Čajový zvědavec

Odpovědi na otázky kolem čaje, na které se nejčastěji (i méně často) ptáte. Zajímá Tě něco, co zde není zodpovězeno?

Svou otázku (otázky) napiš přes kontaktní formulář nebo zprávu na Facebooku či Instagramu.

Jo a jen teda spíš takové ty praktičtější věci prosím. Na nějaké hlubší chemické složení a léčivé účinky se moc necítím a hlavně o léčivých účincích u čajů a bylinek se ze zákona víceméně mluvit nesmí.

Spoustu článků na téma příprava čaje nebo jiná čajová témata jsem už sepsala v blocích Příprava čaje a Rozsypaný čaj.

Kolikrát se může zalít čaj?

Jednoduše by se dalo říct, že kolikrát chceš. Respektive zalévej znovu a znovu již vyluhovaný čaj, dokavad Ti chutná. Obecně je to tak, že když použiješ více čaje na menší množství vody, tak luhuješ kratší dobu a zaléváš opakovaně a stále získáš intenzivní chuť v dalších nálevech. Nejvíce nálevů obvykle získáš z čajů typu oolong či pu erh. Nejméně pak z černých čajů z lámaných listů. Ty vyšlou svou intenzivní chuť do prvního nálevu, další už bývá mdlý.

Příklad: Když 6 g bílého čaje zaliješ 2 dcl vody o teplotě 90°C, získáš z něj (dle jeho kvality) cca 3-6 nálevů. S tím, že doba luhování u každého nálevu je cca 30-50 sekund. Když použiješ 2 g stejného čaje na 2 dcl 90°C teplé vody, tak první nálev luhuješ 3-5 minut a druhý už podstatně déle a je možné, že chuť už i u druhého nálevu nebude dostatečně výrazná. Chce to prostě zkoušet. Obě varianty mají něco do sebe. U té první se do každého nálevu vyluhuje jiná "chuťová vrstva". U té druhé jsou všechny chuťové vrstvy v tom jednom nálevu.

Dá se čaj přeluhovat?

Samozřejmě. Každý výrobce čaje má představu, jak má jeho čaj ideálně chutnat a dle toho také uvádí tip, jak daný čaj připravit. Pokud ho luhuješ déle, než výrobce uvádí, tak je chuť logicky silnější a silnější. Což ve většině případů není žádoucí. Každopádně pokud si na jemné čaje moc nepotrpíš a "omylem" se Ti dostane nějaký do rukou, tak návod nenávod, důležité je, aby čaj chutnal Tobě, tak ho prostě přeluhuj.

Příklad: V Číně zelený čaj Gunpowder připravují obvykle v poměru 7-9 g čaje na 0,6 l vroucí vody a luhují 1-1,5 minuty. V Maroku ale mají rádi čaj výraznější, tak ho dokonce krátce povaří. To, že to pak vykompenzují horou cukru, je věc druhá.

Je v čaji kofein nebo tein?

Říká se mu sice tein, ale je to kofein. Má stejné chemické složení jako ten v kávovníku.

Kofein se chová jinak v případě čaje i kávy. To je dáno například tím, že kofein v kávě se pohybuje volně, avšak v čaji je vázán na jiné látky. Díky tomu a i díky kombinaci s dalšími látkami se povzbudivé účinky kofeinu v čaji dostavují později, působí mírněji, ale zato déle. Kafe tě na druhou stranu nakopne velmi rychle a tím také více zatíží srdce. Jeho účinky také podobně rychle odezní.

Více o kofeinu v čaji se dočteš v tomto článku.

Co dělat, když se zčajuju?

Tak prevence je se najíst. Já třeba když si dám ráno Darjeeling nalačno, tak jsem pak docela vyspeedovaná :D No a pokud je už pozdě, tak to pak řeším naší českou Plzničkou. Fakt to funguje.

Jak čaj skladovat?

Čaj skladuj tak, aby k němu nemohlo světlo, vlhko, vedro a pachy, které jeho chuť ovlivní.

Pokud sis koupil čaj od Čajových Bedýnek, tak můžeš úplně v klídku čaj nechat v sáčcích, ve kterých Ti dorazil. Sáčky nepropustí ani světlo, ani vzduch, jdou opakovaně uzavřít silikonovým zipem, jsou opatřeny alu vrstvou proti vysychání i pro snížení přístupu vlhkosti. Navíc vzduch lze ze sáčku krásně vymačknout a sáček zipem následně utěsnit. Pokud sis čaj koupil jinde a nejsou úplně ideální (třeba jen papírové), tak bude nejlepší, když je co nejdříve přesypeš do kvalitních sáčků nebo do plechových dóz s těsnícím uzávěrem nebo do nádob z černého skla, které nepropustí světlo. Opět s těsnícím uzávěrem. Teplota v místnosti by neměla překročit 25°C a pamatuj, že vlhkost je zabiják. Čajové lístky jsou totiž přeborníci v tom navázat na sebe vlhkost a pachy. Takže umístit čaj do skříně nad sporák či nad rychlovarnou konvicí (o poličce bez dvířek takto umístěné ani nemluvě) není ten nejlepší nápad. Pokud teda z čaje nechceš mít kompost nebo zásobu penicilinu.

Více podrobností na téma trvanlivost čaje a jeho skladování jsem napsala tady.

Jak skladovat čaj v dodávce přes léto?

V nevětrané dodávce se v létě může teplota vyšplhat klidně na 60°C, což nesvědčí nikomu, ani čaji. Zde platí totéž viz bod výše, navíc bych čaj v dóze či kvalitním sáčku s vrstvou proti vysychání, vložila do těsnící polystyrenové krabičky či do lednice. Ve druhém případě je důležité, aby se do čaje nedostala žádná vlhkost.

