Jak vybrat konvičku na čaj, sítko a jiné čajové nádobíčko

Člověk by se až divil, z kolika aspektů a proč koukat na výběr tak zdánlivě banálních věcí, jako je konvička na čaj, čajové sítko nebo jiné čajové nádobíčko.

Ještě takový malý dodatek na začátek. Né, že bych čaje a čajovou kulturu nebrala vážně a nerespektovala tradice a tradiční čajové obřady jednotlivých zemí. Každopádně nejsem až tak “daleko”, abych měla na každý druh čaje jiné nádobíčko, navíc typické pro zemi, ze které čaj pochází. Takže pokud zde hledáš detailní rozbor kolem tradičních čínských konviček Yixing či třeba japonských Kyusu, tak to tady bohužel nenajdeš. Ale taky nečekej žádný velký freestyle. Prostě tak akorát.

Nejvíce se rozpovídám o konvičkách. Protože ty jsou z veškerého čajového nádobíčka nejkomplexnější. Každopádně informace z bodů 1. a 4. se dají aplikovat i na ostatní čajové nádobíčko.

Konvička na čaj

  1. Materiál

  • Nasáklivost materiálu - Keramické neglazované a litinové konvičky do sebe nasáknou chuť čaje a tím pak ovlivňují chuť várky, kterou v ní připravíš následně. Proto pokud se rozhodneš pro tento tradiční styl, tak počítej s tím, že je dobré mít několik konviček. Každou na jiný čaj (zelený, oolong, černý ….).
  • Ovlivnění chuti čaje materiálem - Sice by Tě asi nenapadlo připravit si čaj do plastu, ale tak pro jistotu. Plast fakt ne, ten chuť čaje ovlivní (o designu nemluvě). Stejně tak kov, který reaguje s některými látkami v čaji. Výjimku tvoří stříbro. Kovové konvičky nejčastěji používají v Maroku nebo v Anglii. Ale tradiční čaj, který v těchto zemích v konvičkách připravují je natolik výrazný a přeslazený, že tam to ovlivnění chuti není vůbec znát. Podobné je to se smaltem. Takže pokud miluješ plecháčky, tak jako já, tak je používej opět jen na výrazné čaje. U frechpressu se čaj s kovovým sítkem potká jen na fakt krátkou chvilku, takže vliv na chuť není taková. Já si často z praktických důvodů čaj ve franchpressu připravím a přijde mi to ok.
  • Myčka - Patříš mezi ty, kteří mytí nádobí přenechají raději myčce? Tak u neglazované keramiky a konviček z litiny se holt budeš muset hecnout a vzít houbičku do ruky. Protože litina a keramika se s chemkou z myčky moc nekamarádí. Ostatní materiály by myčku měly přežít (pokud na nich není nějaká ruční malba nebo tak).
  • Když chceš vidět barvu - Pokud chceš vidět barvu čaje, tak nejlepší je pochopitelně skleněná konvička. Případně bílá, ale to do ní musíš nakouknout.
  • Když chceš vidět víc - No a jestli Tě baví pozorovat, jak se pomalu rozvíjejí čajové lístky a jak v konvičce tančí, tak to Ti umožní jedině sklo. Na druhou stranu jelikož je do skleněné konvičky vidět ze všech stran, je důležité ji pravidelně a pečlivě umývat, ať Ti nedělá ostudu.
  1. Velikost

  • Kolik čaje vypiješ? - Tak tady záleží jednak pro kolik lidí čaj nejčastěji připravuješ nebo kolik toho čaje najednou vypiješ. Stejně tak nejvzácnějšího čaje si taky nepřipravíš litr a půl, ale budeš ho vychutnávat po troškách, takže pokud si fakt fajnšmekr, tak pro Tebe rozhodně malá konvička (do 2 dcl).
  • Vícenálovévé čaje - Čím více nálevů lze z čaje připravit, tím menší na něj použij konvičku. Protože je jasný, že pokud čaj budeš pít sám, tak si nepřipravíš 5 litrových nálevů z jednoho modelu oolongu :D. Takže na čaje, které se zalévají hodněkrát (oolong, pu erh), Ti stačí pidi konvička tak na 2 deci nebo ani nemusíš mít konvičku, ale vystačíš si s gaiwanem (neboli zhongem) - tomuto způsobu přípravy čaje se říká gong fu cha. Naopak čaje černé (typu Assam, Ceylon) a čaje ovocné se zalévají jednou, takže na ně se ti hodí konvička velká (0,6 litrů nebo klidně i litr, litr a půl). Ostatní čaje něco mezi.
  1. Design a funkčnost

