Čajový obřad Gong fu cha - zjednodušeně
Gong fu cha je čajový obřad z jihu Číny a Taiwanu, kdy gong fu znamená umění dělat něco dobře a cha znamená čaj.
Hodně ve stručnosti je to způsob přípravy čaje, kdy se na přípravu použije podstatně více čajových lístků na menší množství vody, ale luhuje se velmi krátce a pak se již jednou zalité čajové lísky zalijí znova a znova.
Tomuto čajovému obřadu se říká také Khong fu cha, Gung fu cha či Kung fu cha.
A v té stručnosti budu pokračovat. Kdybych to vzala fakt poctivě, tak to bude na moc moc stránek, který stejně nebudeš číst. Ale neboj, nic zásadního nevynechám.
Každopádně kdybych tento styl zmínila v návodu na přípravu u některých čajů z Čajových Bedýnek, tak ať víš, o čem je řeč.
Základní principy stylu Gong fu cha
- luhování většího množství čaje v malé nádobě
- čajové lístky se luhují kratší dobu a zalévají se znovu a znovu (2 až třeba 8 krát - záleží na druhu a množství čaje)
- předehřívání všech použitých nádob horkou vodou
- čichání si k čaji
- určení kvality čaje prostřednictvím zkoumání vyluhovaných čajových lístků
- při rozlévání do více mini šálků se šálky naplní jen z části, začne se od prvního k poslednímu a druhá část se dolije od posledního k prvnímu (je to proto, že ve spodní části luhovací nádobky je čaj silnější, tak ať se to dorovná)
Při stylu gong fu cha se s každým nálevem uvolní jiná chuťová vrstva, naproti tomu pokud si připravuješ čaj "klasicky", tedy použiješ méně čaje a luhuješ déle na pouze 1 nálev (např. 2 g čaje na 2 dcl vody a luhuješ 3-5 minut černý čaj a kolem 2 minut zelený), tak skoro všechny chuťové vrstvy se uvolní do toho jednoho nálevu
Pro jaké čaje je čajový obřad Gong fu cha vhodný
Gong gu cha se nejčastěji používá pro oolongy, pu erhy a zelené čaje. Ale jde vlastně použít na všechny čaje, pokud se čajových lístků použije více na menší množství vody. Neboj se toho a udělej si srovnání. Připrav si stejný čaj "klasicky" a stylem gong fu cha a uvidíš, co Ti pro daný čaj bude vyhovovat víc.
Gong fu cha "my way"
- používám 2 dcl gaiwánek (čajový šálek s víčkem), nejlepší je s bílým vnitřkem, tam nejlíp vynikne barva nálevu
- na 1 dcl vody použiju cca 3 g čaje
- šálek předehřeju tím, že do něj naleju horkou vodu, tu pak vyleju
- dám do šálku čajové lístky a přiklopím
- čaj se díky napařenému šálku nádherně rozvoní, víčko lehce odklopím a přivoním si k němu, tam se vůně drží nejvíce
- čaj zaleju vodou o požadované teplotě
- luhuju obvykle 30-60s, někdy i dýl (dle druhu čaje), lehce promíchám, průběžně ochutnávám (pokud to je čaj, který neznám a dobu luhování ještě nemám vychytanou)
- přes víčko přeleju do druhého, předem nahřátého šálku (pokud Ti vadí kousky čaje, které přes víčko projdou, použij na slévání sítko)
- vypiju
- a znovu čaj zalévám dokud mi chutná (což může být 3x anebo taky 8x)
Nejčastěji je to tak, že první nálev se luhuje déle, druhý a třetí nejkratší dobu a pak se doba luhování zase prodlužuje.
Již jednou spařené čajové lístky lze zalít i za několik hodin, ale čím později, tím stihnou více zoxidovat a chuť se mění. Můžeš zalít i klidně další den, ale chuť už bude úplně jiná.
Co je potřeba na tradiční čajový obřad Gong fu cha
- čaj
- bambusová lopatka na čaj
- konvička na čaj
- loď na konvičku
- džbánek nebo druhou konvičku na slití čaje po vyluhování
- šálky na pití
- pohárek na čichání
- bambusová pinzeta na uchopení horkých nádob
- špachtle na rozhrnování čajových lístků a na míchání
- konvice s horkou vodou
- nádoba na odpadní vodu nebo čajové moře (to proto, abys mohl připravovat vše na stole s ostatními hosty, nikoli třeba nad dřezem ;) )