Jak poznat kvalitní sypaný čaj

Sypaný čaj se těší čím dál větší oblibě a tím roste také jeho nabídka. Jak se ale v té čajové džungli orientovat, abychom za své peníze dostali to nejlepší v poměru cena x výkon?

Kdyby sis tak mohl čaj uvařit ještě než ho koupíš. Jenže to se Ti asi poštěstí jen v čajovně. Ale neboj, je spousta signálů, které Ti o kvalitě čaje (a hlavně nekvalitě) napoví i dříve, než se rozhodneš ho koupit. A i když připouštím, že můžou existovat výjimky, tak v nákupáku bych kvalitní sypaný čaj nehledala ;)

Jak poznat kvalitní sypaný čaj ještě před jeho nákupem, tedy v obchodě či na eshopu

  • Nečajové pachy v obchodě - Pokud Tě už při vstupu do obchodu praští přes nos nějaká silná vůně, tak to není úplně dobrý signál, protože asi nechceš, aby Ti třeba jemný Darjeeling z jarní sklizně voněl po kávě, že?
  • Skladování čaje - Čaji značně neprospívá přístup vzduchu a světla, takže pokud vidíš, že mají v obchodě čaj uskladněný například v průhledných skleněných dózách, tak nebrat (je sice super, že si ho můžeš prohlídnout, ale …..)
  • Vůně vybraného sypaného čaje - Čajové lístky by měly vonět i sušené (ne, teď opravdu není řeč o aromatizovaných čajích) - někdy výrazněji, někdy slaběji, ale žádná vůně je známka toho, že čaj je starý nebo prostě nevalné chuti
  • Vzhled suchých čajových lístků - Čajové lístky by měly být v rámci jednoho druhu podobně velké a podobného tvaru a neměly by mezi nimi být kusy větviček a tak (o kouscích plastu, provázku a podobně, ani nemluvě :D ); takže pokud koupíš čaj celolistový, všechny lístky by měly být celé; pokud třeba broken, tak všechny kousíčky lístků budou zase malinké / lámané, pokud oolong svinutý do kuliček, měly by to být samé kuličky …… Čím více tipsů (ještě nerozvinutých lístků) čaj obsahuje, tím lépe. Ty ale v levnějších sortách čaje nehledej (a neznamená to, že si na daném čaji nepochutnáš). Lístky by také neměly být moc “samovolně” lámavé a obsahovat větší množství čajového prachu. Pozor, nezaměňovat s chmýřím z tipsů (čajových pupenů), to je víc než v pořádku.
  • Barva suchých čajových lístků - To je trochu ošemetný, protože čajové lístky můžou mít v podstatě všechny odstíny zelené, hnědé, černé …. no a když přesně nevíš, jakou barvu by daný čaj měl mít, tak to budeš soudit těžko. Každopádně, když se rozhodneš trošku prásknout přes kapsu a zainvestovat třeba do nějakých vymazlených Japonců, jako třeba Gyokuro, tak pokud nebude mít smaragdově zelenou barvu, tak nebrat. U čaje matcha je to podobné. Prášek má mít zelenou barvu, nikoli do žluta, do hněda …. prostě zelenou. Co mám na mysli uvidíš dole na obrázcích. S tím, že u fotky se dvěma čaji Gyokuro ten rozdíl v barvě na fotce není tak znát, ale v reálu je velký a rozdíl v chuti obrovský.
  • Fotka - Na eshopu Ti o vzhledu čajových lístků také dost napoví fotka daného čaje, pokud ovšem nejde o takzvané “ilustrační foto”, tak jako třeba u Mekáče :D Na ní můžeš zkoumat právě tvar a barvu lístků aspoň takto “povrchně”. Fotky na eshopu Čajových Bedýnek ilustrační opravdu nejsou. Můžeš se spolehnout, že to, co je na fotce, najdeš v sáčku. Teda teď nemluvím třeba o dřevěných podzimních lístcích či sněhových vločkách. Ty jen symbolizují, v jaké Čajové Bedýnce se již daný čaj objevil. Tedy, jestli třeba v Jarní, Letní, Podzimní nebo Zimní.
  • Informace o čaji - U každého čaje (nemluvím o ochucených či ovocných) by mělo být jasné, odkud pochází, z jaké čajové zahrady. U čajů z Darjeelingu je důležitá doba sklizně, takže by tam mělo být uvedeno, zda-li jde o first flush či second flush. Pokud toto označení nemají, jsou obvykle z podzimní či monzunové sklizně. Pro indické, cejlonské a nepálské čaje se používá i třeba klasifikace, z jakých lístků byl čaj vyroben. Více jsem o tom napsala tady.
  • Balení - Když už se čaj rozhodneš koupit a vidíš holčinu za pultem, jak Ti ho odváží do sáčku, který je čistě papírový, bez vnitřní “vložky” zabraňující přesušení čaje, tak to opravdu nenaznačuje, že by k čaji v daném obchodě měli vřelý vztah. Dále je důležité, aby ze sáčku šel vymačkat vzduch a po jeho uzavření se do něj nedostal (velmi praktický je třeba sáček s opakovaně uzavíratelným silikonovým zipem, jako používáme v Čajových Bedýnkách).
  • Cena - K té se dostaneme v závěru

