Čaje z Darjeelingu - co znamená first flush, second flush a jaký je mezi nimi rozdíl

First flush, Second flush ... aneb jaké jsou vlny sklizně u čajů (nejen) z Darjeelingu a jaký je mezi nimi rozdíl jak ve vzhledu, chuti a ceně.

Když se řekne černý čaj, většina z nás si představí prostě klasický černý čaj. Tedy sušené čajové lístky skoro černé barvy, barvu nálevu hodně tmavě červenou až tmavě hnědou a velmi intenzivní často svíravou chuť. Tento čaj však pochází nejčastěji z indického Assamu, Ceylonu, Indonésie, Afriky, Gruzie či Turecka.

Většina produkce čajů z Darjeelingu jsou sice zařazeny do kategorie černé čaje, ale ty díky specifickému způsobu zpracování většinou jako klasické černé čaje nevypadají ani nechutnají. Zejména ty z jarní a letní sklizně.

Čajové lístky v Darjeelingu se sklízí po většinu roku. Kromě zimních měsíců, kdy rostliny čajovníku odpočívají, čajové zahrady se zbavují plevele a porost čajovníku se udržuje. Na jaře se čajovníky opět probouzí a lístky se sklízejí až do listopadu. Kvalita lístků, jejich chuť, množství a samozřejmě cena však není v každém ročním období stejná. Každé roční období se také mění i způsob zpracování lístků, aby byl pro daný typ lístků nejvhodnější. Proto je velmi důležité si u čajů z Darjeelingu všímat i informace, kdy byly lístky sklizeny. To označuje takzvaná "flush". Volně přeloženo jako "vlna sklizně".

Používají se tato názvosloví. Uvedené charakteristiky se vztahují na černé čaje.

Darjeeling first flush (FF) nebo-li jarní sklizeň

  • Jde o čajové lístky sklizené v první vlně sklizně, na kterou všichni obchodníci i milovníci čajů netrpělivě čekají a předhánějí se, kdo bude mít tento čaj v daném roce dříve.
  • Po zimním období klidu se příroda probouzí. Vše je plné života, svěžesti a energie. Stejně tak první měkounké výhonky čajovníku, které jsou ceněné nejen proto, že jsou první a nepřirůstají příliš rychle, ale hlavně proto, že se v nich za období klidu nastřádalo spoustu ceněných látek a vytvořila nezaměnitelná chuť.
  • Čajové lístky jsou sklizené od konce února do konce dubna. Záleží na klimatických podmínkách v dané čajové zahradě a v aktuální zimě.
  • Čajové lístky této vlny sklizně jsou jen velmi lehce oxidované, často připomínají spíše čaj zelený (čím více oxidované čaje, tím jdou ze zelené více do hnědé až černé barvy).
  • Nálev je taktéž světlý a více připomíná nálev čajů zelených či bílých.
  • Pro tento čaj jsou hodně charakteristické květinové a ovocné chuťové tóny.
  • Spolu se Second flush jde o nejvíce ceněný “materiál” a taktéž nejdražší.
  • Příklady: Darjeling Risheehat first flush, Darjeeling Singbulli First flush

sypané čaje

sypané čaje

Darjeeling second flush (SF) nebo-li letní sklizeň

  • Čajové lístky jsou sklizené v květnu a červnu před tím, než začne období dešťů (cca polovina června).
  • Čajové lístky jsou oxidované více než First flush.
  • Nálev je zlatavě měděný.
  • Pro tuto vlnu sklizně je typická muscatelová chuť.
  • Spolu z First flush patří mezi to nejlepší a nejdražší.
  • Příklady: Darjeeling Namring upper second flush

