Čajový obřad Gong fu cha - zjednodušeně

Gong fu cha je tradiční čínský čajový obřad, kdy gong fu znamená umění dělat něco dobře a cha znamená čaj.

Hodně ve stručnosti je to způsob přípravy čaje, kdy se na přípravu čaje použije podstatně více čajových lístků na menší množství vody, než na "klasický" způsob přípravy, ale luhuje se velmi krátce a pak se již jednou zalité čajové lísky zalijí znova a znova (2-8 krát).

Tomuto čajovému obřadu se říká také Khong fu cha, Gung fu cha či Kung fu cha.

Nejdříve tento čajový obřad popíšu ve stručnosti, jen z toho praktického hlediska, nikoli obřadního (tato stručná verze Ti bude stačit k tomu, abys věděl, jak na to, když třeba u některého čaje zmíním, že je vhodný pro přípravu stylem gong fu cha) a pak to zkusím více dopodrobna, kde bude popsán celý čajový obřad a význam jednotlivých kroků.

Pro jaké čaje je čajový obřad Gong fu cha vhodný

Gong gu cha se nejčastěji používá pro oolongy, pu erhy a zelené čaje. Ale jde vlastně použít na všechny čaje, pokud se čajových lístků použije více na menší množství vody. Neboj se toho a udělej si srovnání. Připrav si stejný čaj "klasicky" a stylem gong fu cha a uvidíš, co Ti pro daný čaj bude vyhovovat víc. Pokud bys potřeboval nasměrovat a potřeboval bys přesné poměry čaje / vody / její teploty / a doby luhování - mrkni na tento článek na téma "Jak dlouho luhovat jednotlivé druhy čajů a při jaké teplotě".

Jak se projeví na chuti čaj připravený stylem Gong fu cha

Při stylu gong fu cha se s každým nálevem uvolní jiná chuťová vrstva, naproti tomu pokud si připravuješ čaj "klasicky", tedy použiješ méně čaje a luhuješ déle na pouze 1 nálev (např. 2 g čaje na 2 dcl vody a luhuješ 3-5 minut černý čaj a kolem 2 minut zelený), tak skoro všechny chuťové vrstvy se uvolní do toho jednoho nálevu.

Co je potřeba pro zjednodušenou verzi přípravy čaje stylem Gong fu cha

  • 2x gaiwan (zhong = tradiční čínský šálek v víčkem a podšálkem) nebo 2 šálky a sítko na slévání nebo konvičku a několik šálků (toť v této zjednodušené verzi vše)
  • sypaný čaj

Stručný postup přípravy čaje stylem Gong fu cha

  • Předem nahřej nádobíčko tím, že do něj vliješ horkou vodu, kterou následně vyleješ. Jednak se v takto zahřáté nádobce suché lístky propaří a rozvoní, zároveň voda, kterou do vyhřáté nádoby naleješ, se nezchladí tolik, jako kdyby měla pokojovou teplotu. Tento teplotní rozdíl může být opravdu velký, na konkrétní příklady toho, co s teplotou vody na čaj udělá nevyhřátá konvička či šálek, můžeš mrknout do tohoto článku.
  • Do předem nahřáté konvičky, gaiwanu či šálku nasyp větší množství čaje (alespoň v poměru 3 g čaje na 1 dcl vody).
  • První nálev se slévá po 30 - 60 s, další dva nálevy se slévají po kratší době (lístky se po prvním zalití již otevřely, takže luhování trvá kratší dobu než u prvního nálevu), od 4. nálevu výše (pokud čaj tolikrát luhovat lze) je třeba luhovat delší dobu i než první nálev, jelikož čajové lístky již neobsahují tolik chuti.
  • Používáš-li dva gaiwany, tak po uplynutí doby luhování sliješ čaj přes víčku z jednoho gaiwanu do druhého. Víčko většinu čajových lístků zadrží.
  • Pokud používáš dva šálky, sliješ čaj přes sítko. Šálek, ve kterém čaj luhuješ, by měl být přiklopený, aby voda nechladla příliš rychle.
  • Pokud rozléváš čaj z konvičky do více šálků, tak šálky při rozlévání naplň jen z části - začni od prvního k poslednímu a zbytek se dolije od posledního šálku k prvnímu (je to proto, že ve spodní části luhovací nádobky je čaj silnější, tak aby ten první neměl jen "lehký odvar" a ten poslední pořádný dryják)
  • Již jednou spařené čajové lístky můžeš zalít i za několik hodin, ale čím později, tím stihnou více zoxidovat a chuť se změní. Můžeš je zalít klidně i další den, ale chuť už bude úplně jiná (někdy nepříliš dobrá).