  • Pohodlnost při manipulaci - Měla by se Ti dobře držet a nebýt příliš těžká, zejména u těch větších je třeba si i představit její váhu, když ji naplníš čajem. Víčko by nemělo vypadávat.
  • Bacha na podtlak - Pokud jde o konvičku s víčkem, které na ni sedne tak přesně, že mezi ním a konvičkou není prostor pro průnik vzduchu, mrkni, jestli má dirku ve víčku, jinak se v ní při slévání čaje vytvoří podtlak a pak víc čaje vycmrndáš kolem než vypiješ.
  • Nepřetéká? - Představ si, jak čaj z konvičky sléváš. Nebude Ti z ní přetékat “horem” ještě než začne vytékat z hubičky? Konvička by tedy měla mít konec hubičky cca v takové výšce, jako je výška konvičky. Bude-li výrazně delší, začne téct dříve otvorem pod víčkem než hubičkou. Bude-li kratší, tak pokud konvičku naplníš úplně, tak Ti z ní čaj začne hubičkou vytékat ještě než ji stačíš naklonit. To přetékání se dá také pořešit takovou tou manuální zábranou pod víčkem.
  • Zabudované sítko přímo v konvičce - Tak jednak nechceš mít čajové lístky ve svém šálku čaje (i když oni by Ti samozřejmě neublížily), navíc pokud chceš připravovat čaj vícenálevový, tak budeš rád, pokud Ti čaj bude zůstávat v konvičce. Samozřejmě, že na slévání můžeš použít “externí” sítko, ale tak takhle je to praktičtější ne?
  • Čištění - Kovička plná různých záhybů a “žlábků” Ti to čištění zrovna neulehčí. Ale tak všechno jde kdyžtak, třeba hubičku konvice vyčistíš touto mini štětkou a určitě se Ti budou hodit další rady, jak vyčistit těžko dostupná místa konvičky na čaj a opět bez chemie.
  • Vzhled - No a co si budem povídat, musí se Ti líbit, že ano, protože i oči se chtějí napít ;) - kdyby Tě zajímalo, co se líbí mně, mrkni sem. Udělala jsem tu na webu takový předvýběr toho, co mi na netu padlo do oka a pak už se rozhodni, jestli se budeš radši koukat na lístky nebo si ušetříš práci díky frenchpressu nebo si pojedeš v tradiční čajové klasice.
  1. Cena

  • asi netřeba nijak zvlášť vysvětlovat ;), prostě seženeš za dvě stovky nebo třeba za desítky tisíc :D

Gaiwan (zhong)

Gaiwan neboli zhong je šálek s podšálkem a víčkem, který může nahradit konvičku. Při slévání se nepoužívá sítko, ale čajové lístky zůstanou v gaiwanu pod víčkem, zatímco hotový čaj proteče mezírkou při slévání. Jen pozor, pokud v něm budeš připravovat čaj, který si žádá vroucí nebo hodně horkou vodu, naplň ho jen do půlky, ať můžeš gaiwan bezpečěn uchopit v horní části, aniž by ses spálil

  • Materiál - co se materiálu týče, tak zde platí totéž co pro konvičky
  • Víčko - je třeba, aby dobře sedělo, aby případnými mezírkami neproplulo příliš mnoho lístků
  • Tloušťka stěny - lépe se Ti bude pít z těch tenčích

Sítko na čaj a jiné čajové nářadíčko

  • Na začátku je důležité si říct, že sítko by při přípravě čaje mělo sloužit primárně ke slévání čaje, nikoli k luhování (více zdánlivých, ale důležitých maličkostí, které je dobré dodržovat při přípravě čaje najdeš v tomto čajovém desateru). A Pokud ho už v něm luhovat chceš, protože je to praktičtější, tak hlavně ať je co největší, aby se v něm čajové lístky mohly plně rozvinout.
  • Materiál - Opět kov a plast ovlivní chuť čaje, ale pokud přes tato sítka čaj pouze sléváš, tak je to taková rychlovka, že na nějakou interakci není moc čas. Luhování v kovovém sítku, ať sebevětším je tak maximálně pro hodně chuťově výrazné čaje. Bambusová sítka jsou super na slévání, ale na luhování v nich fakt zapomeň, pokud si teda nechceš pochutnat třeba na bambusovém vývaru :D
  • Velikost dírek - to je asi jasný, prostě záleží, jak moc Ti vadí drobné kousky čajových lístků či čajového prachu ve výsledném nálevu. Super jsou třeba velejemná tykvová sítka, která dávám jako dárek těm, kteří odebírají na všechna 4 roční období.

Termoska

  • Vnitřní materiál - Vnitřní materiál je nejčastěji z nerezu nebo ze skla. Nerez se nerozbije, takže ji ji můžeš vzít na hory nebo na kolo, ale zase ovlivní chuť čaje (viz začátek článku u konviček). Sklo zase neni to pravý do outdooru. Takže já to řeším tak, že si třeba na hory udělám do nerez termosky nějaký hodně výrazný čaj, u kterého neucítím tu interakci s kovem. Protože jak třeba necítím nějaký vliv kovového materiálu při dělání čaje ve frenchpressu, tak v tý termosce je to za mě znát dost.
  • Vychytávky - A pak jsou tu různý vychytávky, jako třeba, že existují termosky, který mají v určitých částech hrubý povrch, takže je úplně easy otevřeš i v rukavicích (mrkni na tuhle do extrémních podmínek) nebo mají protiskluzovej spodek nebo jsou z materiálů, které zpomalují množení bakterií.

Čajové moře

  • Čajové moře se používá na tradiční čajové obřady. Něco o přípravě čaje stylem gong fu cha si můžeš přečíst tady. Každopádně čajové moře to je kapitola sama pro sebe, tak to třeba někdy příště.

Související články

  • Japonská čajová konvička kyusu, šálky a čajové moře
  • Skleněný čajový set
  • Yixing konvička na čaj   photo credit Pixabay
  • Nerezová termoska do outdooru
  • Sítko na čaj z vydlabané tykve
  • Skleněný termohrnek na čaj
  • Gaiwan zhong star wars vlastnoruční výroba pod vedením Míry Musila