Jak si namíchat vlastní čaj - ať už směs z čajů, bylinek, ovoce či koření

Jednoduchá pravidla pro míchání čaje z bylinek, koření či ovoce. Ať už kvůli léčivým účinkům nebo jen tak pro chuť. Je to zábava, relax a hlavně na vlastnoručně namíchaném čaji si mnohem více pochutnáš.

Jak si namíchat vlastní čaj - ať už směs z čajů, bylinek, ovoce či koření

Koupit si nějakou vymazlenou čajovou směs je fajn, ale namíchat si vlastní čaj z různých bylinek, koření či sušeného ovoce, to už je jiná liga. A není to nic složitýho, stačí se držet několika pravidel a nebát se trošku zaexperimentovat.

Začnu tím jednodušším, což je míchání čajů. Myšleno pravý čaj z čajovníku s jiným pravým čajem. A následně se pustím do toho obsáhlejšího a tím je míchání bylinných směsí (ať už léčivých či jen tak pro chuť) i třeba se sušeným ovocem a kořením.

Míchání čajů (pravých)

S mícháním čajů jsem začala tak nějak nevědomky. Tím, jak se ke mně dostává spousta čajových vzorků na ochutnání, tak jsem měla různé gramové zbytečky a ty by na hrnek už nedaly. Tak jsem občas nějaké více i méně podobné smíchala. Připadala jsem si teda trochu jako barbar, ale tak občas byl výsledek hodně milý překvapení.

Pak jsem si začala uvědomovat, že různé čaje míchají i výrobci už dávno. Viz například čaj English breakfast (anglická snídaňová směs černých čajů z Indie, Cejlonu a Afriky namíchaná tak, aby měla stále stejnou tradiční chuť a hodila se na popíjení s cukrem a mlékem), či Himalayan blend (směs různých čajů z Darjeelingu opět vyladěných do optimální chuti) …

No a když jsem to viděla i u čajových mistrů jako je Vijay z čajové zahrady Secret hill v Nilgiris, který si míchal říznější levný černý čaj ze sousední spřátelené čajové zahrady se svým vymazleným černým čajem s citrusovými a medovými tóny, aby si ho po ránu dopřál s cukrem a mlíkem a pak také na kurzu Tea sommelier, který jsem absolvovala v Indii v březnu 2022, tak jsem pochopila, že to žádné barbarství není. Že je to cesta, jak si prostě vytvořit čaj, který nejvíc vyhovuje mně (třeba jen pro danou chvíli) a maximálně si na něm pochutnat. A o to přeci, v první i poslední řadě, jde, že?!

Postup při míchání čajů (pravých)

Vezmeš 2 a více sypaných čajů, o kterých si myslíš, že by se mohly hezky doplňovat. Například jednomu chybí říznost, tak zkusíš smíchat s tím, který ji má (možná až moc). Připravíš si z každého nálev s tím, že všechny připravíš stejně. Tedy stejné množství čaje v gramech (NE ve lžičkách), stejné množství vody (např. 2 dcl), stejná doba luhování. Do prázdného hrnku nabereš od každého nálevu čaje lžíci, smícháš a ochutnáš. Pokud Ti to přijde takto super, budeš pracovat ve stejném poměru i s gramáží při míchání suchých čajových lístků. Tedy 1:1 (či 1:1:1:1 … v případě více čajů).

Pokud Ti výsledný nálev nepřijde ještě dokonalý, třeba bys mu ještě přidal na říznosti, přidáš do hrnku ještě lžíci (nebo 2, 3 …) nálevu čaje, který tuto vlastnost má. Nezapomeň si ty počty lžic zapisovat ;) A když je vzniklá směs nálevů už ok, tak opět poměr lžic převeď na poměr gramů každého čaje a v tomto poměru pak čajové lístky namíchej.

Pokud si chceš čaj namíchat do zásoby do sáčku či dózy, tak by lístky měly být podobně velké / lehké (např. drobné "granulky" Assamu CTC by Ti ve směsi s čajem Golden Yunnan propadly na dno). Pokud je velikost / váha lístků výrazně odlišná, je lepší vždy připravit jen jednu porci těsně před plánovanou konzumací. Tedy do konvice navážit jednotlivé čaje ve vyzkoušeném poměru, rovnou zalít a vypít.

Tak a teď už k tomu obsáhlejšímu.

Míchání bylinek, koření, čajů a sušeného ovoce

Míchání bylinkových směsí je složitější v tom, že do hry vstupují ještě výrazněji faktory, jako naprosto odlišný tvar, chuť, velikost a váha jednotlivých složek, tak jejich různý postup přípravy a hlavně! léčivé účinky jednotlivých bylinek.

