Assam CTC

Plný výrazný čaj ideální na přípravu masala chai či čaje s mlékem.

Kategorie
Dostupnost:skladem
BaleníCenaks
50 g76,00 Kč
100 g115,00 Kč
250 g236,00 Kč
Assam CTC
  • Indický čaj s mlékem - míchání a servírování.
  • Degustace Assamu CTC s mlékem
  • Jak se dělá Assam CTC - Mlýnek, který čajové lístky rozmělní
  • Výroba Assamu CTC - Struhadlové válce, které čajové lístky roztrhají na kousíčky a srolují
  • Výroba Assamu CTC - Třídička, která kuličky roztřídí dle velikosti
  • Návštěva v továrně na výrobu čaje metodou CTC

O tomto Assamu CTC

  • Plný výrazný černý čaj ideální na přípravu masala chai či čaje s mlékem, ale je příjemně pitelný i neochucený.

Co znamená Assam CTC

  • Assam je indický stát a zároveň nejrozsáhlejší oblast na světě, kde se pěstuje černý čaj. Spolu se sousedícím Darjeelingem patří mezi nejznámější čajové oblasi v Indii. Assam je lemován řekou Brahmaputra a dost často tam slušně sprchne, což se na chuti čaje pozitivním způsobem podepisuje.
  • V Indii rozlišují metodu zpracování černých čajů na "ortodoxní" (to je pro nás takový ten klasický "čárkovitý" vzhled čajových lístků) a pak novější metodu a to je právě CTC. 
  • CTC vychází ze zkratky anglických slovíček crush, tear, curl.

Jak se Assam CTC vyrábí

  • To je právě skryto v oné zkratce CTC. Znamená to, že čajové lístky se po zavadnutí rozmělní víceméně na kaši v přístroji, který připomíná náš klasický (hodně) velký mlýnek na maso (C=crush), roztrhají na drobné kousky mezi takovými proti sobě se otáčajícími válci s povrchem alá stráhadlo (T=tear) a následně svinou do malých kuliček (C=curl). Pak už je proces podobný jako u jiných černých čajů. Tedy oxidace, kdy čaj získá mimojiné hnědou až černou barvu, sušení a třídění dle velikosti kuliček. Těch velikostí může být i třeba 7 - největší jsou broken / lámané, pak fannings a dust / prach. Kdyby Tě zajímal celý postup výroby černého čaje i s videem, tak mrkni na tento článek.
  • Díky tomuto způsobu zpracování získá nálev plnou a výraznou chuť, takže se velmi hodí na přípravu masala chai či čaje s mlékem.
  • Assam CTC je čaj, který se pije nejvíce napříč celou Indii. Vždy je právě doplněný o mléko, cukr a často i jiné ingredience, jako směs koření (masala chai) či zázvor.
  • Metodu CTC používají taktéž v jiných indických čajových oblastech, na Sri Lance (Ceylon), v Africe i jinde.

Příprava

  • 9 g na 0,6 l vroucí vody, luhuj cca 3 - 5 minut
  • pokud chceš popíjet s mlékem, tak luhuj 5 minut a klidně i krátce povař, ať má čaj grády a po smíchání s mlékem není mdlý
  • recept na masala chai najdeš tady, můžeš zkusit i populární chai latte

Chceš vyzkoušet tento fajnový černý čaj z Assamu? Za každých 400,- Kč v objednávce si můžeš zvolit libovolný vzorek čaje, za který vůbec, ale vůbec nic nezaplatíš. Hmotnost vzorku je 10 g. Zapamatuj si název a v objednávce ho připiš do příslušné kolonky.

  • Rooibos hot chocolate
    Rooibos hot chocolate
    Úplně ideální na zahřátí v chladných podzimních a zimních měsících. Červený rooibos doplněný o voňavou skořici,...
    od 98 Kč
    Rooibos hot chocolate
  • Koření na masala chai
    Koření na masala chai
    Směs koření pro přípravu tradičního indického masala chai, kterému se také říká yogi.
    od 127 Kč
    Koření na masala chai