Jaká je nejlepší voda na čaj - aneb není voda jako voda

Je na přípravu čaje lepší voda z kohoutku, ze studánky nebo dokonce destilovaná? I ten nejlepší čaj můžete zkazit špatnou vodou. Jaká voda je na čaj nejlepší?

Když se před lety Pilsner Urquell snažil vyrábět pivo v Číně, ne a ne se jim povést docílit stejné chuti zlatavého lahodného moku, na který jsme zvyklí z českých končin. A to přesto, že receptura a veškeré ingredience byly naprosto totožné s těmi, které se sypaly do kádí v Plzni. Tedy všechny ne, voda byla lokální. Ale tak kdo by to řešil, vždyť přeci už ve škole nás učili, že voda je bez barvy, bez chuti a bez zápachu. Takže v té rozhodně zakopaný pes být nemohl. Nebo?

Ano! Byla to právě voda, která způsobila, že pivo vyrobené v Číně, ač stejným způsobem, jako v ČR, chutnalo naprosto odlišně. A jak je to s čajem? Samozřejmě úplně stejně. To, že máte kvalitní sypaný čaj a víte, jak čaj správně připravit, ještě neznamená, že si na něm pošmáknete, pokud voda, kterou použijete není na přípravu čaje vhodná.

Faktory ovlivňující kvalitu vody na čaj

Mezi faktory, které ovlivňují její kvalitu vody v souvislosti s přípravou čaje je její tvrdost, obsah kyslíku, složení a něco jako živost (spojována zejména s vodou ze studánky) a neměli byste z ní cítit žádnou nepříjemnou “pachuť”. To jsou alespoň informace, které jsem našla v různé literatuře. Rozhodla jsem se to otestovat na vlastní kůži. Shromáždila jsem různé druhy vody a nachystala pár sypaných čajů. Takže hurá, bude hokus pokus a jdeme na to. Závěr najdete na konci článku.

Jakou vodu jsem porovnávala

  • kohoutkovou (máme doma tvrdou vodu)
  • filtrovanou (tu stejnou kohoutkovou vodu prohnanou přes uhlíkový filtr)
  • balenou neperlivou
  • minerálku neperlivou
  • destilovanou
  • ze studánky (bohužel s tvrdou vodou)

Jaké sypané čaje jsem testovala

Záměrně jsem vybrala čaje s naprosto odlišným chuťovým profilem. A to jak do tónů, tak celkové intenzity. Konkrétně bílý čaj - Pai Mu Tan (jemný, nasládlý s květovými tóny), výraznější Darjeeling oolong (s tóny oříšků) a čaj, který je díky své výraznosti a intenzivní chuti vhodný třeba i na kombinaci s mlékem či pro přípravu masala chai, a tím byl černý čaj - Assam CTC.

Vždy ten jeden čaj jsem se všemi druhy vody připravila naprosto stejně (stejné množství čaje, stejné množství a teplota vody, stejná doba luhování, stejné nádobí).

Na které vlastnosti čaje má kvalita vody vliv

Ovlivňuje barvu, čirost nálevu a samozřejmě to pro nás nejpodstatnější, tedy chuť.

A jaká je tedy ta nejvhodnější voda na čaj

Nejlíp dopadla filtrovaná voda z kohoutku a voda balená neperlivá. Čaj z ní měl krásný čirý nálev, jiskru a chuť byla skvělá (vynikly všechny jemné voňavé tóny i jemnější či výraznější trpkost tam, kde měla být). Čekala jsem, že to bude u každého čaje jinak, jak se různě píše (např. pro jemný Pai Mu Tan bude vhodná jiná voda, než pro silný Assam), ale nestalo se tak. Voda, která byla nejlepší pro Pai Mu Tan, byla nejlepší i pro Darjeeling oolong i Assam CTC. A naopak.

Další v pořadí byla voda destilovaná a neperlivá minerálka Korunní a Mattoni. Na základě toho, co jsem četla o použití destilky na čaj, jsem byla celkem skeptická. Prý způsobuje mdlou chuť. Je fakt, že chuť čaje byla méně výrazná než u vody balené neperlivé a filtrované z kohoutku. Ale bylo to příjemně pitelný. Čaj za použití zmíněných minerálek byl velmi podobný, jako s destilovanou vodou.

Strašně jsem fandila vodě ze studánky. Jenže jako na potvoru jsem nabrala vodu v té, kterou jsem měla v tu chvíli při cestě a v ní byla bohužel voda tvrdá. A tvrdá voda se prostě s čajem nekamarádí. Takže voda konkrétně z té jedné studánky dopadla stejně, jako nepřefiltrovaná voda z kohoutku. Byl to neuvěřielný rozdíl oproti té balené a filtrované. Nálev byl tmavší, kalnější, s troškou “olejovitých” skvrn, které tedy nejsou olejovité, ale o tom níže. No a hlavně ta chuť - zapomeňte, že byste cítili chuť oříšků, zapomeňtet na jemnou květovou chuť …. byla to plochá nic neříkající chuť, kterou byse dosáhli i s průměrným pytlíkáčem.