Jak poznat kvalitní sypaný čaj poté, co ho koupíš

To už je sice trochu pozdě, ale tak …. :D aspoň víš pro příště, co / kde nakupovat či nenakupovat.

Pokud sis ho objednal třeba na eshopu, tak mrkni na body z odstavce výše, jestli všechno sedí. No a pak můžeš začít s přípravou a dalším testováním.

  • Vůně lístků po napaření šálku či konvičky - Když do předem nahřátého šálku či konvičky (prohřeješ tak, že do něj naleješ horkou vodu a po chvíli vyleješ) nasypeš suché čajové lístky a na chvíli přiklopíš, tak když si pak přivoníš k víčku, tak je vůně lístků napařených od vlhké horké konvičky či šálku podstatně intenzivnější, než z lístků sušených. Takže přivoň si k víčku a uvidíš. Pod víčkem je totiž vůně nejvýraznější.
  • Chuť a vůně nálevu - To je asi ten hlavní důvod, proč čaj piješ, že :) Jen pokud chceš chuť a vůni čaje vstřebat opravdu na maximum, nepij ho moc horký, jinak jsou chuťové pohárky trochu otupělé, navíc u chladnějšího nálevu více vyniknou nasládlé tóny, zatímco u horkého spíše ty trpké. Neboj se toho a srkej. Tak, aby se čaj dostal ke všem chuťovým pohárkům. Vůni lépe ucítíš, pokud čaj polkneš a vydechneš nosem, zatímco pusu máš zavřenou.
  • Počet nálevů - Čím více opakovaných nálevů lze z jedné várky čajových lístků připravit, tím je čaj kvalitnější. Platí však pouze při přípravě čaje stylem gong fu cha, který je popsán tady. Nejvíce nálevů by Ti mělo jít připravit z oolongů, čajů typu Pu erh a bílých čajů. Klidně i 5-7. Třeba zelené čaje a čaje z Darjeelingu se zalévají obvykle jen 2x. Černé čaje třeba z Ceylonu či Assamu obvykle jednou.
  • Vzhled vyluhovaných čajových lístků - Tak teď opravdu uvidíš, jaké čajové lístky byly pro výrobu tohoto čaje použity - lístky (či jejich části) by měly být podobně velké, neměly by být potrhané. Čaj by neměl obsahovat velké množství větviček.
  • Vůně vyluhovaných čajových lístků po prvním nálevu a jak dlouho pak voní - Nezapomeň si přivonět k čajovým lístkům poté co čaj vyluhuješ a to nejen 1x. Zkus to znovu třeba po 5, 10 a třaba i 30 minutách. Čím déle vyluhované lístky voní, tím je čaj kvalitnější.
  • Test “ohněm” - Tedy přesněji řečeno test horkou vodou. Kdy cíl není si na čaji pochutnat, ale zvýraznit všechny jeho žádoucí i nežádoucí chutě. A to tím, že se bez ohledu na druh zalijí vroucí vodou a použije se více čaje a luhuje se déle, než-li uvádí návod. Například v indickém Darjeelingu testují takto: 2,5 g čaje na 150 ml vroucí vody a luhují 5 minut.

