Jak odstranit skvrny od čaje a kávy z termosky - bez chemie

Znáš to, čajový povlak se dostává blbě i z hrnečků, kam krásně nacpeš celou ruku i s houbičkou. A co teprve pak ze vnitřku termosky? Ale nevěš hlavu, vyčistit to jde a dokonce i bez chemie.

Hrdlo má uzounký a je hluboká jak studna. A že se v ní toho za tu zimu nastřádá! Káva sice za sebou zanechává menší stopy, než čaj, ale zanechává, takže návod se hodí i pro milovníky kávy.

Potřebuješ:

  • 1/4 hrnku suché (nevařené) rýže
  • cca 0,9 dcl bílého destilovaného octa (klasický kvasný lihový ocet je prý méně vhodný, protože je více cítit a má slabší účinek, ale zkoušela jsem oba a velký rozdíl jsem necítila ….. tak leda v peněžence ha ha)
  • minutku / hodinky

Postup:

  • rýži nasyp do termosky
  • zalij octem
  • pečlivě zavři termosku
  • 2 minuty pořádně protřepávej na všechny strany (shake it baby and shake it hard ;) )
  • nech 10 minut stát
  • pořádně protřepávej další 2 minuty
  • vylij obsah z termosky - nejlépe přes sítko do jiného hrnku, který potřebuješ také vyčistit
  • rýži zkompostuj (po pečlivém propláchnutí z ní můžeš udělat taky rýžovou kaši s mlékem, jako přílohovou rýži nedoporučuji)
  • termosku pořádně propláchni teplou vodou, dokud přestane být cítit po octu

Jak vyčistit vnitřní šroubovací uzávěr termosky?

  • zbylý ocet z termosky nalij do šálku přes sítko, abys oddělil rýži (nejlépe do toho šálku, který potřebuje také vyčistit od čajových či kávových skvrn) a ponoř do něj vnitřní uzavírací části termosky a nech pár hodin působit nebo přes noc. Pro zesílení účinku můžeš přidat cca polévkovou lžíci prášku do pečiva, ale bacha, syp ho tam postupně a radši dej nad dřez, chová se to tak trochu jako šumák. Promíchej a dolej vroucí vodou. Tato kombinace vyčistí dost, ale po vyjmutí z octové lázně ještě bude třeba některá místa trochu “doladit” malým kartáčkem (já použila starý zubní kartáček)
  • na různý chemický bělící prostředky a chlór radši zapomeň, můžou zdeformovat víčko, no a aby Ti termoska tekla a hůř udržovala teplotu, to asi nechceš, že?

Jak čajovým skvrnám předejít?

  • dej přednost sklu - termosky ze skla jsou méně náchylné k usazování čaje než ty nerezové, ale tak vem si skleněnou termosku na kolo nebo na běžky, že? Každopádně pokud budeš termosku používat jen doma, tak dej přednost tý se skleněným vnitřkem
  • používej měkkou / filtrovanou vodu - Čaj podstatně méně ulpívá na povrchu, pokud je připravený z vody měkké (a i líp chutná). Takže pokud Ti z vodovodu teče voda tvrdá, že by se dala krájet a nemáš zrovna vodu ze studánky ani nechceš zaneřádit přírodu tím, že si budeš kupovat vodu balenou, tak si pořiď filtrační konvici na vodu. Ale bacha, ne tu s takzvaným hořčíkovým mineralizérem, ten vodu sice vyčistí od vápníku, chlóru a těžkých kovů, ale obohacení vody o hořčík jí dělá opět tvrdší. Takže mrkni třeba na tuhle s pětinásobnou filtrací.
  • voz v termosce jen horkou vodu - prostě budeš vozit trochu sypaného čaje s sebou a vždy si připravíš čerstvý čaj do víčka termosky, v lepším případě do šálku, protože víčko termosky je zevnitř většinou plastové, což čaji na chuti taky moc nepřidá (takovej hodně zjednodušenej styl “gong fu cha na cestách”). Jen teda počítej s tím, že čím déle voda v termosce bude, tím bude chladnější, takže čaj budeš luhovat déle než při obvyklé doporučované teplotě. Já mám termosky 2. Jednu používám pouze na horkou vodu a z ní pak dělám čerstvé čisté pravé čaje a druhou mám na ovocné a ochucené čaje, které vozím už hotové.
  • přidej cukr - přidáním cukru se ulpívání čaje na stěnách taktéž trochu sníží, ale cukr se hodí tak maximálně do Touaregu, Masala chai nebo Earl Greye …..

Jak odstranit skvrny od čaje z jiného nádobí jako je sítko, konvice, french press, bombilla či obyčejný šálek?

  • sepsala jsem to tady, tak mrkni

Související články

  • Na kolo jedině nerezovou termosku.
  • Skleněná termoska na takové to domácí popíjení čaje.
  • Na brusle jedině s nerezovou termoskou.
  • Na běžky jedině nerezovou termosku.
  • Do outdooru jedině nerezovou termosku.
  • Vnitřní uzávěr termosky zadělaný od čaje.