Darjeeling monsoon flush - sklizeň v období dešťů

  • Čajové lístky jsou sklizené po začátku období dešťů, tedy zhruba od července až někdy do září.
  • Lístky v této době díky značnému přísunu srážek a vyšším teplotám přirůstají velmi rychle, čaj z nich vyrobený by tedy bez větší oxidace byl velmi nevýrazný.
  • Proto se zpracovávají spíše jako čaje assámské, nechají se hodně zoxidovat; lístky i nálev jsou tak tmavší než u čaje z předchozích sklizní a chuť je výraznější. Jsou však stále světlejší a méně výrazné než čaje z Assamu.
  • Čaje z této vlny sklizně se používají do snídaňových směsí a v rámci čajů z Darjeelingu jsou nejlevnější.
  • Místní (z Darjeelingu) nejčastěji pijí čaje z této sklizně, mají totiž rádi výrazný čaj. Dokonce ho i krátce povaří(aby byl ještě silnější), osladí a doplní mlékem. Jinak Indové z ostatních částí Indie všeobecně pijí hlavně černý čaj z Assamu zpracovaný metodou CTC, opět s cukrem a mlékem; Assam CTC je téměř vždy základem pro tradiční indický masala chai.

Darjeeling autumn flush - podzimní sklizeň

  • Této sklizni se říká také "autumnal".
  • Čajové lístky jsou sklizené po skončení období dešťů až do zimy, tedy v říjnu a listopadu.
  • Nálev má měděnou barvu.
  • Sušené lístky mají jak barvu do zelena, tak do hněda i do černa (first a second flush mají barvu lístků víceméně jednotnou) a jejich vůně je aromatická a svěží.
  • Mají svíravější chuť než first a second flush. Často mají chuť po oříškách.

Označení First flush a Second flush u čajů z jiných čajových oblastí

  • Velmi podobně, jako u čajů z Darjeelingu, je to i u čajů z Nepálu a Sikkimu. Aby ne, je to jen "přes kopec" a v obou zmíněných státech know how z Darjeelingu převzali (příklady: Kanyam first flush, Nepal Sakhira first flush)
  • First flush se dá nazvat jen čaj z čajovníků, které měly přes zimu "pauzu" - prostě nesklízelo se. Ať už proto, že jde o čajovníky rostoucí v horách, kdy je v zimě jednoduše zima na to, aby lístky rostly nebo třeba i z nížiny (jako například Assam), kde sice lístky přirůstají non-stop celý rok, ale v zimě se dá pauza, aby si čajovník odpočinul. V Assamu to dokonce nařizuje zákon, aby se čajovníky úplně nevyčerpaly. V jižní části Indie (tam ten zákon neplatí) a třeba v Indonésii se s tím nemažou. Většinou tam sklízí pořád.
  • Čaje z Assamu označené First flush jsou na rozdíl od těch z Darjeelingu hodně oxidované. Takže mají hnědou barvu jak sušených lístků tak i tmavší barvu nálevu. Chuťově jde často o velmi povedené modely. Jako například Assam Mangalam.
  • Velmi populární a ceněný First flush je Schincha. Což je nejčastěji označení pro japonský zelený čaj Sencha, ale pouze z té jarní sklizně, ale může být také Schincha Gyokuro či Schincha … jiný japonský zelený čaj (to pak znamená, že jde o Gyokuro či jiný japonský zelený čaj z jarní sklizně). V obou případech je vzniklý nálev méně svíravý a sladší než ty z další části roku. Jde opět o velmi omezené množství čaje a tomu odpovídá i cena.

Jsou i jiné čaje, které nosí označení First flush. Zmínila jsem ty nejznámější. Pravidlem však je, že First flush je (pokud se něco nepo ****) nejlepší a také nejdražší.

Líbil se Ti článek?

Pokud ano a ještě neodebíráš Občasník Čajových Bedýnek, tak se k jeho odběru můžeš přihlásit tady, aby Ti žádný nový článek neuniknul. A neboj, častějc než 1x za měsíc to nebude ;)

Související články

  • Darjeeling first flush - čerstvé čajové lístky
  • Darjeeling First flush ze zahrady Sungma
  • Darjeeling Second flush ze zahrady Namring upper - kvalitní sypaný Darjeeling second flush z Čajových Bedýnek
  • Ochutnávám lístky z jarní sklizně - First flush v Darjeelingu v zahradě Arya
  • Nepal First flush ze zahrady Sakhejung   vynikající nepálský černý čaj
  • Assam First flush ze zahrady Mangalam - kvalitní sypaný černý čaj z indického Assamu