Čaje a bylinky v létě - které chladí a které zahřívají?
Taky patříš k těm, kteří pijí horké čaje pouze v zimě, protože tím, že je nápoj horký, musí tělo logicky zahřát? A ze stejného důvodu pak čaj v létě opomíjíš? Tak právě pro Tebe je určený tento článek. A není to jen o teplotě toho, co piješ.
William Ewart Gladstone kdysi vyslovil známé čajové motto, které začíná: “když je ti zima, čaj Tě zahřeje, když je ti horko, čaj tě zchladí ……..”. Čaj totiž umí obojí. Záleží, jaký druh si připravíš a jaké teploty. Také do něj můžeš leccos přidat a tím výsledný zahřívací či chladící efekt znásobit nebo potlačit.
Tradiční čínská medicína rozděluje potraviny a nápoje na ty, které v důsledku způsobí, že se tělo zahřeje, ochladí nebo s jeho teplotou nic neudělají, tedy jsou neutrální. A světe div se, pravý čaj tam není jen pod tou jednou skupinou, tedy zahřívací.
Takže mrkni na přehled čajů, bylinek a koření a na to, co dělají s tělesnou teplotou a nakombinuj, jak je libo:
Pravé čaje
Všeobecně lze říci, že čím vyšší mírou fermentace prošly čajové lístky při zpracování, tím výsledný čaj tělo více zahřívá (více si můžeš přečíst v článku o zpracování čaje)
- na zahřátí - černé čaje, některé pu erhy, hodně fermentované oolongy
- na ochlazení - zelené čaje, bílé čaje, lehce fermentované oolongy
- neutrální - žluté čaje, některé pu erhy, středně fermentované oolongy
Bylinky a koření
- na zahřátí: skořice, hřebíček, kardamon, pelyněk, pepř, kurkuma, zázvor, badyán, fenykl, lékořice, heřmánek, lípa …. velká část tohoto koření je obsažena ve směsi na masala chai
- na ochlazení: máta, chryzantéma, ibišek, růže, květy bezinek, citrónová tráva, meduňka, citrusy ….
Tradiční recepty čajů na zařátí / ochlazení ze světa
Marocký čaj (nejen Touareg)
V Maroku nejčastěji narazíš na čaj zelený (Gunpowder). Ten tělo ochladí. Když je vedro, tak do něj místňáci navíc přidávají ještě čerstvou mátu (která taky ochlazuje) a tím vznikne ideální nápoj do horkých dní, takzvaný Touareg. Ale i v Maroku mají dny, kdy musí vytahnout z šatníku péřovky a to řeší tak, že do stejného zeleného čaje přidají čerstvý pelyněk nebo třeba badyán, který chladící efekt zeleného čaje potlačí a tělo dokonce i lehce zahřeje.
Masala chai
Jde o tradiční indický nápoj - černý silně slazený čaj s kořením a mlékem. Černý čaj tělo zahřívá a směs koření v něm použitá zahřívací efekt ještě násobí.
Čaj v létě - teplý nebo studený?
V létě nejčastěji potřebujeme zchladit. Tak logicky sahneme po ledovém nápoji. Jenže existují studie na to, že teplý čaj ochladí tělo i dokonce více než studený nápoj a to zejména tím, že nutí tělo se více potit a tím ho v důsledku ochladí. (Zdroj: studie ottawské univerzity - University of Ottawa's Thermal Ergonomics Laboratory)
Není to žádná věda
Není třeba nad tím nijak zvlášť bádat, tělo si prostě řekne … v zimě taky jíš automaticky míň zeleninových salátů a ve vedru zase skoro nepomyslíš na vepřo knedlo zelo, aniž bys něco o čínské medicíně věděl.
P.S. Jo a kdyby sis třeba říkal, proč jsem teda dala do Zimní Čajové Bedýnky zelený čaj, tak to proto, že i v zimě člověk občas potřebuje zchladit. Navíc spoustě zákazníků čaje z jedné čajové bedýnky vydrží i na další roční období, kdy už je o poznání tepleji, tak něco na ochlazení přijde rozhodně vhod. Každopádně všeobecně dávám do Jarních a Letních Čajových Bedýnek více zelených čajů a do Podzimních a Zimních více černých.