Chceš-li si namíchat směs, která by Ti měla pomoct s nějakým zdravotním neduhem a pít ji denně, tak pokud to nemáš v malíku, tak bez herbáře (či rady odborníka) se rozhodně neobejdeš. Pokud si chceš jen sem tam dát nějaký vlastní čaj spíš pro chuť tak ty léčivé účinky jednotlivých bylinek tolik zohledňovat nemusíš (pokud tedy netrpíš nějakou zdravotní potíží, to bych Ti taky doporučila probrat se svým lékařem). Taky je samozřejmě třeba si případně pořešit, co je a není vhodné pro děti, kojící a těhotné, pokud se Tě to týká.

Nejdříve je třeba si ujasnit, jestli teda cílem vytvoření vlastní čajové směsi jsou primárně její léčivé účinky či chuť a dle toho jednotlivé složky volit. I když co si budem … asi se ti bude líp polykat "medicína" (díky psychologickému efektu i líp zafunguje), která bude dobře vonět i chutnat než když se Ti při jejím požití začnou kroutit ponožky :)

Co je třeba zohlednit při míchání čajových a bylinných směsí

  • Velikost a hmotnost - jak již bylo zmíněno u míchání pravých čajů, tak velikost a hmotnost jednotlivých složek by měla být podobná, jinak ti ty těžké a malé propadnou na dno balení. Někdy se to řeší tak, že se všechny složky namelou na stejnou velikost, ale to zase mnohem rychleji ztratí svou chuť a léčivé účinky. Také je třeba počítat s tím, že chuť mletých bylinek, čajů či koření je taktéž výraznější a ostřejší než u těch vcelku, což může být žádoucí nebo také naopak. Takže lepší je je ponechat celé a výrazně rozdílné váhové a velikostní kategorie nemíchat předem, ale vložit je do konvice až těsně před zalitím čajové směsi jen na tu jednu porci.
  • Chuť - z chuťového hlediska by základní (výrazně převládající) složka neměla mít příliš výraznou chuť, to je pak zbytečný pracně vytvářet nějakou směs (a je lepší si danou bylinku dopřát samotnou), protože ta hlavní složka bude tak dominantní, že vše ostatní přebije (např. dát do směsi 80 nebo i jen 50% ibišku znamená, že ucítíš jen ibišek … pokud tedy zbylých 50% nebude třeba pelyněk :D, který je mega hořký). Prostě s těmi výraznými složkami hodně opatrně, obvykle se jich nedává víc než 10% obsahu směsi.
  • Způsob přípravy - je třeba brát v potaz i to, že některé složky je třeba pro správné vyluhování i povařit (kořeny rostlin či kůra - např. celé vřeteno skořice …) a pro jiné je nejlepší jen krátké spaření vodou, která zdaleka ani varem neprošla (různé kvítky). Bylinky či ovoce, které do směsi přidáváme kvůli obsahu vitamínu C se dokonce macerují zastudena. Tyto spolu do směsí nemícháme. A když tuto složku v čajové směsi z různých důvodů mít chceme, tak prostě složku, která svými potřebami pro správné vyluhování výrazně vybočuje od potřeb ostatních složek, vyluhujeme zvlášť těsně před tím, než chceme čaj pít a přimícháme pak k nálevu z dané směsi.
  • Vzhled - Asi mi dáš za pravdu, že není od věci, aby byl výsledný čaj i pastvou pro oko. Jsou i bylinky, které se přidávají do směsí čistě jen kvůli barevnému zpestření. Jinak samy o sobě se v malém množství v dané směsi chuťově víceméně neprojeví (např. měsíček, chrpa, slunečnice …)
  • Léčivé účinky (viz následující samostatný odstavec)

Jaké bylinky spolu kombinovat a jaké ne z hlediska léčivých účinků

Pokud se v tom neorientuješ, tak si vem k srdci, že bez pořádného herbáře se neobejdeš. Je dobré si načíst všechny účinky bylinky, kterou chceš použít a NEkombinovat ji s bylinkou, která má účinky opačné (tzv. kontraindikace). Totéž platí i pokud už užíváš nějaké léky. Jednoduše řečeno lék na nespavost nebudeš zapíjet hrnkem maté, které má výrazné povzbuzující účinky.

Konkrétní příklady nevhodných kombinací bylinek v léčivých směsích

  • Chceš-li si vytvořit směs, po který se ti bude dobře spát - tak použij heřmánek a meduňku, ale určitě k tomu nemíchej pravý čaj. Sice by zvýraznil chuť, ale má také povzbuzující účinky, takže by to moc nefungovalo.
  • Když potřebuješ čaj na zahřátí, tak je nesmysl ke skořici a zázvoru (které zahřívají) přidat mátu (ta ochlazuje).
  • Do čaje na pořádné vypocení při chřipce z černého bezu nepřidávej šalvěj, která pocení brání.

