Purple tea

Purple tea je čaj, který je vyrobený z lístků kultivaru čajovníku, který má lístky růžové až vínové barvy. Je známý pro své vysoké množství antioxidantů.

Proč purple tea a ne třeba fialový či vínový čaj?

Předně se omlouvám za ten anglický název. Ale mně prostě přijde nejtrefnější a ty ostatní názvy pak naopak matoucí. Tak třeba říkat mu vínový kvůli barvě lístků? Budeš si myslet, že je z vína. Nebo růžový kvůli barvě nálevu? Budeš si myslet, že je z růží. S fialovou barvou nemá společného nic ani nálev ani lístky. No a doslovný překlad slova "purple" je purpurový nebo nachový a to prostě také není přesný. Takže pardón, pro mě to je a bude purple tea.

Jak jsem spatřila purple tea na vlastní oči a málem potkala leoparda

O purple tea jsem sem tam něco četla. Ale na vlastní oči jsem ho viděla až v Indii v Nilgiris, když jsem se dala na dobrodružnou cestu leopardí stezkou na průzkum okolí a výpravu za starými divokými čajovníky. Nejdřív jsem skákala radostí, když jsem potkala první divoký čajovník, pak další, který dle síly kmene vypadal ještě mnohem starší, pak další a další. Pak jsem spatřila z dálky něco s vínovými lístky. Šla jsem ke stromu vlastně ze zvědavosti, co to tam mezi ostatními keři tak září a když jsem se přiblížila, úplně jsem úžasem a radostí zkoprněla, protože jako jsem klikař, ale tohle bylo nad moje "klikařský" očekávání. Chtěla jsem si být jistá, že je to to co si myslím, tak jsem ulomila pár výhonků a běžela dolů jako o život a hned jsem to konzultovala s čajovým mistrem Vijayem, od kterého mám v nabídce hned několik úžasných čajů (všechny ty, které začínají "Nilgiri"). Koukal jako blázen! Že prej jako má ve své čajové zahradě pár stromků s narůžovělými lístky, ale takhle tmavé ještě neviděl. Potvrdil, že se jedná o purple tea. Takže i když jsem měla v plánu druhý den odjet, tak jsme se domluvili, že tam druhý den vyběhnu zpátky (uložila jsem si špendlík pochopitelně, protože jinak bych já se svým orientačním nesmyslem byla úplně bez šance), nějaké lístky natrhám, a Vijay mi z nich udělá speciální čaj (upřímně nikoho ze zaměstnanců čajové zahrady bych do těch končin nedostala … moc daleko, moc do kopce, moc leopardi … :D )

Je fakt, že to bylo v nadmořský výšce asi 2500 metrů, muselo se do dost prudkýho kopce a v lesíku si sem tam nějakej ten leopard občas lebedil. Bylo mi ale řečeno, ať jsem v klídku, že když mě uvidí, tak odkráčí. Nevím, jestli oni viděli mě, protože podezřelých zvuků z džungle znělo na můj vkus až až (včetně takového, který zněl jakože něco většího seskočilo ze stromu a pomalu odkráčelo), ale já naštěstí neviděla krz tu hustou džungli nic. Jen na několika stromech byly dost výrazné známky toho, jak si tam "trochu větší kočičky" brousily drápky :D

Každopádně ten druhý den jsem tam s chutí (ale i trochou strachu) naběhla, natrhala ošatku těch nejmladších a nejjemnějších lístků, předala je čajovému mistrovi a dohodli jsme se, že z nich udělá tmavý oolong. Já zamávala, odjela "o dům dál", Vijay se pustil do díla a poslal mi pak můj purple oolong spolu s ostatními čaji, které jsem si u něj objednala. Bylo ho celých 40 gramů :D A to jsem tím sběrem lístků strávila hodinu a půl a to do toho nepočítám cestu :D No ještěže čaje z eshopu Čajových Bedýnek nesklízím já, to by ses nedoplatil :D

Tak … trošku zdlouhavější úvod bychom měli, tak si pojďme o tomhle vínovém zázraku povědět něco víc.

Co je to purple tea

Purple tea je kultivar čajovníku Camelia sinensis či Camelia asamica (čajovník čínský či asámský). Nemá však lístky zelené, ale růžové či tmavě vínové nebo něco mezi tím. Takto zbarvené jsou jen ty nejmladší lístky, tedy konce větviček čajovníku. Stárnutím získají zelenou barvu. Ještě abych to uvedla na pravou míru - vždycky píšu, že černý čaj, zelený, žlutý i bílý, pochází z jedné rostliny a tou je Camelia sinensis či asamica a jejich kultivary. A výsledný druh ("barva") čaje je pak dán tím, jakým způsobem se čajové lístky zpracují. U purple tea je to ale výjimka. Purple tea je z kultivaru s vínovými lístky. Pak lze ale zpracovat stejným způsobem, jako "běžné" zelené lístky, tedy z něj vznikne čaj černý, zelený, bílý či oolong. Obvykle však název čaje bývá doplněn o slovo purple. Takže je to např. Purple green, Purple black, Purple oolong …

