Trvanlivost čaje - jak dlouho vydrží sypaný čaj

Předně je třeba říci, že u čaje se uvádí minimální trvanlivost. Tedy konzumace čaje po uplynutí tohoto data nikomu neublíží. Neznamená to však, že kvalita čaje zůstane nezměněna. U jakých čajů s vypitím nemusíš spěchat a u jakých je lepší naopak neotálet?

Jaký je rozdíl mezi minimální trvanlivostí a datem spotřeby (spotřebujte do …)

Jak už jsem naznačila, výrobky s datem označeným jako “minimální trvanlivost” lze bezpečně konzumovat i po tomto datu. Tyto produkty většinou vydrží relativně dlouho i po otevření či narušení původního obalu (např. čaj, káva, bonbóny, sirupy …). A pak jsou výrobky, které jsou opatřeny datem označeným jako “datum spotřeby” nebo “spotřebujte do” a ty je třeba zkonzumovat do uvedeného data, v případě otevření obalu ještě dříve (maso, mléko a mléčné výrobky … ). Navíc je třeba dodržet doporučené skladovací podmínky ať už před či po otevření obalu.

Faktory ovlivňující trvanlivost sypaného čaje

I přes to, že čaj nepodléhá rychlé zkáze, je i u čaje třeba dodržet určité podmínky skladování, aby nedocházelo k rychlejší ztrátě chuti než je zdrávo. Kromě druhu čaje (k tomu se dostaneme později) je to totiž právě způsob a místo skladování, které má na trvanlivost čaje největší vliv.

Čaj nemá rád vlhko, přístup vzduchu a světla a vysoké teploty. To všechno čaj znehodnotí. Takže chceš-li aby Ti čaj vydržel v co nejméně změněné chuťové podobě co nejdéle, tak skladovací obal či nádoba a místo uskladnění je základ.

Jak skladovat sypaný čaj

Pokud sis koupil čaj od Čajových Bedýnek, tak můžeš úplně v klídku čaj nechat v sáčcích, ve kterých Ti dorazil. Sáčky nepropustí ani světlo, ani vzduch, jdou opakovaně uzavřít silikonovým zipem, jsou opatřeny alu vrstvou proti vysychání i pro snížení přístupu vlhkosti, navíc vzduch lze ze sáčku krásně vymačknout. Pokud sis čaj koupil jinde a nejsou úplně ideální (třeba jen papírové), tak bude nejlepší, když je co nejdříve přesypeš do kvalitních sáčků nebo do plechových dóz s těsnícím uzávěrem nebo do nádob z černého skla, které nepropustí světlo. Opět s těsnícím uzávěrem. Teplota v místnosti by neměla překročit 25°C a pamatuj, že vlhkost je zabiják. Čajové lístky jsou totiž přeborníci v tom navázat na sebe vlhkost a pachy. Takže umístit čaj do skříně nad sporák či nad rychlovarnou konvicí (o poličce bez dvířek takto umístěné ani nemluvě) není ten nejlepší nápad. Pokud teda z čaje nechceš mít kompost nebo zásobu penicilinu.

Někteří znalci sušené čajové lístky mrazí, ale to chce nějaké zkušenosti, abys tím nenadělal víc škody než užitku.

Jak skladovat větší množství čaje

Pokud sis nějaký sypaný čaj zamiloval a koupil sis ho větší množství, tak je dobré ho rozdělit a skladovat na dvě části. A to ve větším a v menším obalu s tím, že ten menší budeš otevírat kdykoli budeš mít chuť si čaj uvařit a do toho většího jen když Ti dojde v tom menším obalu, abys ho do něj doplnil. Neustálé otevírání obalu totiž čaji škodí, tak je dobré ho omezit. Zároveň čím větší množství čaje máš pohromadě, tím je v obalu koncentrovanější vůně a čaj tím pádem vůni a chuť pomaleji ztrácí. Rozdělením čaje takto na dva díly to máš krásně pořešený.

K tomu mě ještě napadá, že pokud jsi od Čajových Bedýnek obdržel minisáčky se vzorky čaje zdarma, tak s ochutnáním moc neotálej, protože v takto malém množství čaj ztrácí chuť o to rychleji, ač je v kvalitních sáčcích.

Jak dlouho vydrží jednotlivé druhy čaje

Během stárnutí se z čaje postupně vytratí některé jemné příjemné vůně a chutě a nově vystoupí nějaké jiné, které mohou být jak příjemné - žádoucí, tak méně žádoucí. Některé čaje je tedy nejlepší vypít co nejčerstvější, některé bez velkých změn vydrží i 5 let a některé je dobré dokonce nechat po sklizni pár měsíců “uležet” než je začneme pít.

