Jak určit teplotu vody na čaj (i bez teploměru)

Tak asi je jasný, že se nebavíme o 100°C. Poznat bod varu v našich nadmořských výškách není žádná věda :) Pokud ale chceš docílit teploty nižší - dle druhu čaje 70-90°C, tak to už tak jednoduchý není.

Teda aspoň pokud nemáš tento teploměr, který odolá i vroucí vodě nebo rychlovarnou konvici, která ohřeje vodu na teplotu, po které toužíš.

Taky záleží na tom, jestli chceš, aby voda prošla varem a následně se zchladila nebo naopak varem neprošla.

Není totiž úplně jednotný názor na to, co je lepší. Určitě nech vodu nejdřív převařit, pokud Ti z kohoutku teče voda tvrdá nebo pokud máš vodu z nějakýho pochybnýho zdroje a chceš mít větší jistotu, že tam nepřežije žádná "breberka".

Takže jak na to jít?

1. Matematicky

Tady se vychází z toho, že smícháš vroucí vodu s kohoutkovou. Tj. 100°C s cca 22-25°C (to je zimní a letní teplota vody z kohoutku u mě v paneláku ;) ) a vypočítáš, který vody má být kolik, aby Ti vyšla požadovaná teplota.

  • 60°C - když smícháš vroucí s kohoutkovou půl na půl
  • 70°C - když dáš 2 díly vroucí a 1 díl kohoutkový
  • 80°C - 3 díly vroucí a 1 díl kohoutkový
  • 90°C - je spíš lepší nechat vychladnout vroucí vodu těch pár vteřin, viz níže

Pokud máš ale hodně tvrdou vodu (a nemáš filtrační konvici na vodu), je lepší ji nechat projít varem vždy, tak třeba Ti přijde vhod další bod.

2. Dle času potřebného na zchladnutí

Já teploměr mám, takže jsem to změřila za Tebe, a to jak v chladítku (otevřená keramická miska, kam se lije vroucí voda, chvíli se počká až zchladne a pak se s ní zalije čaj) o objemu 2 deci, tak v konvici o objemu 1 litr. Obě nádoby byly bez víčka a měly pokojovou teplotu. "Experiment" opět probíhal v mém bytě vytopeném na 22°C.

A) Čas chladnutí v chladítku (porcelánová nádobka o objemu cca 2 dcl)

  • 90°C hned po nalití (tím, že chladítko není předehřáté, tak vodu v tak malém množství velmi rychle zchladí)
  • 85°C - 30 s
  • 80°C - 45 s
  • 75°C - 1 min, 50 s
  • 70°C - 3 min
  • 65°C - 5 min
  • 60°C - 7 min, 45 s

B) Čas chladnutí v litrové konvici

  • 95°C - ihned po zalití - díky většímu objemu horké vody je teplota o 5°C vyšší než při zalití do malého chladítka
  • 90°C - 1 min, 20 s
  • 85°C - 5 min
  • 80°C - 8 min, 30 s
  • 75°C - 13 min
  • 70°C - 18 min
  • 65°C - 24 min
  • 60°C - 32 min

Jestli se Ti nechce čekat takovou dobu a matematika není Tvoje silná stránka, tak asi nejjednodušší je pro Tebe rychlovarná konvice s termoregulací, třeba taková cool retro jako mám já.

No a pokud máš třeba kvalitní vodu ze studny anebo je Ti blízká "raw" strava, tak můžeš zkusit macerování, nebo-li luhování čaje za studena. I s tím jsem si trochu "zaexperimentovala" ;). Podrobnosti kdyžtak here.

  • Teploměr na měření teploty vody na čaj
  • C:\fakepath\DSC01937
  • Slévání zeleného čaje