Kde se purple tea vyskytuje

Ve volné přírodě je to dost vzácnost. Ale jak vidíš, tak třeba v Indii můžeš mít to štěstí a to jak v Darjeelingu, tak i jižněji v Nilgiris nebo třeba v čínském Yunnanu. Důležité je slunné místo, vysoká nadmořská výška a ideálně blízko rovníku, protože tam je sluneční intenzita nejvyšší. Třeba v Keni se mu daří naprosto skvěle. Celkem se tam na něj zaměřili místní šlechtitelé a vyšlechtili kultivary s krásně vínovými listy. Keňa se tak stala jedničkou v produkci purple tea. Nejznámější oblast jsou Nandi hills, kde se pěstuje v nadmořské výšce kolem 2000 metrů. Kultivaci purple tea se (ale hodně okrajově) pokoušejí také třeba na Srí Lance či v Japonsku.

Čím to, že mají lístky purple tea růžovou až vínovou barvu

Purple tea je velmi bohatý na antokyaniny. To jsou antioxidanty, které dodávají barvu třeba borůvkám, ostružinám či červenému zelí. Nejvíce jich je obsaženo v mladých lístcích, čímž je rostlina brání před prudkými slunečními paprsky.

Barva nálevu u purple tea

Jsou kultivary, které dělají nálev do růžova a kultivary, které ne. A také záleží na způsobu zpracování lístků. Čím tmavší (vínovější) jsou lístky před zpracováním, tím je větší šance, že nálev bude do růžova či lehce do vínova. A také čím menší mírou oxidace lístky při zpracování prošly (a čím méně tedy zhnědly až zčernaly), tím je větší pravděpodobnost, že nálev bude růžový (tedy např. u zelených čajů či velmi lehce oxidovaných oolongů či lehce oxidovaných černých čajů, zpracovaných na způsob Darjeeling first flush). Ale může se také stát, že nálev bude mít podobnou barvu, jako by měl, kdyby lístky před zpracováním byly zelené. Někdy růžové barvy nálevu docílíš, pokud do nálevu přidáš kapku citrónu. Ale to si zase tolik nepochutnáš.

Zdravotní benefity purple tea

Purple tea není zajímavý jen tím, že má nádhernou barvu, ale obsahuje i vysoké množství antioxidantů a to dokonce více, než výše zmíněné borůvky. Antioxidanty chrání buňky před působením volných radikálů a tedy i toxinů ze životního prostředí. Jsou spojovány s prevencí proti rakovině, diabetes a kardiovaskulárním i jiným chorobám.

Jak purple tea chutná

Všeobecně mají čerstvé lístky purple tea nasládlejší chuť než zelené a zároveň jsou takové zemitější. Pak ale záleží, jak se lístky zpracují a jaký druh čaje z nich tedy vznikne. Zde je pak chuťová škála tak pestrá, jako tomu je u čajů vyrobených ze zelených lístků.

Kofein a purple tea

Pokud bys pěstoval purple tea a čajovník s klasickými zelenými lístky ve stejných podmínkách, sklidil bys stejně staré lístky, stejným způsobem je zpracoval a následně stejně vyluhoval, tak v nálevu z purple tea bude méně kofeinu než v čaji ze zelených lístků. Ale těch faktorů kolem, které můžou obsah kofeinu ve Tvém šálku čaje ovlivnit, je tolik. Jak už nejspíš z textu vyplynulo, je to třeba nadmořská výška, způsob zpracování a vyluhování čaje atd. Pokud Tě téma čaj a kofein zajímá více, mrkni do tohoto článku.

Kde koupit purple tea

Na eshopu Čajových Bedýnek ;) Přímo tady. V předvánočním období bývá k dispozici i v dárkovém balení.

Líbil se Ti článek?

Pokud ano a ještě neodebíráš Občasník Čajových Bedýnek, tak se k jeho odběru můžeš přihlásit tady, aby Ti žádný nový článek neuniknul. A neboj, častějc než 1x za měsíc to nebude ;)

Související články

  • Purple tea   sklizené lístky z divoce rostoucího purple tea   vínový čaj  v Nilgiris v Indii 2
  • Purple tea se světle vínovými lístky   fialový čaj   vínový čaj   v čajové zahradě v Nilgiris v Indii
  • Divoce rostoucí purple tea   vínový čaj  v Nilgiris v Indii   fialový čaj a já
  • Že by to byl leopard?   Nilgiris, Indie   aneb na cestě za divokými čajovníky a purple tea   Nilgiris Indie