Recept na masala chai - yogi

Když se řekne vůně Indie, jako první mě rozhodně napadne kardamon a skořice. Nidky nezapomenu tu vůni, která mě vzbudila po mé první noci v této neuvěřitelné zemi plné kontrastů. Seběhla jsem dolů do malé pouliční restaurace pod mým hotelovým pokojíčkem a dala si svůj první opravdický masala chai. Někdy se mu také říká yogi.

Co je to vlastně ten masala chai?

Chai je “překvapivě” čaj ;) A masala znamená koření. Na přípravu tohoto čaje se používá černý čaj typu Assam či Ceylon (obojí v tzv. "broken" kvalitě, tedy lámané / malé kousky čajových lístků), mlíko, spousta cukru a hlavně! směs koření garam masala, což znamená koření na zahřátí. Když mrkneš na koření, které se ve směsi objevuje, tak jsou tam samé zahřívací kousky.

Složení koření na masala chai

Směsi si každý míchá různé. Nejčastěji je to kardamon, skořice, hřebíček, černý pepř, fenykl, římský kmín, badyán, koriandr, muškátový ořech.

Postup přípravy masala chai

7 g koření vař cca 10 minut v 0,4 litru vody, poté přidej 3-4 g černého čaje (nejčastěji cejlonský či Assam) a vař 3 - 5 minut. Přidej 1,5-2 dcl mléka, prohřej, sceď a silně oslaď. A neboj se toho. Čím víc cukru přidáš, tím chuť koření lépe vynikne.

Kde sehnat koření na masala chai a vhodný čaj?

No přeci na eshopu Čajových Bedýnek - koření tady a čaj tady.

Pokud by Tě zajímaly moje indická dobrodružství a všechny možný recepty, který jsem tam pochytala, mrkni také na můj projekt Authentic World Food.

  • Prodejce masala chai v Indii
  • Bonda a masala chai v pouliční restauraci v Indii - nej snídaně
  • Prodej kardamonu - základního koření na masala chai   na tržišti v Dillí
  • Skořice - základ koření na masala chai - na tržišti na Srí Lance
  • Obchodník s mlékem - základní ingrediencí pro masala chai v Indii
  • Rostlina kardamonu - základ koření na masala chai - východ Bali Indonésie