Jak dlouho luhovat jednotlivé druhy sypaných čajů a při jaké teplotě

Jak dlouho luhovat zelený čaj, černý, bílý, oolong anebo pu erh a co způsobí použití chladnější vody.

Správná doba luhování čaje vlastně neexistuje. Protože každý, kdo čaj ze sypaných čajů už nějaký pátek pije nebo je dokonce produkuje, má své osvědčený metody, jak dlouho luhovat jaký čaj a jak horkou vodu použít a může se to hodně lišit od toho, jak si stejný čaj připraví někdo jiný. A to ať už se bavíme o jednotlivcích odkudkoli nebo to vezmem po zemích jako celku (např. v Číně zelené čaje běžně zalévají vroucí vodou, zatímco v Japonsku by jim i 80°C přišlo moc …). Každý zkrátka má své zvyklosti a představy o tom, jak má daný čaj chutnat a dle toho taky k jeho přípravě přistupuje.

Z čeho je třeba vycházet najdeš na následujících řádcích.

Základní pravidla pro luhování čaje

  1. Základ je, že doba luhování jde vždycky ruku v ruce s množstvím použitých čajových lístků a s teplotou použité vody. Čím víc čajových lístků, tím je doba luhování kratší (a o to vícekrát můžeš stejné čajové lístky zalít).
  2. A o co teplejší je voda, o to kratší bude doba potřebná k vyluhování.

Macerování čaje

Sypané čaje lze luhovat také zastudena (tzv. macerováním). Z logiky předchozího odstavce vyplývá, že to bude trvat "trochu" dýl. Přesněji je to proces na několik hodin, nejčastěji přes noc. To tady ale rozebírat nebudu, páč jsem už o tom napsala tento článek.

Jak se jednotlivé postupy projeví na chuti

  1. Čím chladnější vodu použiješ, tím více v čaji vyniknou jeho sladší tóny. Vroucí voda naopak zvýrazní ty říznější / svíravější.
  2. Pokud použiješ malé množství čaje a budeš luhovat dlouho, do nálevu se vyluhují všechny chuťové vrstvy, zatímco pokud čajových lístků použiješ hodně a budeš slévat po chvilce a stejné lístky opakovaně zalévat, tak si s každým nálevem vychutnáš každou vrstvu zvlášť.

Postupy jsou řazeny dle toho, které používám pro dané čaje nejčastěji. Počet nálevů je orientační. Závisí na druhu a kvalitě daného čaje.

Jak dlouho luhovat černý (červený) čaj

Jak dlouho luhovat zelený čaj

  • 2 g / 1 dcl / 70 - 85°C / 1-2,5 min (2 nálevy, někdy více)
  • 1 g / 1 dcl / 100°C / 1-2 min (1 nálev)
  • 3 g / 1 dcl / 70 - 85°C / 20-40 s (3 nálevy, někdy více)
  • 10 g / 1 litr / macerování ve studené vodě cca 1-5 hodin (1 nálev)
  • např. Sencha, Dračí studna … a jiné

Jak dlouho luhovat bílý čaj

  • 2 g / 1 dcl / 80-85°C / 2-3 min (2 nálevy i více)
  • 2 g / 1 dcl / 50°C / 7-15 min (2 nálevy i více)
  • 1 g / 1 dcl / 100°C / 3-4 min (1 nálev)
  • 3 g / 1 dcl / 90°C / 30-40 s (3 nálevy i více)
  • 10 g / 1 litr / macerování ve studené vodě přes noc (1 nálev)
  • např. Pai mu tan, Shou mee, Silver needle … a jiné

Jak dlouho luhovat pevněji svinutý oolong (do kuliček)

  • 1 g / 1 dcl / 100°C / 5 min (nejčastěji 2 nálevy)
  • 2 g / 1 dcl / 85°C / 1-2,5 min (3 nálevy i více)
  • 3 g / 1 dcl / 90-95°C / 15-50 s (první nálev chce tak 40 s); (4 - 7 nálevů)
  • např. Dong Ding, Gui Fei oolong … a jiné

Jak dlouho luhovat volněji svinutý oolong

  • 2 g / 1 dcl / 80°C / 1-2,5 min (2 nálevy, někdy více)
  • 3 g / 1 dcl / 90-95°C / 15-40 s (3 a více nálevů)
  • 10 g / 1 litr / macerování ve studené vodě 1-8 hodin (zelené oolongy 1-4 hodiny, tmavé oolongy většinou přes noc)
  • např. Da hong pao, Bai ye dan cong … a jiné

Jak dlouho luhovat pu erh

  • 3 g / 1 dcl / 95-100°C / 20-50 (u slisovaných pu erhů je první nálev tak na 45 s); (4 a více nálevů)
  • 2 g / 1 dcl / 95-100°C / 5 min tmavý pu erh, 2 minuty zelený pu erh - oba slisované (3 nálevy, někdy i více)
  • macerování ve studené vodě přes noc se mi u pu erhů moc neosvědčilo
  • např. Pu erh mini tuo cha ripe a Pu erh mini tuo cha raw … a jiné

Závěr

Pokud se se sypanými čaji teprve oťukáváš, tak při prvním pokusu bych Ti doporučila si čaj připravit dle návodu na obalu a následně zkusit některý z výše uvedených nejčastěji používaných "metod" a pak si vychytat, s jakým způsobem přípravy Ti daný čaj vyhovoval nejvíc. Protože v první řadě jde o to, aby čaj chutnal Tobě bez ohledu na to, co Ti kdo na obalu doporučí.

Líbil se Ti článek?

Pokud ano a ještě neodebíráš Občasník Čajových Bedýnek, tak se k jeho odběru můžeš přihlásit tady, aby Ti žádný nový článek neuniknul. A neboj, častějc než 1x za měsíc to nebude ;)

Související články

  • Jak dlouho luhovat jednotlivé druhy čaje
  • Jak dlouho luhovat zelený čaj
  • ak dlouho luhovat černý čaj
  • Jak dlouho luhovat zelený čaj
  • Jak dlouho luhovat bílý čaj