Čajové zkratky a co je to vlastně orange pekoe
Stejně jako spousta věcí v našem životě má svoje zkratky, tak čaje nejsou výjimkou. Tak aby ses nezděsil, až na Tebe z nějakýho názvu něco takovýho vykoukne, tak jsem z knihy "Vše o čaji pro čajomily", od Karla Valtera (kterou vřele doporučuji), pro Tebe vybrala ty základní, které se používají pro klasifikaci černých / červených čajů nejčastěji v Indii, Nepálu a na Srí Lance.
Tyto zkratky však vypovídají pouze o kvalitě použitého listu (zhruba by se dalo říct, že čím víc písmenek, tím kvalitnější použitý "materiál", ale nemusí to tak být), nikoli o úrovni jeho zpracování ani podmínkách, ve kterých čaj vyrostl. Nejvíce ceněných látek a tedy i nejkvalitnější čaj vzniká z tipsů (pupenů) a prvních 2 čajových lístků.
Celolistové čaje, broken, fannings a dust
Pak je ještě důležitý si uvědomit, jak probíhá výborní proces v čajové továrničce. Poslední fáze před balením je totiž třídění. To probíhá přes několik sít umístěných pod sebou s tím, že největší "díry" má to horní a nejmenší to vespod. Síty se třese, takže zlomky lístků propadávají do té doby, než je pro ně síto dostatečně malé. Takže v prvním sítu zůstanou celé lístky, v dalším broken (lámaný list) a v tom posledním fannings a dust (prach), který se používaj do pytlíkáčů.
Co je to orange pekoe
Orange pekoe (zkratka OP) je pupen + 2 první lístky. Zatímco třeba Flowery Orange Pekoe (zkratka FOP) je pupen + jeden první lístek.
Co je to CTC
CTC je způsob zpracování čaje používaný nejčastěji v indickém Assamu či na Srí Lance. Znamená to Crush Tear Curl (crush = lisovat, tear = trhat, curl = srolovat). Znamená to, že se čajové lístky po zavadnutí šoupnou do mašiny, ve které jsou válce se spoustou kovových ostnů a ty lístky roztrhají a nakonec je stroj sroluje do mini kuliček.
Označení kvality listu pro celolistové čaje
- SFTGFOP1: Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 1 (zvláštní kvality) nebo I (Imperial)
- FTGFOP: Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
- TGFOP: Tippy Golden Flowery Orange Pekoe
- GFOP: Golden Flowery Orange Pekoe
- FOP: Flowery Orange Pekoe
- OP: Orange Pekoe
- P: Pekoe
- PS: Pekoe Souchong
Označení kvality listu pro čaje lámané (broken)
- FTGFBOP*: Fine Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe
- TGFBOP*: Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe
- STGBOP*: Special Tippy Golden Broken Orange Pekoe
- TGBOP: Tippy Golden Broken Orange Pekoe
- GFBOP: Golden Flowery Broken Orange Pekoe
- GBOP: Golden Broken Orange Pekoe
- FBOP: Flowery Broken Orange Pekoe
- BOP: Broken Orange Pekoe
- BP: Broken Pekoe
- BPS: Broken Pekoe Souchong
Zkratky označené hvězdičkou nejsou sice normované, ale jsou běžně používané.
Označení kvality listu pro čaje drťovité a práškovité (Fannings a Dust)
- FTGFOPF: Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe Fannings
- TGBOPF: Tippy Golden Broken Orange Pekoe Fannings
- FBOPF: Flowery Broken Orange Pekoe Fannings
- BOPF: Broken Orange Pekoe Fannings
- OPF: Orange Pekoe Fannings
- PF: Pekoe Fannings
- BOPD: Broken Orange Pekoe Dust
- D: Dust
Označení čajů dle doby sklizně - First flush, second flush …
S tímto označením se setkáš zejména u čajů z indického Darjeelingu.
- FF = first flush - jde o čaj z lístků z první nebo také jarní sklizně (od konce února do konce dubna). Spolu z čaji s označením Second flush patří mezi ty nejcennější a nejdražší. Pro výrobu černého čaje se lístky sklizené v tomto období nechávají pouze velmi lehce zoxidovat. Často svým vzhledem i barvou nálevu připomínají spíše čaj zelený. Chuť mají velmi jemnou květinovou.
- SF = second flush - čaj s tímto označením je z lístků sklizených v květnu a červnu. Této vlně se také říká summer flush (letní vlna sklizně). Nálev z tohoto čaje má měděnou barvu a plnou muškátovou chuť, kterou jsou čaje z Darjeelingu tak proslavené.
- Monsoon flush - pro toto období se zkratky nepoužívají. Jde o čaj z lístků sklizených v období dešťů, což je konec června až září. V tomto období čajovník přirůstá velmi rychle. Čaj z monzunového období je takový ten klasický černý - snídaňový, který se často připravuje s mlékem a cukrem. Čaj z této vlny sklizně je ten nejlevnější.
- Autumn flush - ani pro toto období se nepoužívají zkratky. Čaj s tímto označením je z lístků sklizených v říjnu a listopadu, tedy z podzimní vlny sklizně. Čaj z této vlny se bude velmi lišit - dle způsobu výroby. Mezi čajovými lístky najdeš odstíny jak zelené, tak nazlátlé, tak hnědé. Chuť nálevu může být jak muškátová, tak oříšková.