Rozdělení čajů podle způsobu zpracování

I když známe čaje bílé, žluté, červené, zelené, černé ..... pocházejí v podstatě z jedné rostliny, Čajovníku čínského a jeho kultivarů. To, jaký čaj z lístků nakonec vznikne, záleží na způsobu jejich zpracování.

Čaj černý / červený

V Číně se černým čajům kvůli barvě jejich nálevu říká červené. No a co si budem povídat, pojem "červený" zní i poněkud exotičněji a nevšedněji ;), ale jinak čaj černý a červený je vlastně totéž. Sklizené čajové lístky se nechají zavadnout, pak se rolují, nechají zfermentovat a poté se usuší.

Čaj zelený

Čajové lístky se po sklizni někdy nechávají i lehce zavadnout, ale hlavně se tepelně upraví, aby se zabránilo fermentačnímu procesu - buď parou nebo ve speciálních wocích. Poté se čaj roluje a usuší.

Čaj modrozelený typu Oolong

Lístky se nechají zavadnout, poté se rolují, nechají částečně zfermentovat, pak se suší, praží a znovu suší.

Čaj bílý

I zde se lístky nechají zavadnout, pouze lehce zfermentovat (někdy téměř vůbec) a usuší se.

Čaj žlutý

Čaje žluté se vyrábí tak, že se lístky po zavadnutí nechají fermentovat speciálním způsobem. Je to tajný recept, který si Číňané přísně střeží. Poté ho pozvolna usuší.

Čaj tmavý / typu Pu erh

Pu erh je město v čínské provincii Yunnan, takže ho mají v názvu všechny čaje, které odtud pocházejí. Ovšem jako tmavé čaje jsou označovány pouze ty, které jsou dodatečně fermentované a ty mají kolébku právě v Pu erhu. Čajové lístky se nejdříve zahřejí. Potom se v nich fermentační proces uměle vyvolá, nechají se plně zfermentovat a získají tak zemitou příchuť, kterou někteří milují a jiní nenávidí.

  • Některé odstíny čajových nálevů
  • Předpěstovávání sazenic čajovníku na Srí Lance
  • Zpracovávání černého čaje na Srí Lance