No a Magnesia? Tak tu ani v největší nouzi! To se fakt nedalo pít. Chudák Pai Mu Tánek chutnal jak 2 dny odstátej kopřivovej čaj (nic proti čaji z kopřiv, ale musí být čerstvý). O tý kalný barvě, “olejovitých” skvrnách, pěně a všech dalších divnověcech ani nemluvě. A s dalšími čaji to nebylo o nic lepší. Takže ne! Magnesii nebrat. Nutno dodat, že z minerálek jsem původně vybrala pouze Magnesii, ale když výsledek byl tak extrémní, zkusila jsem ještě Korunní a Mattoni, protože Magnesia má přesi jen specifické složení a to už tak zlý nebylo.

Pokud se podíváte na ty výsledky, tak je z nich patrný, že voda zkrátka nesmí být tvrdá, destilovaná a ani minerální (i když jak jsem psala, tak to nakonec nebylo tak zlý).

Obsah kyslíku a živost vody až takovou roli nehrál. Obsah kyslíku se převařením vody stejně značně sníží (tak leda, že byste si čaj připravili macerováním, tedy zastudena). A voda ze studánky, ač samozřejmě nejživější ze všech, dopadla bídně, protože prostě byla tvrdá.

Jaké studánky mají vhodnou vodu na přípravu čaje

Tak nesmí být tvrdá, to jsme si již řekli. Jak moc může být kyselá, to si ale musíte vyzkoušet sami. Na to jsem neměla vzorky. Super studánková stránka s přehledem studánek i s chemickým rozborem jejich vody včetně pH, je tady. A pokud vám to pH a jiné složení nic neříká, není nic jednoduššího, než si vodu ve studánce nabrat (samozřejmě pokud víte, že je voda pitná), koupit balenou neperlivou vodu a uvařit stejný čaj stejným způsobem s oběma druhy vody. Pokud bude čaj z vody ze studánky stejný nebo lepší, je to ta pravá :)

Co způsobuje takové ty “olejovité” skvrny na hladině čaje a následně čajový povlak na stěnách hrnku?

Slovo olejovité jsem použila, protože mě jiné slovo nenapadlo. A ono to i olejovité skvrny připomíná. Dokonce i dlouho panovala mezi lidmi domněnka, že to opravdu je esenciální olej obsažený v čajových lístcích. Jenže! Vědci v 90. letech minulého století zjistili, že ty skvrny jsou tvořeny hlavně kalciem a jinými látkami. Nikoli však olejem. Což se mi potvrdilo i při mém pokusu, protože za použití stejných čajových listků a různé vody se tyto skvrny objevily pouze v některých šálcích. A to v šálcích s čajem, pro jehož luhování byla použita tvrdá voda (minerální - v té nejvíc, nefiltrovaná z kohoutku a ze studánky s tvrdou vodou). Pokud hledáte způsob, jak zaschlý čajový povlak odstranit ze svých oblíbených šálků a jiného čajového nádobíčka a bez chemie, tak článek na toto téma jsem napsala tady.

Jak lze poznat tvrdost vody?

  • otestovat pomocí papírků k indikaci pH
  • v rychlovarné konvici máte nános vodního kamene - to asi není třeba rozebírat, to je voda tvrdá (jako kámen :) )
  • pokud se vám na hladině šálku s čajem objevují “olejové” skvrny, tak to taktéž značí vodu tvrdou - vysvětleno výše

Jak změkčit tvrdou vodu

  • přidáním změkčovadla (nezkoušela jsem)
  • přidáním citrónu (nezkoušela jsem)
  • použitím filtru - vyzkoušeno a doporučuji
  • převaření nefunguje - viz níže

Má opakované převaření vody vliv na její tvrdost?

To je taky informace, kterou jsem někde přečetla. Že převařením voda změkne. Možná jsem to v začátcích projektu Čajové Bedýnky i někde zmínila, protože jsem si prostě přečtenou informaci neověřila. Takže se za to omlouvám. Realita je taková, ža jsem zkusila tvrdou vodu z kohoutku převařit hned 4x. A po každém převaření jsem jí dala čas na zchlazení, než jsem ji znovu povařila. Zároveň jsem ji po každém převaření změřila pH indikačním papírkem. No a hádejte co? Nezměkla! Teda aspoň ne tak, aby to zachytil můj poloamatérský papírek …. každopádně ani moje chuťové pohárky žádný rozdíl nezachytily. Takže NE, pokud převaření vodu změkčí, tak nic, co by stálo za zmínku. Z mého pokusu tedy vyplynulo, že převaření vody ani opakované, na tvrdost vody vliv nemá. A dokonce jsem i na těch internetech narazila na článek, který varuje, že opakované vaření již uvařené vody může být pro náš organismus škodlivé.

