Darjeeling

Zde se nacházíte:

  • Darjeeling

Darjeeling není jen jméno města v podhůří Himálaje – je to pojem, který rezonuje mezi milovníky čaje po celém světě. Na "first flush" z prvních týdnů sklizně jsou skoro pořadníky. Ne nadarmo je čaj z Darjeelingu se svým neopakovatelným chuťovým profilem nazýván „šampaňské mezi čaji“. S chutí objevuj pestrý svět čajů z Darjeelingu a níže si vyber ten, který sedne právě Tobě.

Když se řekne Darjeeling - co to ve spojení s čajem znamená

Jde o čaj vypěstovaný a vyrobený v oblasti Darjeeling. Rozprostírá se kolem města stejného jména na severovýchodě Indie ve státě Západní Bengálsko. Město Darjeeling je v nadmořské výšce zhruba 2100 metrů. V jeho okolí je necelých 90 čajových zahrad, které leží v nadmořské výšce nejčastěji mezi 1200 - 2000 metrů. Kopcovitá krajina s častými mlhami čajovníkům velmi svědčí.

Darjeeling – klenot z ráje v podhůří Himálaje

Představ si nekonečné svahy porostlé čajovníky, které často zahalují chuchvalce husté mlhy a když se rozestoupí, tak se za nimi tyčí osmitisícovka Kanchenjuga. Neuvěřitelně nádherný kontrast. Do toho se údolím line nejznámější budhistická mantra Om Mani Padme Hum, ty vykukuješ z okna dřevěného domečku, v ruce třímáš šálek skvělého čaje a připadáš si jako v ráji. Ne, tohle nesepsala umělá inteligence po vypití houbového čaje, to jsem opravdu zažila na vlastní kůži a nejednou. Vítej v Darjeelingu, ve světě, odkud pochází šampaňské mezi čaji.

Historie čaje v Darjeelingu

Darjeeling, který je také nazýván „queen of the hills“ patří do indického státu Západní Bengálsko. Vždy tomu ale tak nebylo. Patřil indickému státu Sikkim, chvíli taky Nepálu, pak Britům, pak zase Sikkimu, který ho nakonec Britům věnoval. Ti se tam chodili „uklízet“ před vedrem v nížině. Aby ne. Moc dobře si pamatuju, jak jsem vyjížděla sdíleným jeepem z nížiny, kde se vedrem tetelil vzduch a nedalo se tam dýchat. Všude sucho, prach a hnus, a po asi 20 minutách prudšího stoupání jsme zastavili u jedný občerstvovny a bylo to jako v jiným světě. Zeleno, voňavo, příjemných třiadvacet, neskutečný výhledy, Nepálci usmívající se od ucha k uchu. Taky bych se tam zdekovala, bejt Britama.

Tak se tam usadili, rozjeli tam obchod a infrastrukturu. Postavili silnice, zavedli elektriku, postavili školy a nemocnice … a v roce 1841 tam Dr. Archibald Campbell začal experimentovat s prvními semínky čínského čajovníku.

Čím jsou čaje z Darjeelingu tak výjimečné? 

Klima, nadmořská výška, mlhy, složení půdy bohaté na minerály, střídání všech ročních období během jednoho jedinýho dne, zimní odpočinek čajovníků, ruční sběr, téměř žádná chemka a v neposlední řadě um tamních čajových mistrů – to vše dělá z darjeelingských čajů šampaňské mezi čaji.

Jaké jsou nejznámější čajové zahrady v Darjeelingu

Čajových zahrad je v Darjeelingu něco mezi osmdesáti a devadesáti. Když jsem tam byla naposledy v roce 2022, tak jich bylo údajně 87. Takové pro Čechy nejznámější jsou třeba Rohini, Margaret`s hope, Ambootia, Puttabong / Tukvar, Risheehat, Sungma, Turzum, Arya, Namring, Gopaldhara, Singbulli, Balasun …

Jaká zahrada v Darjeelingu dělá nejlepší čaje

Na tuto otázku již dávno nelze jednoznačně odpovědět. Třeba čajová zahrada Puttabong si v roce 1992 ulovila prvenství v tom, že jako první na čajové burze pokořila metu 10.000,- Rp za kilo čaje (cca 3.000,- Kč). Od té doby uplynulo hodně vody a vypila se spousta čaje a cena šla, i díky obrovské poptávce ze Západu, rapidně nahoru. Mistři z jednotlivých čajových zahrad se snaží všemožně experimentovat a vyrábět různé exkluzivní limitované edice a to je teprve nepředstavitelná lahůdka. Pár z nich se občas zázrakem objeví i na eshopu Čajové Bedýnky. Že by ty mé cesty do Darjeelingu nakonec přinesly (čajové) ovoce?

Jaký čaj pijí místní

Vždy, když jsem se zeptala někoho z profíků z čajové zahrady, tak snad všichni sborově odpověděli, že second flush. Že first flush milujeme nejvíc my, v Evropě a v Americe. Že oni radši tu výraznější, často muscatelovou, chuť. No a když se se stejnou otázkou obrátíš na „běžného“ obyvatele Darjeelingu, tak oni pijí takovou tu více oxidovanou „sortu“ čajů z pozdějších sklizní. Ale i ta je na ně, při „našem“ způsobu přípravy, málo výrazná. Takže čajové lístky několik minut vaří, aby čaj měl grády a přidají do něj cukr a někdy i mléko. Ovšem ne tolik cukru, jako Indové z nížiny. Sběračky čaje mě dost překvapily, když mi daly napít z termosky při pauzičce přímo v čajové zahradě. Čaj nebyl vůbec sladký. Byl totiž slaný! Sůl přidávají do čaje různé národy kvůli minerálům. Ve vyšších nadmořských polohách k soli doplní ještě máslo, nejčastěji z jaka, kvůli výživě.