Jak poznat kvalitní sypaný ovocný čaj

U ovocného čaje to bude hlavně barva a vůně. Čerstvý a správně usušený čaj má mít barvu velmi blízkou barvě toho ovoce před usušením. Když to, co má být za čerstva čerevný, je třeba hnědý, tak se jedná o hodně starý čaj nebo soudruzi z NDR udělali chybu už při sušení :D Co se vůně týče, neměl bys tam cítit nic umělýho a přehnanýho.

Jak poznat kvalitní porcovaný čaj nebo-li pytlíkáč

Kvalitní pytlíkáče v Čechách spočítáš na prstech. Ale tak jsou výjimky, jako ve všem. Hlavní je, že sáček na každou porci musí být obrovský, aby čajové lístky měly dostatečný prostor se po zalití plně rozvinout (bavíme se o variantě, že tam jsou opravdu čajové lístky, ne prach). A jinak pro určení kvality čaje porcovaného platí naprosto totéž, jako u čaje sypaného, tedy viz body výše.

Jak ještě eliminovat nákup nekvalitního čaje

Určitě využij možnost zaslání vzorků. Zdarma Ti to asi nikdo nenabídne, ale u Čajových Bedýnek Ti pošleme zdarma libovoný vzorek čaje za každých 400,- Kč v objednávce z eshopu, tak toho kdyžtak nezapomeň využít.

Závěr

Důležitý je si říct, že hodně těch ukazatelů, které jsou výše popsány, nemůžeš čekat u čajů, který budou stát 99,- Kč 100 gramů. Jejich vyluhované lístky nejspíš nebudou vonět ještě za půl hodiny, najdeš tam třeba trochu čajového prachu, 7 nálevů z nich neuděláš i kdyby ses rozkrájel, ale to neznamená, že si na nich nemůžeš pochutnat. Pokud si ovšem koupíš čaj za 400,- nebo třeba 700,- za 100 g, tak tam buď rozhodně přísnější. Speciální čaje, jako jsou třeba Silver tips (bílý čaj pouze z pupenů) nebo Gyokuro (zastiňovaný japonský zelený čaj), u nich rozhodně nemá cenu kupovat levnější sortu. I za tu levnější sortu totiž bude cena stále dost vysoká, ale prostě nepochutnáš si a třeba než si koupit levný Gyokuro, tak je rozhodně lepší si koupit třeba dražší Senchu, která bude stále levnější než to “levné” Gyokuro, ale rozhodně ji oceníš mnohem víc. Zatímco v levným Gyokuru ani omylem neucítíš tu chuť a vůni moře, hor a lesa, která je pro něj tak typická a kvůli které všichni Gyokuro milují.

Čaje z Čajových Bedýnek jsou pečlivě a s láskou vybrány. A pokud nevíš, po jakém čaji sahnout, nech výběr na Čajových Bedýnkách. Prostě nech sobě nebo někomu z Tvých blízkých, který má čaj rád, zasílat bedýnku s výběrem 5ti sypaných čajů každé roční období. Více info najdeš tady.

  • Vyluhované čajové lístky by měly být podobného tvaru i velikosti - jak poznat kvalitní čaj
  • Suché čajové lístky by měly být podobné velikosti a tvaru - vietnamský zelený čaj Suoí Giang
  • Přivoň si k víčku - jak poznat kvalitní čaj
  • Porovnání kvality čajových lístků u 2 druhů japonského zeleného čaje Gyokuro z různých obchodů za podobnou cenu
  • Test "ohněm" - testování kvality sypaného čaje
  • Čím více tipsů, tím je čaj kvalitnější - jak poznat kvalitní čaj
  • Jak poznat kvalitní ovocný sypaný čaj
  • Opakovaně si přivoň k vyluhovaným čajovým lístkům - jak poznat kvalitní čaj
  • Matcha má mít zelenou barvu - ani do žluta ani do hněda - nejkvalitnější je ta uprostřed