Ice tea - recept na domácí ledový čaj

Není nad poctivý domácí ledový čaj. Osvěží, povzbudí a také se nemusí vůbec sladit. Mrkni na pár jednoduchých receptů, jak si připravit domácí ice tea ze sypaných čajů.

Čtyři způsoby přípravy ledového čaje

  • za tepla pro trpělivé - připrav dle návodu na přípravu horkého čaje a nech vychladit; pokud miluješ bublinky, projeď ho SodaStreamem a máš top čajovou limču
  • za tepla pro netrpělivé - připrav skoro dle návodu na přípravu horkého čaje, ale množství horké vody dej tak o 1/4 až 1/3 menší, než je v návodu (množství čaje ale neubírej); po vyluhování čaj slij a místo "chybějící" vody dej led, který ještě teplý čaj rázem promění v ice tea
  • za studena - pro nejvíc trpělivé - tomuto způsobu se říká také "cold brew" nebo "macerování"; nech čajové lístky luhovat ve studené vodě několik hodin nebo přes noc; zde se však dávkování čaje bude od návodu na přípravu horkého čaje značně lišit a u každého druhu čaje to chce vychytat i správnou dobu luhování - tak jsem radši na toto téma macerace čaje sepsala speciální článek - najdeš ho tady
  • za studena - tzv. "druhák" - tohle funguje nejlíp s bílým čajem, zeleným čajem a málo oxidovanými (zelenými) oolongy; taktéž jsou na to super čaje z Darjeelingu či Nepálu z jarní sklizně, tzv. first flush. Princip je ten, že si čaj připravíš nejdřív horký (třeba ráno k snídani). A již vyluhované čajové lístky během dne zaliješ vodou studenou. Tím, že lístky již prošly jedním spařením, tak se pak luhují velmi rychle i v té studené vodě. Třeba 5-10 minut. Správnou dobu zjistíš průběžným ochutnáváním.

RECEPTY PRO PŘÍPRAVU LEDOVÉHO ČAJE ZA TEPLA

Zelený jasmínový ledový čaj

  • 6 g na 0,3 l vody o teplotě 80°C, luhuj 1-1,5 minuty, nech vychladit (čajové lístky lze znovu zalít)
  • můžeš lehce osladit cukrovým sirupem
  • opravdu povedený jasmínový čaj můžeš pořídit v eshopu tady

Černý ledový čaj typu Darjeeling nebo nepálský

  • čaje z Darjeelingu a Nepálu sice patří mezi černé čaje, ale jsou chuťově podstatně lehčí než klasické černé čaje z Ceylonu či Assamu a já v podobě ledových čajů rozhodně preferuji ty lehčí, které i více osvěží
  • takže jsem vybrala čaj Golden Nepal, který je za hodně dobrý poměr ceny x výkon a dá se i zajímavě kombinovat se sirupy
  • příprava - 7 g na 0,6l vroucí vody, luhuj cca 2 - 3 minuty, nech vychladit
  • přidej led a případně doslaď cukrovým sirupem; čaj Golden Nepal je opravdu super s poctivým grepovým sirupem od Kitla

Ledový černý čaj s mlékem

  • pokud miluješ tuhle kombinaci, tak to chce určitě zkusit nějaký výrazný čaj, např. Assam CTC, aby při kombinaci s mlékem jeho chuť nebyla mdlá
  • 8 g na 0,6 l vroucí vody, luhuj tak 5 minut (pokud bys čaj chtěl pít bez mléka, tak postačí 1-2 minuty), oslaď, dolij mlékem a nech vychladit
  • pokud sis v Thajsku zamiloval červený ledový čaj cha yen, tak si ho můžeš připravit dle tohoto receptu

Ovocný ledový čaj

Které čaje jsou na přípravu ledového čaje vhodné

Pokud budeš ledový čaj připravovat za tepla, tak na to můžeš použít jakýkoli čaj. Připravit ice tea za studena (macerováním) ale s některými čaji nejde. O tom jsem se podrobněji rozepsala v již zmiňovaném článkumacerování. No a pokud chceš čaj dosladit či jinak dochutit, je rozhodně škoda používat dražší čaje, které samy o sobě chutnají po květinách či ovoci a různé sirupy by tyto ceněné chutě překryly. Zde najdeš takový můj výběr čajů vhodných na přípravu ice tea s ohledem na výše uvedené.

Líbil se Ti článek?

Pokud ano a ještě neodebíráš Občasník Čajových Bedýnek, tak se k jeho odběru můžeš přihlásit tady, aby Ti žádný nový článek neuniknul. A neboj, častějc než 1x za měsíc to nebude ;)

Související články

  • Domácí jasmínový zelený ledový čaj ze sypaného čaje domácí ice tea
  • Domácí ovocný ledový čaj ze sypaného čaje domácí ice tea
  • Domácí černý ledový čaj typu Darjeeling ze sypaného čaje domácí ice tea