Recept na domácí chai latte
Chai latte je nápoj, který najdeš již v každé dobré kavárně. Aby ne. Ta vůně koření a textura hedvábně našlehaného méka nenechá nikoho chladným. A to doslova. Díky složení koření tělo i krásně prohřeje. V článku se dozvíš, jak si ho připravit doma, čím se liší od tradičního indického masala chai, proč je důležitá hustota výluhu pro latte art a kde sehnat vše potřebné. Mrkni na recept, tipy i osobní zkušenosti, které jsem pochytila za svou kariéru baristky v surfařské kavárně na pláži v Irsku.
Co je to chai latte
Chai latte je vlastně takové latte z čaje. Vzniklo kombinací cafe latte (espressa s mlékem našlehaným do hednábné konzistence) a tradičního indického nápoje masala chai (masala = koření, chai = čaj). Zatímco z prvního zmiňovaného si to vzalo jen to našlehané mléko, z druhého obojí. Tedy jak čaj, tak tradiční směs voňavého koření, jehož základem je nejčastěji kardamom, skořice, hřebíček, černý pepř, fenykl, římský kmín, badyán, koriandr, muškátový ořech. Takže jde o silný výluh čaje a koření zalitého našlehaným mlékem.
Jaký je rozdíl mezi chai latte a masala chai
Masala chai:
Výluh čaje se vaří společně s mlékem
Obsahuje cca 2/3 výluhu čaje s kořením a 1/3 nešlehaného mléka
Výluh čaje a koření je méně koncentrovaný
Mléko není našlehané
Chai latte:
Výluh z čaje a koření se připravuje zvlášť, mléko se přidává až na závěr
Obsahuje cca 1/3 výluhu a 2/3 našlehaného mléka
Výluh čaje a koření je výrazně intenzivnější a hustší
Mléko je vyšlehané do hedvábné konzistence (jako u cafe latte)
- A ano, obrázek! :) Díky našlehané pěně v něm lze vykouzlit (chai) latte art.
💡 Tip: Pokud chceš do chai latte kreslit obrázky, je důležité, aby byl výluh dostatečně tmavý a koncentrovaný. Slabý výluh latte art „neunese“ – obrázek nebude kontrastní a zanikne.
Co je potřeba na chai latte - ingredience na 4 šálky
- 6 g černého čaje ideálně Assam, Kenya či Ceylon zpracovaný metodou CTC nebo typu broken (list lámaný na drobné kousky)
- 10 g koření na masala chai
- vodu
- 6-8 lžiček cukru
- 4 dcl mléka (na každý šálek 1 dcl - šleháním nabyde na objemu)
💡 Tip: Můžeš použít výluh jen pro 1 šálek a zbytek si schovat do lednice na příště. Přeci když už se s tím pachtíš, tak se určitě vyplatí udělat výluhu víc než na 4 šálky.
Recept na chai latte
- Koření vař cca 10 minut v 0,3 litru vody
- Poté přidej čaj a vař 5 minut
- Na závěr oslaď a promíchej.
- Kastrůlek nech během vaření odklopený, aby se voda částečně odpařila a výluh tak zintenzivněl a zhoustnul. Mělo by ho zbýt necelé 2 dcl (na 4 “panáky”).
- Do nahřátého šálku na latte nalij “panáka” výluhu.
- Našlehej mléko a výluh zalij.
💡 Tip: Pokud nemáš napěňovač mléka, bude lepší si udělat klasický masala chai. Recept najdeš tady.
Já vím, toho cukru, ale ….
- cukr zvýrazní chuť koření
- díky němu bude výluh víc zakonzervovaný a vydrží ti dýl v lednici
- výluh bude hustší, takže do něj pak půjde líp kreslit latte art
- hlavně pokud ti jde o ten obrázek, tak je dobrý osladit už ten výluh dokud je horký - jednak se cukr lépe rozpustí a hlavně pak nebudeš muset našlehané mléko rozbít lžičkou při slazení a míchání
Recept na chai latte bez kofeinu
Stejné viz výše, pouze černý čaj nahraď červeným rooibosem.
Kde koupit čaj, koření a náčiní na chai latte a vše potřebné
- v zimních měsících bývá k dispozici sada čaje a koření v dárkovém balení
- čaj - Kenya CTC tady, Assam CTC zde, Ceylon tady
- koření na masala chai tady
- napěňovače mléka zde
Chceš ke článku i video?
- Toto téma je jednou z devíti lekcí online kurz přípravy sypaného čaje TEAnager od Čajových Bedýnek. Podrobnosti hýr.
Líbil se Ti článek?
Pokud ano a ještě neodebíráš Občasník Čajových Bedýnek, tak se k jeho odběru můžeš přihlásit tady, aby Ti žádný nový článek neuniknul. A neboj, častějc než 1x za měsíc to nebude ;)
Související články
- Recept na masala chai
- Jaké čaje a bylinky tělo zahřejí, a které naopak ochladí
- Touareg - autentický recept z Maroka i s videem
- Příprava jednotlivých druhů čaje
- Eshop s kvalitními sypanými čaji
- Dárkové balení čaje
O autorce článku - Bohunka z Čajových Bedýnek
- Surfařka, solo cestovatelka, dobrodruch v sukních, milovnice kvalitních sypaných čajů a života, která se nebojí s čaji experimentovat a zkoušet různé neotřelé cesty, jak si čaj vychutnat na všechny možné způsoby
- Zakladatelka eshopu Čajové Bedýnky, která si pro různé čajové specialitky sama jezdí a čerpá čajové know how přímo od zdroje (Taiwan, Gruzie, Vietnam, Indonésie, Indie - Darjeeling, Sikkim, Nilgiris, Kerala …)
- Absolventka kurzu Tea Sommelier v Indii
- Lektorka (nebo taky TEAcher) online čajového kurzu TEAnager pro začátečníky a mírně pokročilé
- Autorka videí a čajovho You Tube kanálu Čajové bedýnky TeaV s videjky z čajových oblastí z různých koutů světa
- Provozovatelka Čajobaru - mobilního baru s čajovými limonádami ze sypaných čajů s vlastní recepturou
- Pro tento článek jsem získala podklady jednak v Indii, odkud pochází masala chai a také v surfařské kavárně v Irsku, kde jsem v roce 2010 pracovala jako baristka a výluh pro chai latte jsme si vyráběli vlastní.
Čaj dle druhu
- Černý čaj
- Černý čaj čistý
- Černý čaj ovoněný
- Zelený čaj
- Zelený čaj čistý
- Zelený čaj ovoněný
- Bílý čaj
- Žlutý čaj
- Oolong
- Pu erh
- Ovocný čaj
- Ovoněný čaj
- Rooibos, maté, bylinky
Čaj dle země
- Čínský čaj
- Indický čaj
- Darjeeling
- Assam
- Nilgiri
- Cejlonský čaj
- Japonský čaj
- Taiwanský čaj
- Gruzínský čaj
- Vietnamský čaj
- Nepálský čaj
- Indonéský čaj
- Čaj z ostatních zemí