Příprava čaje

Příprava čaje je spolu s výběrem dobrého čaje a té správné vody klíčová k tomu, aby sis svůj šálek opravdu vychutnal. Jak tedy správně připravit sypaný čaj?

Příprava čaje - základní desatero

1. Kde čaj skladovat

  • Čaj skladuj na suchém, temném místě. Přílišné horko čaji taktéž nesvědčí.

2. Kde ne

  • Neskladuj ho v blízkosti čehokoli výrazně aromatického (vonné tyčinky, koření, káva …)

3. Bacha na vzduch, světlo a vedro

  • Vymačkej vzduch ze sáčku, ve kterém čaj dostaneš, než ho uzavřeš zipem. Přístup vzduchu, světla, vysoká teplota a vlhko jsou totiž hlavní faktory, které čaj znehodnocují.

4. Sítko na luhování čaje spíš neeee

  • Nejvíce z čaje získáš, pokud necháš lístky v horké vodě volně rozvinout a až po uplnynutí potřebné doby k luhování ho přeceď. Pokud ho "uvězníš" do nějakého sítka, neuvolní se z něj všechna ta skvělá chuť, kterou v sobě obsahuje. Pokud už si přípravu čaje chceš pomocí sítka zjednodušit, tak použij opravdu obrovské.

5. Nahřej čajovou nádobu

  • Před zalitím čaje do konvičky či šálku nádobu nejdříve na chvilku prohřej troškou horké vody. Tu po pár vteřinách slij. Poté do nádoby nasypej požadované množství čaje. Takto nahřátá nádoba čaj propaří a to způsobí, že se čaj nádherně rozvoní. Díky nahřátí nádoby zároveň nedojde k tak rychlému zchladnutí vody, kterou čajové lístky zaleješ.

6. Neboj se testovat různé způsoby přípravy

  • Pokud nemáš příliš zkušeností s přípravou sypaného čaje, následuj instrukce na přípravu přiložené ke každému čaji. Pokud je máš, neboj se naopak "experimentovat".
  • Logicky platí, že čím více čaje, teplejší voda a delší luhování, tím bude čaj silnější a trpčí. Takže pokud si čaj připravíš podle přiloženého návodu a bude pro Tebe třeba moc silný, tak ho ještě nezatracuj a zkus to příště třeba s menším množstvím čaje, chladnější vodou či ho nech luhovat kratší dobu (nebo kombinace všeho najednou). Stejně to platí i naopak.

7. Dávkování čaje

  • Dávkování čaje je taktéž individuální záležitost. V podstatatě jsem to naznačila už v bodě výše. Taky záleží, kolik toho čaje máš v plánu vypít najednou (ať sám nebo s někým dalším ) a i v průběhu několika nejbližších hodin, protože již spařené čajové lístky jde znovu zalít. O tom podrobněji níže v odstavci o "vícenálevových" čajích.
  • Orientačně platí, že na šálek o objemu 2 dcl použij lehce vrchovatou čajovou lžičku čaje (cca 2 g). Bavíme se o takovém tom "klasicky vyhlížejícím" sypaném čaji.
  • Na konvici o objemu 6 dcl použij cca 4 takové lžičky (6-9 g). Ale tím, že čajů je spoustu druhů a někdy se ho na lžičku vejde necelý gram, jindy téměř 3 gramy, je lepší používat váhu. Nebo mrkni na tento článek o tom, kolik gramů čaje je jedna čajová lžička, kde jsem jednotlivé druhy čajů po lžičkách navážila a vyfotila.

8. Druh vody

  • Používej měkkou vodu. Pokud Ti z kohoutku teče voda tvrdá, pořiď si filtr. Ten rozdíl je opravdu znát, a to nejen u jemnějších čajů, ale i u těch výrazných. Skvělá je voda ze studánky, ale opět jen pokud víš, že voda v ní není tvrdá. Více o tom, jaká je nejlepší voda na čaj si můžeš přečíst v tomto článku.

9. Teplota vody

  • Toto jsem opět již naznačila v bodě 6. Čím je voda teplejší, tím je čaj silnější, trpčí a rychleji se vyluhuje. Toto platí nejen o teplotě vody, kterou čaj zaliješ, ale i o teplotě hotového čaje, který popíjíš. Pokud totiž popíjíš čaj horký, více v něm vyniknou trpké a ostré tóny. Pokud si naopak dáš naprosto stejný a stejně připravený čaj vlažnější či studený, vyniknou tóny jemnější a sladší.
  • O tom, jakou teplotu vody použít při přípravě jednotlivých druhů čaje najdeš níže.
  • Jinak teplotu vody na čaj můžeš určit i bez teploměru. Návod najdeš tady.
  • Sypaný čaj jde připravit také zastudena. Více najdeš v tomto článku.

10. Čajový "prach"

  • Některé čaje, například zelené japonské, jsou náchylnější k tomu, že se více drolí skoro na "prach", který se obvykle nashromáždí ve spodní části sáčku s čajem. Tomu můžeš zamezit tím, že čaj budeš ze sáčku vysypávat nikoli ho nabírat lžičkou, která lámání čaje "napomáhá".
  • Tyto drobné částečky jsou v čaji nežádoucí (pokud se tedy nejedná například o některé druhy ceylonského čaje, který je nalámaný záměrně), způsobují větší trpkost čaje a tím utlumí jemnější tóny. Těchto částeček se zbavíš tak, že čajové lístky jednoduše proseješ přes sítko s odpovídající velikostí otvorů a použiješ jen ty, které sítkem nepropadnou. Pokud toužíš po opravdu silném čaji, použij jen ty, co naopak sítkem propadly. Ale zvlášť.