Rámcově Ti to můžu nastínit, ale stejně bude nejlepší, když si to s každým čajem vyzkoušíš. U některých čajů jsou s přibývajícím časem změny tak minimální, že pokud nemáš ultra vytříbený čajový jazýček, tak to asi nepoznáš. Uvedené časové údaje opět platí za předpokladu, že máš čaj dobře uskladněný. Takže:

  • čaje, které je třeba spotřebovat čím dříve, tím lépe - čaje smaragdově zelené s trávovými tóny - tyto tóny ustoupí třeba už po půl roce (japonské zelené čaje Gyokuro, Sencha, Shincha … či zelené korejské čaje - např. Sejak)
  • pak lehce fermentované oolongy (nebo-li ty co jsou víc zelené než hnědé), bílé a žluté čaje, čaje z první / jarní sklizně / first flush (z Darjeelingu popř. Nepálu a Sikkimu) a čaje, které obsahují velké množství tipsů - tyto čaje si většinu svých chuťových vlastností uchovají rok až dva
  • černý čaj - bez velkých změn vydrží třeba i 5 let. Jinak většina černých čajů svou nejlepší chuť získá až několik měsíců po sklizni, kdy takzvaně dozrají.

Které sypané čaje s věkem zrají - čaje vhodné k archivaci

Nejznámější čaje, které časem získávají na kvalitě (i ceně) jsou čaje typu pu erh. Slisované do tvaru cihel, misek či hnízd vydrží 50 i více let. Také chuť u některých oolongů se po dlouhých letech vyladí a zjemní, ale musí pro tyto účely být specifickým způsobem zpracovány. Stejně tak, jako je tomu u archivních vín. Taky se nedá archivovat jakékoli víno, ať je sebevíc lahodné.

Jak je to s trvanlivostí ovocných čajů

U ovocných čajů platí naprosto totéž jako u čajů pravých. Taktéž u nich platí, že pokud nejsou skladovány ve vlhku, tak vydrží roky. Ovšem budou postupně ztrácet na vůni, barvě i chuti. Například sušené ovoce, které bylo u čerstvého čaje červené časem zhnědne.

Jak dlouho vydrží uvařený čaj

Možná už jsi zaznamenal, že když sis připravil čaj do termosky, tak pak chutnal o dost jinak, než když sis ho připravil čerstvý doma do šálku. Jeden důvod je materiál termosky - pokud je z kovu, tak s tím se čaj moc nekamarádí. A druhý důvod je oxidace - čím déle je čaj uvařený, tím více se jeho chuť díky oxidaci mění. To s tou oxidací platí samozřejmě i mimo termosku. SIce Ti neublíží - mimo lednici může být klidně celý den, ale chuť se bude měnit. V lednici pakvydrží 3 dny i déle a navíc z něj budeš mít skvělé ice tea.

Jak dlouho vydrží vyluhované čajové lístky - lze je znovu zalít i další den?

Vycházím z toho, že už víš, že pokud použiješ pro přípravu čaje více čajových lístků a luhuješ je kratší dobu, tak je můžeš luhovat opakovaně. Některé oolongya pu erhy klidně i 7x i vícekrát. Tolik nálevů někteří jedinci však za den nevypijí, tak se nabízí otázka, jestli vyluhované lístky lze zalít třeba i další den. Odpověď je, že to sice lze, ale díky oxidaci lístků bude nálev chutnat už o dost jinak, každopádně neublíží Ti to, neboj se nic. Takže to prostě vyzkoušej i druhý den a když Ti to nebude chutnat, už s dalším luhováním nepokračuj. Lístky je dobré mít přiklopené v konvičce či gaiwanu.

Co udělat s prošlým čajem

Pokud Tvůj čaj překročil datum z políčka na obalu “minimální trvanlivost”, tak pokud jsi čaj neskladoval ve vlhku a nemáš z něj “zapařený kompost” (i když třeba sis tím nečekaně vyrobil svůj první pu erh ;) ), tak ho můžeš v klídku pít dál roky. Ovšem jak je uvedeno výše, u spousty čajů už ta chuť nebude ono. Prostě si ho připrav, jako kdyby byl čerstvý a ochutnej a rozhodni se co s ním. Pokud už chuť bude spíš o ničem, zkus mu dát ještě šanci a něčím tu chuť vylaď. Zkus ho použít do míchaných nápojů na bázi čaje nebo na ice tea, které dochutíš nějakým sirupem nebo smícháš s limonádou.

  • Jak dlouho vydrží sypaný čaj   trvanlivost čaje
  • Čaje vhodné na archivaci
  • Sáčky, do kterých se balí sypané čaje z Čajových Bedýnek
  • Jak dlouho lze opakovaně použít spařené čajové listy