Čajové zkratky a co je to vlastně orange pekoe

Stejně jako spousta věcí v našem životě má svoje zkratky, tak čaje nejsou výjimkou. Tak aby ses nezděsil, až na Tebe z nějakýho názvu něco takovýho vykoukne, tak jsem z knihy "Vše o čaji pro čajomily", od Karla Valtera (kterou vřele doporučuji), pro Tebe vybrala ty základní, které se používají pro klasifikaci černých / červených čajů nejčastěji v Indii, Nepálu a na Srí Lance.

Tyto zkratky však vypovídají pouze o kvalitě použitého listu (zhruba by se dalo říct, že čím víc písmenek, tím kvalitnější použitý "materiál", ale nemusí to tak být), nikoli o úrovni jeho zpracování ani podmínkách, ve kterých čaj vyrostl. Nejvíce ceněných látek a tedy i nejkvalitnější čaj vzniká z tipsů (pupenů) a prvních 2 čajových lístků.

Celolistové čaje, broken, fannings a dust

Pak je ještě důležitý si uvědomit, jak probíhá výborní proces v čajové továrničce. Poslední fáze před balením je totiž třídění. To probíhá přes několik sít umístěných pod sebou s tím, že největší "díry" má to horní a nejmenší to vespod. Síty se třese, takže zlomky lístků propadávají do té doby, než je pro ně síto dostatečně malé. Takže v prvním sítu zůstanou celé lístky, v dalším broken (lámaný list) a v tom posledním fannings a dust (prach), který se používaj do pytlíkáčů.

Co je to orange pekoe

Orange pekoe (zkratka OP) je pupen + 2 první lístky. Zatímco třeba Flowery Orange Pekoe (zkratka FOP) je pupen + jeden první lístek.

Co je to CTC

CTC je způsob zpracování čaje používaný nejčastěji v indickém Assamu či na Srí Lance. Znamená to Crush Tear Curl (crush = lisovat, tear = trhat, curl = srolovat). Znamená to, že se čajové lístky po zavadnutí šoupnou do mašiny, ve které jsou válce se spoustou kovových ostnů a ty lístky roztrhají a nakonec je stroj sroluje do mini kuliček.

Označení kvality listu pro celolistové čaje

SFTGFOP1: Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 1 (zvláštní kvality) nebo I (Imperial)

FTGFOP: Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe

TGFOP: Tippy Golden Flowery Orange Pekoe

GFOP: Golden Flowery Orange Pekoe

FOP: Flowery Orange Pekoe

OP: Orange Pekoe

P: Pekoe

PS: Pekoe Souchong

Označení kvality listu pro čaje lámané (broken)

FTGFBOP*: Fine Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe

TGFBOP*: Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe

STGBOP*: Special Tippy Golden Broken Orange Pekoe

TGBOP: Tippy Golden Broken Orange Pekoe

GFBOP: Golden Flowery Broken Orange Pekoe

GBOP: Golden Broken Orange Pekoe

FBOP: Flowery Broken Orange Pekoe

BOP: Broken Orange Pekoe

BP: Broken Pekoe

BPS: Broken Pekoe Souchong

Zkratky označené hvězdičkou nejsou sice normované, ale jsou běžně používané.

Označení kvality listu pro čaje drťovité a práškovité (Fannings a Dust)

FTGFOPF: Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe Fannings

TGBOPF: Tippy Golden Broken Orange Pekoe Fannings

FBOPF: Flowery Broken Orange Pekoe Fannings

BOPF: Broken Orange Pekoe Fannings

OPF: Orange Pekoe Fannings

PF: Pekoe Fannings

BOPD: Broken Orange Pekoe Dust

D: Dust

  • Popis sáčků se sypaným čajem do Čajových Bedýnek
  • Čajové zkratky - klasifikace černých čajů
  • Orange pekoe je pupen a 2 první lístky z větvičky čajovníku - foceno v čajové zahradě v indickém Darjeelingu
  • CTC - černý čaj zpracovaný metodou CTC