Macerování čaje - příprava domácího ledového čaje za studena

Macerování (nebo-li pomalé luhování za studena) čaje a různých bylinek je čím dál populárnější. Docílíš často jak jemnějšího nálevu, nezničíš spoustu prospěšných látek, které by horká voda jistě "zabila", navíc na letní osvěžení je poctivý domácí ledový čaj k nezaplacení.

Proč připravovat domácí ledové čaje za studena?

K macerování čaje (cold brew) / pomalému luhování za studena, tě nejspíš přivedl jeden z následujících důvodů:

  • rád experimentuješ
  • ujíždíš si na živé (raw) stravě
  • máš radši čaj jemnější (nasládlejší)
  • chceš si udělat osvěžující ice tea
  • no a nebo něco úplně jinýho ;)

Ve všech bodech, kromě toho druhýho, si bezesporu přijdeš na svý. V tý raw oblasti je to poněkud komplikovanější. K tomu se dostaneme na konci.

Při macerování docílíš toho, že v nápoji zbyde víc prospěšných látek, než kdybys je přelil vařící vodou, to je jasný.

Navíc, pokud čaj nepřeluhuješ, tak si macerováním připravíš náramně osvěžující nápoj, který zejména v létě rozhodně oceníš. Je lehčí než čaje připravené klasickou cestou a více v něm vyniknou přirozené sladké tóny nad trpkými (v případě pravých čajů).

ice tea

ice tea

Cold brew - můj "experiment" s macerováním

No a jelikož informace, které jsem k macerování našla, tedy jaké čaje jsou pro macerování vhodné, jaké dávkování … se značně lišily, tak jsem se rozhodla si udělat vlastní macerovací hokus pokus.

Otestovala jsem několik různých čajů i "nečajů", luhovala různě dlouhou dobu a porovnávala s horkou variantou daného čaje.

Macerovala jsem v lednici v uzavíratelných sklenicích, aby se čaj "nenakazil" pachem všech možných dobrůtek, který v lednici mám.

Důležité pravidlo pro luhování čaje

Čím více čajových lístků použiješ, tím rychleji se čaj vyluhuje. Takže pokud chceš svoje ice tea opravdu rychle, použij prostě hodně čaje. S tím, že čajové lístky pak můžeš vyluhovat znovu. Pokud nespěcháš a chceš čaj nechat luhovat přes noc, použij čaje naopak míň. Prostě neznamená to, že když se Ti jednou osvědčí dát luhovat 6 g čaje na půl litru a za 4 hodiny je super, tak že bude super i když to samé množství necháš příště luhovat přes celou noc ;)

Použité množství čaje

Až na bylinky a ovocné čaje, jsem použila dávkování 6 g čaje na 0,5 litru vody. U bylinek a ovocných čajů je to upřesněno níže.

Doba luhování

Rámcově by se dalo říct, že nejrychleji se luhují čaje zelené, pak bílé a lehce oxidované černé a nejdéle hodně oxidované černé, čaje srolované do perel (např. oolongy) a čaje ovocné. Podrobně je to rozepsáno níže.

Zelené čaje

Jsou na macerování přímo skvělé. Všeobecně se luhují kratší dobu než jiné čaje.

Čínský zelený čaj s jasmínem - doporučená doba luhování cca 4 hodiny

  • Jasmínový byl po 4 hodinách fakt top. Jasmín krásně vyniknul a byl hodně blízký chuťovým vlastnostem "teplýho bráchy" ;), po 6 už byl celkem silný, jasmín trochu zanikal, po 8 už to byla teda síla a jasmín, chudák, se krčil někde v růžku, zde teda jednoznačně doporučuju kratší dobu.

Vietnamský zelený - doporučená doba luhování 1-2 hodiny

  • Čaj, který jsem testovala, Thom Ngon, patřil mezi hodně kvalitní "Vietnamce", který se vyznačuje tím, že i za tepla nebyl až takový zabiják, jaký znáš z vietnamských bister. Po 4 hodinách macerování však už byl o dost silnější, než horká varianta a pak se to ještě zhoršovalo. Takže jsem to zkusila znovu a hoďka byla úplně akorát.

