. Pochází nejspíš z jihozápadní Číny. To, jaký čaj z lístků nakonec vznikne, záleží na způsobu zpracování čajových lístků (sušení, fermentace, oxidace … v různých fázích a po různě dlouhou dobu). Sbírá se pouze několik svrchních lístků na větvičce čajovníku, čím svrchnější, tím je čaj kvalitnější.

Tak to by pro začátek stačilo ;) Další zajímavosti ze světa čaje najdeš v příspěvcích níže.