No asi stačí, chápeme se ;)

Další tipy pro míchání bylinek, ovoce a koření

  • Lépe se ti sice budou míchat květy bez kalicha a drcené lístky bylinek či koření, ale drcené lístky (pokud jsou nadrcené déle než těsně před použitím), tak mnohem rychleji ztrácí chuť i léčivé účinky než lístky celé a ty nedrcené směsi také mnohem lépe vypadají.
  • Může se zdát, že je to trochu zbytečná poznámka, ale jak se říká "better be safe than sorry", takže pokud si budeš bylinky sbírat sám, tak je fajn vědět, kdy je vhodná doba je sbírat, jak je správně sušit, ale hlavně! si být jistý, že víš, co sbíráš ;)
  • V případě použití sušeného ovoce je lepší přidat ovoce sušené mrazem (lyofilizace) než sušené v "klasických" sušičkách - sušené mrazem si zachová déle původní barvu i chuť.
  • Neboj se experimentovat, zkus to třeba i s různými druhy koření (hřebíček, rozmarýn či anýz … ) no a když bys chtěl jít ještě o krok dál, tak zkus přidat třeba sůl, pepř, čili …

Postup při míchání vlastní čajové směsi

Pokud Ti jde primárně o léčivou směs, zvol jako základ 1, maximálně 2 bylinky se stejnými či podobnými léčivými účinky (nikdy protichůdnými) a pak doplň bylinkami pro vyladění vůně, chuti a vzhledu.

Jde-li Ti primárně o chuť (a vzhled), tak řešíš jen to s tím, že základem by, jak už jsem psala, neměla být bylinka, která chuť všeho přebije.

Abys nenadělal velké škody, je dobré začít v malém - pár gramů, na 1-2 šálky. Protože výsledek může být dost nejistý. Připravíš si čaje / bylinky / sušené ovoce / koření … a pokusíš se si v hlavě představit, co by se k sobě mohlo hodit. Je dobré mít váhu na čaj, která váží s přesností i na setiny gramů. Zohledníš vše výše sepsané a zkusíš si namíchat první várku. Tu necháš vyluhovat, ochutnáš ji a pak vylaďuješ podle toho, co dané čajové směsi chybí (např. chybí tomu sladkost, přidáš kardamom; chybí tomu kyselost, přidáš ibišek; je to moc trpký, přidáš něco sladkýho nebo kyselýho nebo obojí; je to celkově nevýrazný, přidáš třeba mátu či nějaký říznější pravý čaj). Pokud byl první pokus úplně mimo, tak se nepokoušej ho nijak zvlášť upravovat, prostě vymysli něco naprosto jinýho. Pokud je tam náznak, že by Tvůj pokus mohl mít šanci na úspěch, tak jen vylaďuj stylem přidání či ubrání množství jedné či více složek (či přidáním nějaké úplně jiné nebo kompletním vyjmutím té, cos původně použil) s tím, že se odrážíš od množství z prvního pokusu. Opět nezapomeň si vše zapisovat s přesností na setiny gramů, ať se pak máš od čeho odrazit.

Když jsi s výsledkem spokojen, použij zapsaná čísla (nezapomeň průběžně aktualizovat s každým pokusem), vynásob každou složku třeba číslem 100 nebo prostě podle toho kolik směsi si chceš namíchat, odvaž si je, promíchej v nějaké velké přiklopené nádobě, ve které budeš směsí lehce pohazovat, až se promíchá a olalá tvá vlastní čajová směs je na světě.

Rozdělení bylinek a koření dle chuti

  • Sladká / nasládlá chuť - fialka, růže, meduňka, stévie, vanilka, kůra cejlonská skořice (sladší než indická a z jiných zemí) či květy skořice, tobolky zeleného kardamomu či jeho semínka, hřebíček, anýz, badyán, fenykl, sušené ovoce, lékořice, …
  • Kyselá či ostřejší chuť - citrónová tráva, citrónová verbena, ibišek, šípek, citrusová kůra, zázvor, kurkuma …
  • Svíravá / nahořklá až hořká chuť - listy pampelišky, chmel, tymián, rozmarýn, šalvěj, pelyněk …
  • Chuť umami - zelený čaj
  • Slaná chuť - hádej ;)

Pozn. Možná Tě to překvapí, ale sušený jasmín nevoní. Poctivý jasmínový zelený čaj se dělá tak, že se smíchá suchý zelený čaj s čerstvými kvítky jasmínu, čaj si z nich vůni natahne a kvítky se pak vyjmou (oddělí například prosátím přes síto).