Japonská zelená Sencha - doporučená doba luhování 2-4 hodiny

  • Pokud jsi fanda tohoto trávově vyhlížejícího i chutnajícího čaje, tak u něj macerování rozhodně doporučuju. A není třeba ho luhovat nijak dlouho. Po 4 hodinách to bylo tak akorát. Možná by stačila i kratší doba. Po 6 a více hodinách už to bylo fakt moc a já se vrátila do dětství a vybavila si Večerníček s Rákosníčkem a jeho rybníkem Brčálníkem ;).
  • A pokud si rád smlsneš na ochuceným ledovým čaji, zkus Senchu nebo Banchu skombinovat s kvalitním bezinkovým sirupem třeba od Kitla

Černé a bílé čaje

Indický černý Assam, Ceylon - macerování nedoporučuji

  • Černé čaje typu Assam či Ceylon k macerování nedoporučuji, čaj byl i po macerování přes celou noc slabý a chuťově byly dost daleko od hroké varianty. Takže pokud toužíš po černém ledovém čaji z čaje z Assamu či Ceylonu, připrav dle návodu na horký čaj a nech vychladit.

Dajreeling first flush (jarní sklizeň) - doporučená doba luhování - 8 a více hodin

  • Mile překvapil, pochutnala jsem si - po 4 hodinách to byla teda ještě slabota, po 6 lepší a po 8 luxus.
  • Zkoušels třeba namíchat Darjeeling s grepovým sirupem nebo nepálský Kanyam? Já ano a je to luxus. Nejlepší grepový sirupy má z těch, co jsem ochutnala bezesporu Kitl. Vyzkoušej a dáš mi za pravdu.

Pai mu tan - bílý čaj - doporučená doba luhování - 8 a více hodin

  • Pai mu tan dopadl podobně jako indický Darjeeling, byl nej po 8 hodinách.

Oolongy

Pokud jde o oolongy srolované do kuliček, zde macerování moc nedoporučuji. U těch je lepší je připravit jako čaje horké a nechat vychladit. V případě nesrolovaných lístků, jako je třeba japonský oolong či indonéský zelený drak, tak zde je to podobné, jako u zelených čajů, tedy 1-4 hodiny.

Bylinky a nečaje

U bylinek bude dost záležet na druhu. Ale ty co jsem zkoušela vyšly víc než skvěle, obzvlášť sporýš (citrónová verbena) se svojí citrónovou chutí je jako ledový čaj na léto naprosto top top top.

Sporýš - dávkování 2g / 0,5 l, doporučená doba luhování 4-8 hodin (zde velký rozdíl nebyl).

Heřmánek - dávkování 3g / 0,5 l, doporučená doba luhování 4-8 hodin (zde velký rozdíl nebyl).

Ovocné čaje - nečaje

I ovocný čaj jde připravit za studena. Ale doporučuju spíš u směsí z drobných kousků ovoce. Pokud je tam spousta velkých kousků, luhování trvá fakt dlouho, takže tam je praktičtější příprava za tepla. Nejvíce se mi osvědčil Blueberry bliss.

Blueberry bliss - dávkování 6-8 gramů, doporučená doba luhování - minimálně 4 hodiny - čím déle, tím lépe.

Takže takhle to vyšlo mně. Prostě každý si musí vyzkoušet, jak to vyhovuje právě jemu. Hrát si s množstvím čaje, délkou louhování, zkoušet různý druhy … Experimentům zdar :).

Jak z ledového čaje připravit domácí osvěžující čajovou limonádu?

Naprosto jednoduše. Prožeň ji SodaStreamem, přihoď pár kostek ledu a je to pecka! Případně můžeš ozdobit bylinkama a čerstvým ovocem či dochutit sirupem, jako to dělám na Čajobaru.

Macerování čaje v živé (raw) stravě

Nyní se vrátím k tomu jak je to s macerováním čaje, pokud si ujíždíš na živé / raw stravě.

Ty sám sice čaj horkou vodou nezaleješ, ale čajové lístky už ve výrobním procesu pravděpodobně prošly jistou tepelnou úpravou.

Tak jednak, co si budem povídat, dost čajů, které se ti dostanou do rukou, nejspíš neuschly na sluníčku.

No a u zelených čajů se navíc krátce po sklizni zabraňuje fermentování lístků, jak jinak, než tepelnou úpravou. Více o výrobním procesu jednotlivých druhů čaje najdeš kdyžtak tady.

Takže čaj, ať vylouhovaný za studena, úplně živej nebude. Ale tak furt bude mít ta pozitiva, která jsou popsána výše, takže to nezatracuj :).

Související články

  • Macerování - příprava ledového čaje a čajových limonád za studena
  • Macerování - příprava ledového čaje a čajových limonád za studena
  • Macerování - příprava ledového čaje a čajových limonád za studena