Jak se čaj vyrábí?

Tak to by byl hodně dlouhý odstavec. To Tě s dovolením odkážu na článek, který jsem už napsala o tom, jak například ručně dělají černý čaj v Darjeelingu. Je to i s videem na YouTube kanále Čajové Bedýnky TeaV.

Je černý čaj z jiné rostliny než zelený?

Ne. Všechny druhy čajů (černý, zelený, oolong, žlutý, bílý, pu erh … ) jsou z lístků čajovníku čínského či assámského a jejich kultivarů. Záleží na tom, jak se pak čajové lístky zpracují a podle toho vznikne čaj černý, zelený, bílý nebo jiný.

sypané čaje

sypané čaje

Jak odstranit čajovou patinu z termosky a hrnku bez chemie?

Z hrnku to je brnkačka. To Ti stačí sůl nebo prášek na pečení a houbička s hrubším povrchem. U termosky či jiného čajového nádobíčka, které není tak přístupné (hubička konvice, sítko, bombilla, french press …) je to opět na další článek. Tady najdeš ten o tom Jak vyčistit termosku a tady Jak vyčistit french press, sítko, bombillu … ).

Jaké čaje z Vaší nabídky jsou ideální na takové to jarní popíjení?

(když už je venku hezky, ale pořád ještě zima)? Našel by se mezi nimi i nějaký africký, které teď máte v nabídce? Děkuji!

Ono je to spíš o tom, jak se cítíte Vy, než jak je venku. Venku může být -15°C a vy se doma péct, tak na to jsou ideální zelené čaje (a ty "světlé" barvy), a když je Vám zima, tak na zahřátí jsou právě čaje černé (a jiné tmavé), včetně těch z Keni a Rwandy, na které se nejspíš ptáte :). Na webu jsem na toto téma napsala článek, kde je i pár konkrétních bylinek roztříděných na ty, které tělo ochladí, a které zahřejí.

Cold brew (macerace čaje) ve velkém

Otázka: Měl bych dotaz ohledně cold brew macerace čajů (pro konzumaci). Plánuji pro začátek vyrábět množství cca 5 litrů jednoho druhu. Budu dělat černý, zelený a bílý čaj a dochucovat je ovocem.
Rád bych se tedy zeptal, jaké čaje byste mi doporučila, jaké množství v g na 5 litrů tekutiny a případně jak dlouho by dle Vás byla ideální doba cold brew macerování.

Odpověď: Takhle velké množství vody vyzkoušené nemám. Nejvíce jsem dělala 2 litry a to jsem dávala 15 g a luhovala tak den a půl až dva. Zkuste to udělat v poměru a ochutnávat tak za den a pak každýho půl dne a uvidíte, kdy je to málo, akorát a už moc :)

Co se týče výběru čajů, tak bych Vám doporučila:

Podrobný článek na téma macerování čaje jsem sepsala tady.

Může být čaj raw?

Otázka: Jak je to s čajem v živé / syrové / raw stravě? Může být čaj raw?

Odpověď: Ano, může, ALE!!! Jedna věc je ho připravit zastudena. To je asi jasný. Čajové lístky se zalijí studenou vodou a nechají se luhovat několik hodin nebo přes noc. Tento způsob lze použít na jakýkoli druh čaje. Čaj vyluhovaný zastudena je navíc sladší než-li ten zalitý horkou vodou. Pokud miluješ černé řízné čaje, tak počítej s tím, že tento černý čaj vyluhovaný zastudena bude tu říznou složku postrádat. Zastudena jde připravit v podstatě jakýkoli čaj. Některým to trvá kratší dobu, jiným déle. Mrkni na podrobnější články na téma macerování čaje a době potřebné na luhování jednotlivých druhů.

Pokud ale chceš mít čaj 100% raw, tak je dobré vědět, jak byl vyroben a hlavně usušen. Na 100% Ti můžu říct, že zelený čaj a černý čaj z výroby raw nebudou. Lístky zeleného čaje se tepelně zpracují krátce po sklizni (japonské zelené čaje nejčastěji horkou parou, čínské zelené čaje nejčastěji na woku), aby se zabránilo oxidaci (zjednodušeně - tmavnutí lístků). Lístky černých čajů se nechávají zoxidovat. Každý výrobce čajů však má jasnou představu o tom, jaká míra oxidace je pro jeho čaj optimální. Jakmile této míry čaj dosahne, tak se zastaví usušením. Kdyby se pak čaj sušil na slunci, tak oxidace nadále probíhá. Proto se musí utnout tím, že se usuší rychle v peci. Ano, jsou výjimky, ale je jich mizivé procento (např. když si někdo dělá černý čaj pro vlastní spotřebu).

Jediné čaje, které se nemusí tepelně zpracovávat, jsou čaje bílé. Ať už jde o Silver needle či Pai Mu Tan nebo Shou mee. Lístky se prostě sklidí a nechají uschnout. Obvykle spíše ve stínu než na slunci. Stejně tak to funguje u bylinek. Sklidí se a usuší. Otázka je, jestli v sušičkách nebo na vzduchu. To už musíš znát dodavatele. Můžu Ti garantovat, že bílý čaj Nilgiri silver tips uschnul ve stínu. Viděla jsem to na vlastní oči ;)

A co dalšího o čaji Tě zajímá?

Svou otázku (otázky) napiš přes kontaktní formulář nebo jako zprávu na Facebook či Instagram.