sypané čaje

sypané čaje

Co je potřeba na tradiční čajový obřad Gong fu cha

  • sypaný čaj
  • bambusová lopatka (sypátko) na čaj nebo trychtýř (trychtýř je na sypání čaje, v podstatě jde o lopatku cca trojúhelníkovitého tvaru, jímž se čaj do konvičky nasypává zúženým koncem
  • bambusová "dávkovací tyčinka" na čaj
  • konvička na čaj (tradičně se používá yixing konvička)
  • loď na konvičku
  • džbánek (slévátko) nebo druhá konvička na slití čaje po vyluhování
  • šálky na pití
  • pohárek na čichání (Wen Xiang Bei)
  • podtácek Bei Tuo (na čichátko a šálek)
  • bambusová pinzeta na uchopení horkých nádob
  • špachtle na rozhrnování čajových lístků a na míchání
  • konvice s horkou vodou
  • nádoba na odpadní vodu nebo čajové moře (to proto, abys mohl připravovat vše na stole s ostatními hosty, nikoli třeba nad dřezem ;) )
  • yixing talismánci v podobě různých zvířat či mýtických bytostí, které se polévají teplou vodou či čajem (koupou se) a mají různý význam, ať už dekorativní či mají přinášet štěstí či hojnost (např. třínohá žába)

Podrobný postup čajového obřadu Gong fu cha

  • Všechny proprietky vyskládej na čajové moře.
  • Prohřej konvičku tím, že do ní naleješ horkou vodu.
  • Jakmile ucítíš, že je konvička horká i zvenku, můžeš vodu vylít a to buď tak, že s ní poliješ (vykoupeš) talismánek nebo ji vyleješ přímo do čajového moře.
  • Do nahřáté konvičky opatrně přesyp čajové lístky ze sypátka (pomocí dávkovací bambusové tyčinky). Použij dávkování 3 g čaje na 1 dcl vody (čaje může být i více).
  • Konvičku přikryj víčkem.
  • Cca po minutě se čajové lístky propaří a rozvoní. Odklop lehce víčko a pomalu a dlouze k němu přičichni. Vůně se drží nejvíce právě pod víčkem. Dej přivonět i ostatním.
  • Zalij čaj vodou o požadované teplotě.
  • První nálev slij po 30 - 60 s, další dva nálevy slij po kratší době (lístky se po prvním zalití již otevřely, takže luhování trvá kratší dobu než u prvního nálevu), od 4. nálevu výše (pokud čaj tolikrát luhovat lze) je třeba luhovat delší dobu i než první nálev, jelikož čajové lístky již neobsahují tolik chuti.
  • Pokud luhuješ čaj, který nemáš vyzkoušený, ochutnávej ho raději každých 10 sekund, abys ho nepřeluhoval.
  • Jedním z nálevů (někdo to dělá s tím prvním, někdo až s dalšími) polij talismánek. Čím častěji talismánek "koupeš", tím bude, díky použitému materiálu, lesklejší.
  • Při servírování nálev nalij do čichátka (válcovitý pohárek). Přikryj šálkem otočeným dnem vzhůru, takže z něj vytvoříš takový hříbek). "Hříbek" uchop palcem zespoda a ukazováčkem zeshora a otoč. Vyjmi čichátko, nálev tedy zůstane v šálku. Šálek s čajem i čichátko se podá na tácku hostu. Ten poválí čichátko mezi prsty a přivoní si k němu. Následně se napije čaje.
  • Při rozlévání čaje z konvičky do více šálků je ideální veškerý čaj slít nejdříve do slévátka a pak rozlít hostům a tím docílíš, že všichni hosté budou mít stejně silný čaj. Pokud nemáš slévátko, je důležité, abys šálky naplnil jen z části - začni od prvního k poslednímu a zbytek dolívej od posledního šálku k prvnímu (je to proto, že ve spodní části luhovací nádobky je čaj silnější, tak aby ten první host neměl jen "lehký odvar" a ten poslední pořádný dryják).
  • Čajové lístky můžeš opakovaně zalévat (třeba 2 - 8x), prostě dokavad čaj, takzvaně, "dává" (chuť).
  • Na závěr se ještě pinzetkou "prohrabej" čajovými lístky a tím si můžeš udělat představu o kvalitě čaje (dělám to zejména když čaj piji poprvé a rozhoduju se, zda ho s ohledem na cenu koupím či ne).

Líbil se Ti článek?

Pokud ano a ještě neodebíráš Občasník Čajových Bedýnek, tak se k jeho odběru můžeš přihlásit tady, aby Ti žádný nový článek neuniknul. A neboj, častějc než 1x za měsíc to nebude ;)

Související články

  • gong fu cha čajový obřad
  • gong fu cha čajový obřad - servírování čaje
  • čajový obřad gong fu cha   gaiwan   zhong
  • gong gu cha čajový obřad   čichátko
  • gong fu cha čajový obřad v praxi
  • gong fu cha - čajový obřad - koupání sošky Budhy