Tak a teď už k té teplotě vody na jednotlivé druhy čaje:

Teplota vody na přípravu jednotlivých druhů čaje:

Příprava černého a červeného čaje

  • 7-9 g čaje na 0,6 l vody o teplotě 95 - 100°C
  • doba luhování 3-4 minuty (nepálské 2-3 minuty, cejlonské typu broken 1-2 minuty)
  • více o černém čaji, včetně aktuální nabídky, se dozvíš tady
  • Video o tom, jak se dělá černý čaj v jedné nepálské rodince žijící v Darjeelingu si můžeš přehrát tady.

Příprava bílého čaje

  • 7-9 g čaje na 0,3 litru vody o teplotě 80-90°C
  • doba luhování 2-3 minuty
  • více o bílém čaji, včetně aktuální nabídky, se dozvíš tady

Příprava zeleného čaje

  • 6-7 g čaje na 0,3 litru vody o teplotě 70-85°C (ale někdo zalévá čínské i japonské čaje vroucí vodou anebo také vodou o teplotě 50-70°C, aby čaj byl sladší)
  • doba luhování 1-2,5 minuty
  • více o zeleném čaji, včetně aktuální nabídky, se dozvíš tady

Příprava žlutého čaje

  • 7-9 g čaje na 0,6 litru vody o teplotě 90-100°C
  • doba luhování 2-3 minuty
  • více o žlutém čaji, včetně aktuální nabídky, se dozvíš tady

Příprava čaje typu oolong

  • první nálev téměř vroucí voda, ostatní nálevy 80-90°C
  • 6-8 g na 0,3l vody
  • doba luhování 1-2,5 minuty
  • oolongy jsou ideální pro přípravu stylem gong fu cha
  • více o čaji oolong, včetně aktuální nabídky, se dozvíš tady

Příprava čaje typu pu erh (taktéž tmavý čaj)

  • 8-12 g čaje na 0,6 l vroucí vody
  • doba luhování cca 5 minut
  • čaje pu erh jsou ideální pro přípravu stylem gong fu cha
  • více o čaji pu erh, včetně aktuální nabídky, se dozvíš tady

Co znamená vícenálevový čaj a jak se připravuje

Čaje jsou v podstatě vícenálevové všechny, pokud čajových lístků použiješ dostatečné množství. Znamená to, že se již jednou zalité čajové lístky nevyhazují, ale zalijí znovu dva i vícekrát. Vůbec to neznamená, že další nálevy budou horší, často i naopak. U zelených a bílých čajů je nejlepší první a druhý nálev. U Oolongů a Pu erhů to často bývají až ty další.

Rozdíl v tom, pokud použiješ menší množství čaje a necháš luhovat déle (cca 1 čajová lžička čaje na 2 dcl vody při délce luhování 1-2 minuty zelený čaj, 3-5 minut černý čaj ), tak z čaje dostaneš všechny chuťě najednou. Pokud ale použiješ čajových lístků více (třeba 6 g na 2 dcl vody) a luhuješ kratší dobu - při tomto množství by to mělo být vždy pod 30 - 60 sekund u všech druhů čaje, tak již jednou spařené lísky můžeš zalít znova a znova a to tak dlouho, dokavad mají nějakou chuť. Přičemž do každého nálevu se uvolní jiná chuťová vrstva.

U 2. a 3. nálevu bývá doba luhování nejkratší. U dalších nálevů se délka luhování už zase prodlužuje. Prostě sleduj barvu nálevu, průběžně ochutnávej a sám si vychytej, kdy čaj sliješ. Opakuj tak často, dokud Ti čaj chutná. U posledního nálevu, když už máš pocit, že nemá skoro žádnou chuť, nech luhovat opravdu dlouho … v nejhorším si ho můžeš dát jako ice tea :)

Nejlepší je čajové lístky znovu použít do několika hodin. Jinak oxidují a chuť je pak jiná (horší). Další den je můžeš zalít taky. Je to bezpečné, ale chuť už může být všelijaká. Prostě to zkus, zalít kytky s tím můžeš vždycky.

Stručně o čaji

Čaj je osvěžující a povzbudivý nápoj, který se získá zalitím čajových lístků horkou vodou. Obsahuje kofein (někdy také zvaný tein) a zdraví prospěšné látky, jako např. antioxidanty. Pijí se čaje černé (červené), zelené, bílé, tmavé (pu erhy) i žluté. Všechny pocházejí z jedné rostliny, z čajovníku (Camellia sinensis) a jeho kultivarů. Pochází nejspíš z jihozápadní Číny. To, jaký čaj z lístků nakonec vznikne, záleží na způsobu zpracování čajových lístků (sušení, fermentace, oxidace, tvarování … v různých fázích a po různě dlouhou dobu) - podrobnosti zde. Třeba video o tom, dělají černý čaj v jedné nepálské rodince žijící v Darjeelingu si můžeš přehrát tady.

Sbírá se pouze několik prvních lístků na vrcholku větvičky čajovníku. Čím blíže vrcholku větvičky, tím je čaj kvalitnější. Nejvíce ceněných látek mají ještě nerozvinuté lístky, takzvané tipsy. Ty také obsahují nejvíce kofeinu. Více o kofeinu v čaji a bylinkách najdeš v tomto článku.

Kde koupit kvalitní sypaný čaj

No přeci tady na eshopu Čajových Bedýnek :)

Tak a to by pro začátek stačilo ;) Další zajímavosti ze světa čaje najdeš v příspěvcích níže či v záložce Rozsypaný čaj a pokud chceš, aby Ti žádná neunikla, přihlaš se k odběru Občasníku Čajových Bedýnek.

čti více