Jak určit teplotu vody na čaj (i bez teploměru)

Tak asi je jasný, že se nebavíme o 100°C. Poznat bod varu v našich nadmořských výškách není žádná věda :) Pokud ale chceš docílit teploty nižší - dle druhu čaje 70-90°C, tak to už tak jednoduchý není.

Teda aspoň pokud nemáš teploměr, který odolá i vroucí vodě nebo rychlovarnou konvici, která ohřeje vodu na teplotu, po které toužíš.

Taky záleží na tom, jestli chceš, aby voda prošla varem a následně se zchladila nebo naopak varem neprošla.

Není totiž úplně jednotný názor na to, co je lepší. Určitě nech vodu nejdřív převařit, pokud Ti z kohoutku teče voda tvrdá nebo pokud máš vodu z nějakýho pochybnýho zdroje a chceš mít větší jistotu, že tam nepřežije žádná "breberka".

Takže jak na to jít?

1. Matematicky

Tady se vychází z toho, že smícháš vroucí vodu s kohoutkovou. Tj. 100°C s cca 22-25°C (to je zimní a letní teplota vody z kohoutku u mě v paneláku ;) ) a vypočítáš, který vody má být kolik, aby Ti vyšla požadovaná teplota.

  • 60°C - když smícháš vroucí s kohoutkovou půl na půl
  • 70°C - když dáš 2 díly vroucí a 1 díl kohoutkový
  • 80°C - 3 díly vroucí a 1 díl kohoutkový
  • 90°C - je spíš lepší nechat vychladnout vroucí vodu těch pár vteřin, viz níže

2. Dle času potřebného na zchladnutí

Já teploměr mám, takže jsem to změřila za Tebe, a to jak v chladítku (otevřená keramická miska, kam se lije vroucí voda, chvíli se počká až zchladne a pak se s ní zalije čaj) o objemu 2 deci, tak v konvici o objemu 1 litr. Obě nádoby byly bez víčka a měly pokojovou teplotu. "Experiment" opět probíhal v mém bytě vytopeném na 22°C.

A) Čas chladnutí v chladítku

  • 90°C hned po nalití (tím, že chladítko není předehřáté, tak vodu v tak malém množství velmi rychle zchladí)
  • 85°C - 30 s
  • 80°C - 45 s
  • 75°C - 1 min, 50 s
  • 70°C - 3 min
  • 65°C - 5 min
  • 60°C - 7 min, 45 s

B) Čas chladnutí v litrové konvici

  • 95°C - ihned po zalití - díky většímu objemu horké vody je teplota o 5°C vyšší než při zalití do malého chladítka
  • 90°C - 1 min, 20 s
  • 85°C - 5 min
  • 80°C - 8 min, 30 s
  • 75°C - 13 min
  • 70°C - 18 min
  • 65°C - 24 min
  • 60°C - 32 min

Jestli se Ti nechce čekat takovou dobu a matematika není Tvoje silná stránka, tak asi nejjednodušší je pro Tebe rychlovarná konvice s termoregulací, třeba taková cool retro jako mám já od Russell Hobbs.

No a pokud máš třeba kvalitní vodu ze studny a nebo je Ti blízká "raw" strava, tak můžeš zkusit macerování, nebo-li luhování čaje za studena. I s tím jsem si trochu "zaexperimentovala" ;). Podrobnosti kdyžtak here.

  • Teploměr na měření teploty vody na čaj
  • C:\fakepath\DSC01937
  • Slévání zeleného čaje