Macerování čaje - příprava domácího ledového čaje za studena

Macerování (nebo-li pomalé louhování za studena) čaje a různých bylinek je čím dál populárnější. Docílíš často jak jemnějšího nálevu, nezničíš spoustu prospěšných látek, které by horká voda jistě "zabila", navíc na letní osvěžení je poctivý domácí ledový čaj k nezaplacení.

Proč připravovat čaje za studena?

K macerování čaje / pomalému louhování za studena, tě nejspíš přivedl jeden z následujících důvodů:

  • rád experimentuješ
  • ujíždíš si na živé (raw) stravě
  • máš radši čaj jemnější
  • chceš si udělat osvěžující ice tea
  • no a nebo něco úplně jinýho ;)

Ve všech bodech, kromě toho druhýho, si bezesporu přijdeš na svý. V tý raw oblasti je to poněkud komplikovanější. K tomu se dostaneme na konci.

Při macerování docílíš toho, že v nápoji zbyde víc prospěšných látek, než kdybys je přelil vařící vodou, to je jasný.

Navíc, pokud čaje nepřelouhuješ, tak si macerováním připravíš náramně osvěžující nápoj, který zejména v létě rozhodně oceníš a je lehčí než čaje připravené klasickou cestou.

Můj "experiment" s macerováním

No a jelikož informace, které jsem k macerování našla, tedy jaké čaje jsou pro macerování vhodné, jaké dávkování … se značně lišily, tak jsem se rozhodla si udělat vlastní macerovací hokus pokus.

Otestovala jsem 9 různých čajů i "nečajů", louhovala různě dlouhou dobu a porovnávala s horkou variantou daného čaje.

Macerovala jsem v lednici v uzavíratelných sklenicích, aby se čaj "nenakazil" pachem všech možných dobrůtek, který v lednici mam.

Až na bylinky, jsem použila dávkování 6g čaje na půl litru vody.

A výsledek here

(doplnila jsem 1-5 hvězdiček, které se vztahují k, dle mého, nejoptimálnější délce louhování pro daný čaj)

Čínský zelený čaj s jasmínem *****

  • Po 4 hodinách to bylo top, jasmín krásně vyniknul a byl hodně blízký chuťovým vlastnostem "teplýho bráchy" ;), po 6ti už byl celkem silný, jasmín trochu zanikal, po 8mi už to byla teda síla a jasmín, chudák, se krčil někde v růžku, zde teda jednoznačně doporučuju kratší dobu.

Indický černý Assam **

  • U černýho čaje jsem měla největší pochybnosti, jestli je pro macerování vnodný a potvrdily se. Po 4 hodinách to byl takový slabý vývar z ponožek, po 6ti trochu lepší, po 8mi ještě lepší, ale ve srovnání s originálem furt slabota. Jako nebyla to taková trága, jak jsem čekala, ale u černýho čaje bych se po týhle zkušenosti rozhodně přikláněla k horké variantě. I když co si budem povídat, kdybych to měla srovnávat s ledovým "čajem" z obchodu, tak to je samozřejmě nebe a dudy. Takže pokud si chceš udělat mermomocí tmavý ledový čaj, tak za pokus to stojí, jen nepočítej, že docílíš chutí horké varianty.

Vietnamský zelený ***

  • Čaj, který jsem testovala, patřil mezi hodně kvalitní "Vietnamce", který se vyznačuje tím, že i za tepla byl příjemně jemný. Po 4 hodinách macerování však už byl o dost silnější, než horká varianta a pak se to ještě zhoršovalo. Takže buď jsem použila čaje moc nebo příště zkusím louhovat třeba jen 2 hoďky, ale jinak to nebylo špatný.

Dajreeling first flush (jarní sklizeň) ****

  • Mile překvapil, pochutnala jsem si - po 4 hodinách to byla teda ještě slabota, po 6ti lepší a po 8mi nejlepší.

Japonská zelená Sencha ****

  • Pokud jsi fanda tohoto trávově vyhlížejícího i chutnajícího čaje, tak u něj macerování rozhodně doporučuju. A není třeba ho louhovat nijak dlouho. Po 4 hodinách to bylo tak akorát. Možná by stačila i kratší doba. Po 6 a více hodinách už to bylo fakt moc a já se vrátila do dětství a vybavila si Večerníček s Rákosníčkem a jeho rybníkem Brčálníkem ;).

Thaiwanský Four season Oolong ***

  • Tady jsem si tipovala, že to bude úplně nepitelný, že se lístky nejspíš ani pořádně nerozvinou. Protože u Oolongů je důležitý přelít první nálev hodně horkou vodou. No a hlavně tenhle Oolong miluju. Za tepla je nádherně jemný, má příjemnou vůni a chuť po všech možných květinách.
  • Takže mě mile překvapilo, že výsledný nápoj měl nějakou chuť. Ale jinak ani po 4, 6ti či 8mi hodinách bohužel nepřipomínal to, co jsem zmínila o horké variantě. Jako nebyl špatný, ale to bych fakt nesměla vědět, jak boží je za tepla. Takže nedoporučuju, je to fakt škoda, ale pít se to dá.

Sporýš 2g / 0,5 l *****

Heřmánek 3g / 0,5 l *****

Podzimní "čaj" pouze z kousků ovoce *****

  • U zbývajících tří "nečajů" byla chuť hodně podobná horké variantě a necítila jsem velké rozdíly mezi dobou louhování 4, 6 či 8 hodin. V létě bude pecka ajs týčko ze všech, obzvlášť ze sporýše, díky jeho jemné citrónové vůni.

Takže takhle to vyšlo mně. Prostě každý si musí vyzkoušet, jak to vyhovuje právě jemu. Hrát si s množstvím čaje, délkou louhování, zkoušet různý druhy … Experimentům zdar :).

Macerování čaje v živé (raw) stravě

Nyní se vrátím k tomu jak je to s macerováním čaje, pokud si ujíždíš na živé / raw stravě.

Ty sám sice čaj horkou vodou nezaleješ, ale čajové lístky už ve výrobním procesu pravděpodobně prošly jistou tepelnou úpravou.

Tak jednak, co si budem povídat, dost čajů, které se ti dostanou do rukou, nejspíš neuschly na sluníčku.

No a u zelených čajů se navíc krátce po sklizni zabraňuje fermentování lístků, jak jinak, než tepelnou úpravou. Více o výrobním procesu jednotlivých druhů čaje kdyžtak tady.

Takže čaj, ať vylouhovaný za studena, úplně živej nebude. Ale tak furt bude mít ta pozitiva, která jsou popsána výše, takže to nezatracuj :).

  • Macerování - příprava ledového čaje a čajových limonád za studena
  • Macerování - příprava ledového čaje a čajových limonád za studena
  • Macerování - příprava ledového čaje a čajových limonád za studena