Recept na domácí chai latte

Chai latte je nápoj, který najdeš již v každé dobré kavárně. Aby ne. Ta vůně koření a textura hedvábně našlehaného méka nenechá nikoho chladným. A to doslova. Díky složení koření tělo i krásně prohřeje. V článku se dozvíš, jak si ho připravit doma, čím se liší od tradičního indického masala chai, proč je důležitá hustota výluhu pro latte art a kde sehnat vše potřebné. Mrkni na recept, tipy i osobní zkušenosti, které jsem pochytila za svou kariéru baristky v surfařské kavárně na pláži v Irsku.

Co je to chai latte

Chai latte je vlastně takové latte z čaje. Vzniklo kombinací cafe latte (espressa s mlékem našlehaným do hednábné konzistence) a tradičního indického nápoje masala chai (masala = koření, chai = čaj). Zatímco z prvního zmiňovaného si to vzalo jen to našlehané mléko, z druhého obojí. Tedy jak čaj, tak tradiční směs voňavého koření, jehož základem je nejčastěji kardamom, skořice, hřebíček, černý pepř, fenykl, římský kmín, badyán, koriandr, muškátový ořech. Takže jde o silný výluh čaje a koření zalitého našlehaným mlékem.

Jaký je rozdíl mezi chai latte a masala chai

Masala chai:

  • Výluh čaje se vaří společně s mlékem

  • Obsahuje cca 2/3 výluhu čaje s kořením a 1/3 nešlehaného mléka

  • Výluh čaje a koření je méně koncentrovaný

  • Mléko není našlehané

Chai latte:

  • Výluh z čaje a koření se připravuje zvlášť, mléko se přidává až na závěr

  • Obsahuje cca 1/3 výluhu a 2/3 našlehaného mléka

  • Výluh čaje a koření je výrazně intenzivnější a hustší

  • Mléko je vyšlehané do hedvábné konzistence (jako u cafe latte)

  • A ano, obrázek! :) Díky našlehané pěně v něm lze vykouzlit (chai) latte art.

💡 Tip: Pokud chceš do chai latte kreslit obrázky, je důležité, aby byl výluh dostatečně tmavý a koncentrovaný. Slabý výluh latte art „neunese“ – obrázek nebude kontrastní a zanikne.

Co je potřeba na chai latte - ingredience na 4 šálky

  • 6 g černého čaje ideálně Assam, Kenya či Ceylon zpracovaný metodou CTC nebo typu broken (list lámaný na drobné kousky)
  • 10 g koření na masala chai
  • vodu
  • 6-8 lžiček cukru
  • 4 dcl mléka (na každý šálek 1 dcl - šleháním nabyde na objemu)

💡 Tip: Můžeš použít výluh jen pro 1 šálek a zbytek si schovat do lednice na příště. Přeci když už se s tím pachtíš, tak se určitě vyplatí udělat výluhu víc než na 4 šálky.

chai latte

chai latte

Recept na chai latte

  • Koření vař cca 10 minut v 0,3 litru vody
  • Poté přidej čaj a vař 5 minut
  • Na závěr oslaď a promíchej.
  • Kastrůlek nech během vaření odklopený, aby se voda částečně odpařila a výluh tak zintenzivněl a zhoustnul. Mělo by ho zbýt necelé 2 dcl (na 4 “panáky”).
  • Do nahřátého šálku na latte nalij “panáka” výluhu.
  • Našlehej mléko a výluh zalij.

💡 Tip: Pokud nemáš napěňovač mléka, bude lepší si udělat klasický masala chai. Recept najdeš tady.

Já vím, toho cukru, ale ….

  • cukr zvýrazní chuť koření
  • díky němu bude výluh víc zakonzervovaný a vydrží ti dýl v lednici
  • výluh bude hustší, takže do něj pak půjde líp kreslit latte art
  • hlavně pokud ti jde o ten obrázek, tak je dobrý osladit už ten výluh dokud je horký - jednak se cukr lépe rozpustí a hlavně pak nebudeš muset našlehané mléko rozbít lžičkou při slazení a míchání

Recept na chai latte bez kofeinu

Stejné viz výše, pouze černý čaj nahraď červeným rooibosem.

Kde koupit čaj, koření a náčiní na chai latte a vše potřebné

Chceš ke článku i video?

Kurz přípravy sypaného čaje

Kurz přípravy sypaného čaje

Líbil se Ti článek?

Pokud ano a ještě neodebíráš Občasník Čajových Bedýnek, tak se k jeho odběru můžeš přihlásit tady, aby Ti žádný nový článek neuniknul. A neboj, častějc než 1x za měsíc to nebude ;)

Související články

O autorce článku - Bohunka z Čajových Bedýnek

  • Surfařka, solo cestovatelka, dobrodruch v sukních, milovnice kvalitních sypaných čajů a života, která se nebojí s čaji experimentovat a zkoušet různé neotřelé cesty, jak si čaj vychutnat na všechny možné způsoby
  • Zakladatelka eshopu Čajové Bedýnky, která si pro různé čajové specialitky sama jezdí a čerpá čajové know how přímo od zdroje (Taiwan, Gruzie, Vietnam, Indonésie, Indie - Darjeeling, Sikkim, Nilgiris, Kerala …)
  • Absolventka kurzu Tea Sommelier v Indii
  • Lektorka (nebo taky TEAcher) online čajového kurzu TEAnager pro začátečníky a mírně pokročilé
  • Autorka videí a čajovho You Tube kanálu Čajové bedýnky TeaV s videjky z čajových oblastí z různých koutů světa
  • Provozovatelka Čajobaru - mobilního baru s čajovými limonádami ze sypaných čajů s vlastní recepturou
  • Pro tento článek jsem získala podklady jednak v Indii, odkud pochází masala chai a také v surfařské kavárně v Irsku, kde jsem v roce 2010 pracovala jako baristka a výluh pro chai latte jsme si vyráběli vlastní.
  • chai latte recept - recept na domácí chai latte
  • chai latte koření a cukr - domácí recept na chai latte
  • chai latte recept - recept na domácí chai latte