Druhy čajů - rozdělení čajů podle způsobu zpracování

I když známe čaje bílé, žluté, červené, zelené, černé ..... všechny druhy pocházejí v podstatě z jedné rostliny, Čajovníku čínského a jeho kultivarů. To, jaký druh čaje z lístků nakonec vznikne, záleží na způsobu jejich zpracování.

Čaj černý / červený

V Číně se černým čajům kvůli barvě jejich nálevu říká červené. No a co si budem povídat, pojem "červený" zní i poněkud exotičněji a nevšedněji ;), ale jinak čaj černý a červený je vlastně totéž. Sklizené čajové lístky se nechají zavadnout, pak se rolují, nechají projít oxidací a poté se usuší.

Aktuální nabídku černých / červených čajů najdeš tady.

Čaj zelený

Čajové lístky se po sklizni tepelně upraví, aby se zabránilo fermentačnímu procesu - buď parou nebo ve speciálních wocích. Poté se čaj roluje a suší.

Aktuální nabídku zelených čajů najdeš tady.

Čaj modrozelený / polozelený / Oolong

Lístky se nechají zavadnout, poté se rolují, nechají částečně zfermentovat, pak se suší, praží a znovu suší.

Aktuální nabídku čajů oolong najdeš tady.

Čaj bílý

I zde se lístky nechají zavadnout, pouze velmi lehce zfermentovat nebo taky vůbec a usuší se.

Aktuální nabídku bílých čajů najdeš tady.

Čaj žlutý

Čaje žluté se vyrábí tak, že se lístky po zavadnutí nechají fermentovat speciálním způsobem. Je to tajný recept, který si Číňané přísně střeží. Poté ho pozvolna usuší.

Aktuální nabídku žlutých čajů najdeš tady.

Čaj tmavý / Pu erh

Pu erh je město v čínské provincii Yunnan, takže ho mají v názvu všechny čaje, které odtud pocházejí. Ovšem jako tmavé čaje jsou označovány pouze ty, které jsou dodatečně fermentované a ty mají kolébku právě v Pu erhu. Čajové lístky se nejdříve zahřejí. Potom se v nich fermentační proces uměle vyvolá, nechají se plně zfermentovat a získají tak zemitou příchuť, kterou někteří milují a jiní nenávidí.

Aktuální nabídku čajů pu erh najdeš tady.

  • Některé odstíny čajových nálevů
  • Předpěstovávání sazenic čajovníku na Srí Lance
  • Zpracovávání černého čaje na Srí Lance