Domácí šípkový čaj - recept
Jak udělat domácí šípkový čaj, aby si zachoval co nejvíce vitamínu C a jiných prospěšných látek.
Asi stěží najdeš člověka, který by neznal šípkový čaj. Aby ne, šípek je nejdostupnější přírodní zdroj vitamínu C, který roste všude možně volně v přírodě. Šípkový čaj se dříve používal třeba na léčbu kurdějí, nemoc způsobenou právě nedostatkem vitamínu C. Šípek obsahuje i spoustu jiných vitamínů a minerálů. Proto, aby se v maximální možné míře dostaly až do Tvého šálku šípkového čaje, je třeba dodržet pár kroků. Ať ve fázi sběru šípků, jejich sušení, skladování či při samotné přípravě domácího šípkového čaje.
Kdy je nejlepší doba na sběr šípků na šípkový čaj
- když jsou tak akorát zralé, tj. dle klimatických podmínek cca od poloviny září do poloviny října nebo až do konce
- je třeba, aby plody byly suché (tedy nikoli po dešti ani když jsou od rosy)
- plody by neměly přejít mrazem a neměly by být přezrálé (týká se šípků na šípkový čaj, do marmelády přemrznutí nevadí)
Jak poznat, že je šípek tak akorát zralý
- dle barvy - šípek je krásně červený a lesklý
- utrhneš je snadno, ale ne příliš snadno (přezrálý šípek odpadne skoro sám, nezralý šípek jde odtrhnout těžko)
Jak šípky správně sušit
- po sběru prober a vyházej skvrnité a nahnilé šípky
- suš buď v sušičce nebo v troubě na plechu vyloženým pečícím papírem, plody by měly být v jedné vrstvě a teplota nastavena na nejnižší stupeň (cca 40°C)
- jde to i doma v pokoji (pokud nebydlíš zrovna v prádelně), prostě v suché místnosti - opět v jedné vrstvě na plechu vyloženém pečícím papírem; pokud už topíš, dej na topení
- průběžně kontroluj, jestli nějaký šípek nehnije a případně ho vyhoď
- sušením šípek ztratí zhruba 50-60% své hmotnosti
Jak poznat, že jsou šípky dostatečně usušené
- když šípek zmačkneš, měl by být tvrdý
- jeden hodíš do hmoždíře, praštíš do něj a pokud se krásně rozpadne, je to ono
Jak sušené šípky správně skladovat
- pokud jsi sušil v sušičce / troubě, nech nejdřív vychladnout (aby se šípky nezapařily)
- skladuj vcelku - nadrtíš si každou dávku zvlášť až když si budeš vařit šípkový čaj
- v suchu, se zamezením přístupu světla a vzduchu (to znamená buď v neprůsvitném obalu někde na poličce nebo klidně i v průsvitném, ale v neprosklené skříni)
- podrobněji jsem se o skladování čajů a bylinek rozepsala v tomto článku
- do roka bys měl šípky spotřebovat, pak už si natrháš zase čerstvou várku
Jak udělat šípkový čaj
- zásadně macerováním, tedy luhováním za studena, jde Ti přeci o zachování vitamínu C a dalších látek
- cca 10 sušených šípků (6-8 g) na 0,25 l vody
- těsně před zalitím rozdrtit v hmoždíři
- zalít studenou vodou
- nechat luhovat přes noc nebo až 24 hodin
- druhý den před vypitím ho lehce přihřej (ideálně do 42°C), sceď přes plátýnko (aby se Ti do nálevu nedostaly z šípku chloupky) a je to
Jde ze stejných šípků udělat více nálevů?
- Pokud šípkový čaj maceruješ za studena, tedy třeba těch 24 hodin, tak když šípky zaliješ znovu a necháš macerovat dalších 24 hodin, tak nálev bude výrazně slabší, ale bude pitelný.
- Pokud vitamíny zas tak moc neřešíš a zaliješ šípky horkou vodou a po pár minutách sliješ a pak stejné šípky opět zaliješ horkou vodou, tak výsledný nálev bude sice slabší než ten první, ale bude výraznější než u druhého nálevu ve variantě s macerováním.
Jde udělat čaj z čerstvých šípků?
- Jako všude možně píšou že jo, tak jsem to zkusila. Samozřejmě vyluhováním zastudena. Ale chuťově je za mě výrazně lepší výluh ze sušených šípků. Každopádně na vitamíny bude mít navrch čaj z šípků čerstvých.
- Příprava je obdobná jako u čaje ze sušených šípků, jen je potřeba šípků víc, aby chuť byla intenzivnější. Třeba 15 i 20 plodů na 0,25 l vody. Šípky se rozmělní v hmoždíři a nechají macerovat cca 24 hodin.
Jak odstranit chloupky z šípkového čaje
- Jednoduše. Jak už jsem psala výše - prostě scedíš přes plátýnko.
Jak šípkový čaj chutná
- Šípkový čaj je nakyslý, osvěžující.
- Šípky se přidávají často do ovocných čajů, aby jim dodaly právě nakyslou chuť, podobně, jako třeba ibišek, který ovocným čajům dodává i výraznější barvu.
Jak si šípkový čaj vyladit
- Šípkový čaj je příjemně pitelný sám o sobě. Vzhledem k tomu, že má nakyslou chuť, tak přidání citrónu je za mě zbytečný. Já osobně do něj ráda přidám něco na ovonění a dodání lehké sladkosti. Konkrétně třeba skořici, badyán nebo kardamom a nebo taky všechno najednou. Přidávám k šípkům hned na začátku macerace.
- Kdyby Tě zajímalo něco víc o tom jak si namíchat vlastní čajovou směs, mrkni na tento článek.
Líbil se Ti článek?
Pokud ano a ještě neodebíráš Občasník Čajových Bedýnek, tak se k jeho odběru můžeš přihlásit tady, aby Ti žádný nový článek neuniknul. A neboj, častějc než 1x za měsíc to nebude ;)
Související články
- Čerstvá sklizeň
- BIO čaj
- Černý čaj
- Černý čaj čistý
- Černý čaj ovoněný
- Zelený čaj
- Zelený čaj čistý
- Zelený čaj ovoněný
- Bílý čaj
- Žlutý čaj
- Oolong
- Pu erh
- Ovocný čaj
- Ovoněný čaj
- Rooibos, maté, bylinky
- Ice tea
- Výběrová káva z Kokořína