Závěr - a co teď?

Co bych vám tedy doporučila závěrem? Pokud jste o kvalitě vody na čaj doteď nepřemýšleli, měli byste. Ty rozdíly jsou obrovské. Udělejte si jeden jedinej pokus. Připravte si stejný čaj (raději jemnější) ve vodě, co vám teče z kohoutku a s balenou vodou neperlivou (NE minerální, ale to jste už asi pochopili :) ). A pokud ta balená bude výrazně lepší, tak né, že si necháte domů navézt kamion balený vody, ale prostě si pořídíte co? No filtr na vodu přece :)

Pokud si jezdíte pro vodu ze studánky, tak si udělejte stejný pokus, tedy porovnat s neperlivou balenou vodou - těžko říct, jaká je ta z vašeho pramene.

Jo a když budete zkoušet, jak chutná čaj třeba z té balené vody či ze studánky, nezapomeňte z konvice nejdřív odstranit vodní kámen. Stačí vám na to ocet, převařit a pak je samozřejmě třeba konvici důkladně vymýt. Protože věřte tomu, že usazeniny vodního kamene vám udělají slušně tvrdou vodu i z destilky (ano, zkoušela jsem to a změřila indikačním papírkem na měření pH).

Jaké jsou nejlepší filtry na vodu

Jo, to bych taky ráda věděla. To vyzkouším až jindy. Nejspíš až se sežene nějaký sponzor, který by mi je věnoval či k otestování zapůjčil. Filtr, který jsem zkoušela, byl uhlíkový a s výslednou filtrovanou vodou jsem byla spokojená. Ale porovnání s ostatními nemám. Pouze jsem se na základě toho, že vím, že tvrdá voda na čaj není, mírně řečeno, ideální, poptala jednoho dodavatele filtrů obsahujících magnesium, který filtrační konvici doporučoval na přípravu čaje. Položila jsem mu otázku, jestli to není kontraproduktivní přidávat do filtru Magnesium, které vodu udělá opět tvrdší. Bylo mi řečeno, že ne. Že tam toho hořčíku je minimum. Jen tolik, aby to chuť čaje zvedlo. Tak nevím nevím. Moc se mi to nezdálo, ale z praxe tento filtr ověřený nemám. Třeba příště.

Mýty na téma voda a čaj, na které jsem narazila na mnoha místech nejen na internetu

Tedy alespoň na základě mého pokusu. Pokud má někdo jinou zkušenost s nějakým konkrétním čajem, ráda to vyzkouším a případně opravím.

  • Nejlepší je voda ze studánky nebo ze studny
    • Tak to možná ano, ale pouze, pokud jde o vodu měkkou a pokud ne, tak je nutno ji přefiltrovat nebo jinak změkčit.
  • Tvrdá voda zesiluje trpkost čaje, což je žádoucí u některých druhů čaje (např. černý Assam a tak).
    • Tak to ani omylem. Trpkost (vždy v příjemné formě) i jiné chutě čaje mnohem lépe vyniknou u vody neutrální. Tvrdá voda jakoby mnohé chuťové tóny spolkla či zploštila a výsledkem byl víceméně nálev mdlé chuti.
  • Minerální voda je vhodná na přípravu některých druhů čaje, zejména těch u nichž je výrazná trpkost žádoucí.
    • To se mi nepotvrdilo. Neplatilo to ani u jednoho testovaného čaje.
  • Destilovaná voda způsobuje mdlou chuť výsledného čaje
    • Je pravda, že čaj z vody balené či filtrované kohoutkové byl výraznější. Ale i ten čaj z destilované vody se dal příjemně pít. Rozhodně mnohem lepší než všechny otestované čaje s tvrdou vodou ze studánky či nefiltrovanou vodou z kohoutku.
  • Opakovaným převařením tvrdé vody voda změkne.
    • To se mi bohužel taky nepotvrdilo - viz výše.

Taaaak! Vodu bychom měli. A co dalšího má vliv na chuť čaje? Tak logicky jsou to použité čajové lístky. O tom jak poznat kvalitní sypaný čaj jsem se rozepsala tady. Potom způsob, jakým jste si čaj připravili no a pozor, záleží i na tom, jaké použijete čajové nádobí. O všem jsem sem na web už napsala různé články, tak mrkněte.

  • jaká je nejlepší voda na čaj
  • voda na čaj ze studánky
  • filtrovaná voda na čaj
  • odlišné barvy a čirost nálevu u čaje Assam CTC při použití různých druhů vody
  • Zelená značí zásaditost, tedy tvrdou vodu