Proplachování čaje

Mýt či nemýt čaj, toť otázka. Tím mytím je myšleno krátké proplachování suchých čajových lístků horkou vodou před "opravdovým luhováním". Jeden můj známý s oblibou říkal - kdo se moc umývá, toho ubývá. Tak se pojď mrknout, jestli to může mít i nějakou souvislost s čajem :)

Hlavní důvody proplachování čaje

Důvodů pro proplachování čaje se dá najít mnoho. Některé jsou opodstatněné, některé jdou nahradit jinou metodou, která Tě neochudí o část chuti čaje (pokud to není žádoucí) a některé jsou trošku mimo. Tak jsem Ti každý ten důvod okomentovala, jak to vidím já.

Promytím čaje vyhřeješ nádobíčko

To ano, ale pokud to je jediný důvod, proč chceš čaj propláchnout, je lepší prohřát nádobí horkou vodou bez čaje. Do takto vyhřáté nádobky pak dáš čajové lístky, které na chvíli přiklopíš a pak si přivoň k víčku. Toto je mimojiné jeden z kroků u čajové ceremonie gong fu cha, o které se více můžeš dočíst tady.

Promýváním čaje se zbavíš čajového prachu

Ano, ale opět – pokud je to jediný důvod, proč chceš čaj propláchnout, tak to ho radši prosej přes sítko o hrubosti dle potřeby. Je to efektivnější a neokradeš se o část chuti čaje.

Proplachováním čaje se vymyjí pesticidy

Tak to asi těžko, protože pesticidy (pokud v čaji jsou) si čajovník natahne přes kořeny nebo listy dovnitř a můžeš je prolejvat horem dolem a stejně s nimi nic neuděláš.

sypané čaje

sypané čaje

Proplachováním čaje utlumíš zápach u čajů typu pu erh

Ano, toto se dělá a funguje – levnější pu erhy jsou takový trochu zatuchlý a dokážou páchnout i po rybině. Promytím se tento zápach sníží.

Propláchnutím čaje nastartuješ rozvinutí čajových lístků

… a tím do následného opravdového nálevu dostaneš víc chuti. Ano, zde je podle mě promývání čaje nejopodstatnější. Používá se hlavně u pevně svinutých či slisovaných čajů. Tedy u oolongů svinutých do pevných kuliček, u pu erhů slisovaných do hnízd či cihel, ale taktéž u čajů s výrazným ochmýřením, jako je střeba silver needle, protože chmýří zasucha rozvinutí chuti trošku brzdí. Když jsem byla na Taiwanu, tak tam to dělali u pevně svinutých oolongů všichni.

Já osobně třeba tuhle prolejvací metodu využívám, když si chci udělat ice tea „zastudena“. Ok ok, není to teda úplně zastudena, protože to první propláchnutí je horkou vodou. Ale pak už propláchnuté čajové lístky zaleju vodou studenou a čaj se tak mnohem rychleji a intenzivněji vyluhuje. Dělám to tak u všech druhů čajů, ze kterých chci mít ice tea.

Promytím čaje dojde ke zmírnění svíravosti čaje

Ano – pokud je Tvůj čaj na Tebe příliš svíravý, tak ho propláchni a tím svíravost zmírníš.

Díky propláchnutí z čaje z něj vytahneš sladší tóny

Ano. Pokud totiž čaj nejdříve proliješ horkou vodou a tím ho nastartuješ, tak ten skutečný nálev již nemusí být tak horký. No a čím chladnější vodu použiješ, tím bude čaj sladší a naopak – vroucí voda zase dá vyniknout svíravějším a ostřejším tónům.

Propláchutím čaje snížíš obsah kofeinu v nálevu

Tak tohle je bohužel trochu mimo. Za 10 sekund se totiž z čaje dostane míň jak 10% kofeinu. Za 30 sekund je to kolem 10%. Což jednak není žádný valný číslo, hlavně za tu dobu přijdeš o tolik chuti, že Ti to za to nestojí. Protože o to dýl pak budeš muset lístky luhovat, aby čaj měl pořádnou chuť, takže se Ti tam postupně dostane víceméně stejně kofeinu, jako kdybys čaj neproléval. To když už chceš snížit obsah kofeinu v čaji, tak mrkni na pár tipů do tohoto článku, kde se dočteš i spoustu dalšího o kofeinu v čaji.

Jak postupovat při proplachování čaje a jak dlouho jej proplachovat

  • Nasyp čajové lístky do konvičky / gaiwanu / šálku, zalij vodou o teplotě doporučené pro daný čaj v návodu na přípravu. Vody použij jen malinko. Prostě tak, aby byly lístky potopené. Počkej pár sekund (nejčastěji je to tak 3 – 10 s) a výluh vylij. Při přípravě čaje stylem gong fu cha můžeš tímto výluhem polít talismánek. Pokud vůbec netušíš, o čem je řeč, mrkni na tento článek.

  • Pak dej čajovým lístkům chvíli na rozvinutí. Něco třeba kolem minuty, můžeš i víc. Pak už pokračuj „s klasickým luhováním“.

Jaké čaje se proplachují nejčastěji

Jak už jsem zmínila, jsou to pevně srolované nebo slisované čaje (oolongy, pu erh), ochmýřené čaje (Silver needle) nebo čaje, u nichž chceš zmírnit zatuchlost (levnější pu erhy) či svíravost (to záleží na Tobě).

U jakých čajů se proplachování nedoporučuje

Pokud je nechceš promývat z důvodů, jako třeba zmírnění svíravosti či urychlení luhování před macerováním zastudena nebo-li cold brew, tak rozhodně nepromývej volně svinuté lístky, hlavně pak ty, které se všeobecně luhují velmi krátce (zelené čaje, obzvlášť japonské čaje, jako třeba Gyokuro, Kabuse …).

Závěr

Takže jednoznačně proplachovat čaje, kterým je třeba malinko pomoct k uvolnění chuti (oolongy a jiné čaje srolované do perel, silver needle, různé koláčky …). Taktéž krátké propláchnutí pomůže u cold brew, tedy přípravy "zastudena" (když teda pominem ten první krok). No a taky pokud je třeba u méně kvalitních pu erhů snížit zatuchlost či u jiných čajů svíravost. V ostatnich případech mi proplachování čaje přijde jako ochuzování sebe sama o část skvělé chuti čaje. Hawk.

Líbil se Ti článek?

Pokud ano a ještě neodebíráš Občasník Čajových Bedýnek, tak se k jeho odběru můžeš přihlásit tady, aby Ti žádný nový článek neuniknul. A neboj, častějc než 1x za měsíc to nebude ;)

Související články

  • Proplachovat čajové lístky či ne
  • Proplachování oolongů
  • Které čaje proplachovat a které ne