Příprava čaje stylem Gong fu cha - Zjednodušeně

Gong fu cha je čajová ceremonie z jihu Číny a Taiwanu. Můžeš se setkat i s názvy jako Khong fu cha, Gung fu cha i dokonce Kung fu cha.

Nechci zabíhat příliš do detailů, protože, co si budeme povídat, na vlastní oči jsem to viděla jen dvakrát. Navíc kdybych to vzala fakt poctivě, tak to bude na moc moc stránek, který stejně nebudeš číst. A kdybys přeci jen po těch detailech toužil, tak Ti doporučím knížku od Karla Valtera, Vše o čaji pro čajomily, tam to máš podrobně rozepsáno na stránkách 56-62 ;)

Každopádně kdybych tento styl zmínila v některé z Čajových Bedýnek, tak ať víš, o čem je řeč.

O co hlavně jde

  • luhování většího množství čaje v malé nádobě
  • po kratší dobu a opakovaně
  • předehřívání všech použitých nádob horkou vodou
  • čichání si k čaji
  • určení kvality čaje prostřednictvím zkoumání vyluhovaných čajových lístků
  • používá se u vícenálevových čajů

Na ofiko obřad budeš potřebovat docela dost věcí

  • čaj
  • bambusová lopatka na čaj
  • konvička na čaj
  • loď na konvičku
  • džbánek nebo druhou konvičku na slití čaje po vyluhování
  • šálky na pití
  • pohárek na čichání
  • bambusová pinzeta na uchopení horkých nádob
  • špachtle na rozhrnování čajových lístků a na míchání
  • konvice s horkou vodou
  • nádoba na odpadní vodu nebo čajové moře (to proto, abys mohl připravovat vše na stole s ostatními hosty, nikoli třeba nad dřezem ;) )

Pro jaké čaje je metoda Gong fu cha vhodná

  • oolongy
  • puery
  • zelené čaje
  • jdou i jiné čaje, ale radši si to vyzkoušej

Jak to dělám já

  • používám 2 dcl gaiwánek (čajový šálek s víčkem), nejlepší je s bílým vnitřkem, tam nejlíp vynikne barva nálevu
  • na 1 dcl vody použiju cca 3 g čaje
  • šálek předehřeju horkou vodou, vodu vyleju
  • dám do šálku čajové lístky a přiklopím
  • čaj se díky napařenému šálku nádherně rozvoní, přivoním si k víčku, tam se vůně drží nejvíce
  • čaj zaleju vodou o požadované teplotě
  • luhuju obvykle 30-60s, někdy i dýl (dle druhu čaje), lehce promíchám, průběžně ochutnávám (pokud to je čaj, který neznám a dobu luhování ještě nemám vychytanou)
  • přes víčko přeleju do druhého, předem nahřátého šálku (pokud Ti vadí kousky čaje, které přes víčko projdou, použij na slévání sítko)
  • vypiju
  • a znovu čaj zalévám dokud mi chutná (což může být 3x anebo taky 8x)
  • přelévání vyluhovaného čaje přes sítka do předem nahřátích džbánků
  • servírování čaje
  • mnou vlastnoručně vyrobený čajový gaiwánek