Bylinky vhodné jako základ pro čajové / neléčivé směsi (pro chuť)

  • Jak už jsem psala, základem by neměly být velmi výrazné a aromatické byliny, jako třeba ibišek, šalvěj, levandule, mateřídouška, tymián … o pelyňku nemluvě. Ty vše ve větším množství přebijí, proto by měly být ve směsi zastoupeny jen doplňkově.
  • Základem by tedy měly být více chuťově neutrální složky jako třeba rooibos, honeybush, pravý čaj, moringa, ostružiník, maliník, kopřiva, řecký horský čaj

Konkrétní recepty na vlastní bylinnou a čajovou směs PRO CHUŤ

Radši doplním, že v těchto receptech nejde o léčivé účinky, ale o chuť. A že zmíněné poměry jsou v gramech nikoli v objemu.

  • Cíl: Stahnutí svíravosti (trpkosti) zeleného čaje typu Gunpowder - základ zelený čaj typu Gunpowder + ibišek + kousky skořice nebo zelený kardamom - poměr 20 : 3 : 2 - většina Gunpowderů je hodně silných a trpkých, v Maroku to kompenzují třeba spoustou cukru a přidáním máty či jiného koření (čaj Touareg), já jsem zde trpkost "srazila" a vyladila kyselostí ibišku a sladkostí skořice; skvěle zde zafungoval i kardamom, když jsem ho použila místo skořice
  • Cíl: Vytvoření zajímavé a chuťově vyvážené bylinné směsi - základ tulsi + kardamom + heřmánek - poměr 12 : 3 : 4. Tulsi je oblíbená indická bylinka. Něco mezi bazalkou a mátou. Kardamomem se do směsi dostala sladkost a heřmánek ji zjemnil a ovoněl.
  • Cíl: Vylepšení nevýrazné chutě klitórie (modrý čaj) - základ citrónová tráva + klitórie + máta - poměr 10 : 6 : 2 - Klitórie je oblíbená pro spoustu blahodárných účinků na lidský organismus. Chuťově to ovšem žádná hitparáda není. Tak je třeba přidat něco výraznějšího, což máta a citrónová tráva bezesporu je.
  • Cíl: Obměna chuti oblíbeného čaje- základ bílý čaj + kvítky růže - poměr 20 : 1 - Někdy prostě jen zatoužíš svůj oblíbený čaj malinko zpestřit - kvítky růže, které čaji přidají na vůni a sladkosti, jsou téměř vždy osvědčená volba.

Mícháním čajů s bylinkami se sníží obsah kofeinu v čaji

Snížením obsahu kofeinu v čaji v tomto případě není myšleno, že by se z něj kofein nějak vytáhnul a vyrušil. Jde o to, že pokud nechceš z čaje přijmout tolik kofeinu, tak se nabízí ho použít menší množství a luhovat kratší dobu. Jenže to pak nebude dostatečně silný a chuťově tě nejspíš neohromí. Tak proč k němu nepřimíchat nějakou bezkofeinovou bylinku, díky které bude mít výsledný nálev chuť dostatečně intenzivní, ale podíl kofeinu bude ve výsledku nižší?

Jinak pokud by tě o kofeinu v čaji zajímalo trochu víc, tak jsem to sepsala do tohoto článku.

Osvědčily se mi třeba tyto jednoduché kombinace pro "naředění" kofeinu

Jak dlouho a v jakém množství pít bylinkové čaje

To se taky u každé bylinky různí a rovněž záleží za jakým účelem daný bylinkový čaj popíjíš. Je tedy opět důležité si to načíst v herbáři u každé bylinky zvlášť. Každopádně vždy je dobré si dát tak po 2-3 týdnech pití stejného bylinkového čaje pauzu.

Závěr

Tak a pokud je zrovna jaro / léto, tak alou ven si natrhat nějakou tu bylinku. Pokud ji sklidíš ve vhodnou dobu a správně ji nasušíš, tak žádný koupený čaj ti nebude chutnat tak jako ten, co si namícháš sám. No a kdybys hledal nějakou bylinku či sypaný čaj, který v českých luzích a hájích nenajdeš, tak mrkni sem do eshopu a třeba něco vybereš.

Jo a prosím Tě, hlavně mi neposílej dotazy typu jaká bylinka je na co vhodná (to tě s dovolením odkážu na herbář) a jestli se smí nebo nesmí v těhotenství či při kojení. Na to si odpovědět netroufám, to prosím prober se svým doktorem kdyžtak.

Líbil se Ti článek?

Pokud ano a ještě neodebíráš Občasník Čajových Bedýnek, tak se k jeho odběru můžeš přihlásit tady, aby Ti žádný nový článek neuniknul. A neboj, častějc než 1x za měsíc to nebude ;)

Související články

  • Míchání čajů a bylinkových směsí
  • Jak si namíchat vlastní bylinkový čaj s ovocem či kořením
  • Které bylinky spolu nekombinovat