A jaký Darjeeling by nejvíc uchvátil Tebe?

Jak vybrat Darjeeling, který sedne právě Tobě

Pokud miluješ intenzivní, řízné, černé čaje až lomcováky, tak to na čaj z Darjeelingu rovnou zapomeň a raději sahni po černých čajích z Assamu či Cejlonu, případně Keni. K pravým čajům z Darjeelingu se musíš propít, abys je ocenil. Ty se pak velmi liší podle období, kdy byly čajové lístky sklizeny.

Jak se dělí kvalitní čaje z Darjeelingu dle období sklizně a v čem se liší

Toto rozdělení se týká opět víceméně jen černých čajů, které, jak jsme si řekli výše, jako černé úplně nevypadají. V každou roční dobu čajové lístky chutnají jinak a tak se s různou roční dobou mění i způsob zpracování lístků, který má za cíl dostat z lístků to nejlepší. Monsoon flush jsem zmínila jen pro úplnost. Jde o ty nejméně kvalitní čaje, protože jsou z období dešťů, kdy lístky přirůstají velmi rychle a tedy v nich není žádná zajímavá chuť. Tak se, na rozdíl od ostatních sklizní, musí nechat oxidovat co nejvíc, aby byly aspoň řízný, když už nic jinýho ;)

  • First flush
    • období sklizně: konec února - duben
    • barva lístků: zeleno měděná
    • chuťové tóny nálevu: jemná, svěží, nasládlá, květinová, bylinná, ovocná
  • Second flush
    • období sklizně: květen - červen
    • barva lístků: měděná
    • chuťové tóny nálevu: nasládlá, ovocná, oříšková, muscatelová
  • Monsoon flush
    • období sklizně: červenec - září
    • barva lístků: tmavě hnědá až černá
    • chuťové tóny nálevu: svíravá, zemitá
  • Autumnal
    • období sklizně: říjen - listopad
    • barva lístků: hnědá
    • chuťové tóny nálevu: nasládlá, ovocná, oříšková, karamelová

Při jaké teplotě se vaří voda v Darjeelingu

Asi nic novýho, že v našich končinách (až na hroské oblasti) se voda vaří při 100°C. Jenže! Tahle teplota se s každou tisícovkou metrů nadmořské výšky mění o cca 3 stupně směrem dolů. Takže bod varu je v případě města Darjeeling něco kolem 95°C. 

Jak připravit čaj z Darjeelingu

Pokusím se Ti dát přesnější instrukce, než který jsem získala onehdá v Darjeelingu. Tam jsem se totiž zeptala tea mastera, který připravoval čajovou degustaci něco ve smyslu „How hot is the water“? A odpověď zněla: „Very hot“ :D (Překlad - otázka: „Jak horká je ta voda“? Odpověď: „Velmi horká“). Pak jsem se ale dopátrala.

Pro někoho je příprava čaje velká věda, v Darjeelingu to zas tak moc neřeší. Všechny druhy čaje zalévají vroucí vodou. Poměr čaje a vody je taky dost jednoduchý. 2 gramy na 2 deci. Bez ohledu na to, o jaký čaj jde. Jediný, v čem se to liší, je doba luhování. Nejrychleji se luhuje zelený čaj, pak bílý a nakonec černý. Konkrétně:

  • zelený čaj: 2 g / 2 dcl vroucí vody / 2-3 min
  • bílý čaj: 2 g / 2 dcl vroucí vody / 3-4 min
  • černý čaj: 2 g / 2 dcl vroucí vody / 4-5 min

Každopádně můžeš zkusit i jiné poměry, teplotu vody i dobu luhování tak, aby to vyhovovalo právě Tobě. Takové orientační vodítko s různými variantami a jaký to má vliv na chuť čaje najdeš tady

V čem spočívají limitované edice Darjeelingů v nabídce Čajových Bedýnek

Tak třeba jedné bylo vyrobeno pouze 1 kg. Druhá je z úplně prvního slotu letošní first flush věhlasné čajové zahrady. Třetí si dělal tea master sám sobě na míru pro svou soukromou čajovou sbírku ... atd.

To, že jsou tyhle poklady na eshopu velikosti Čajových Bedýnek, je vlastně takový malý zázrak. Tak je neváhej ochutnat, dokud jsou. Zascrolluj níže a tam je najdeš.

Perlička na závěr - kolikrát jsem byla v Darjeelingu

Teď tady na Tebe nechci machrovat. Spíš je to tak pro zasmání. Zatím jsem v Darjeelingu byla třikrát. A jedna moje čajová cesta byla méně úspěšná než druhá. Trošku smutný, když jsme v Indii relativně dlouho žili. Sice asi 2000 km od Darjeelingu, ale to je vedlejší. Dvě ze tří cest byly totiž protkány covidem. Tak jsem byla většinou ráda, že jsem se zvládla, bez pomoci úřadů, dostat domů, a hlavně ve zdraví. Jeden indický vládní činitel na začátku covidu totiž veřejně prohlásil, že Ind od Inda covid chytit nemůže, jedině od cizinců a tak to tam nějaký čas pro nás „zápaďáky“ bylo dost „vo hubu“ :D. Každopádně nakonec jsem tam pár cenných kontaktů navázala a troufám si hrdě říct, že některý limitky na českém čajovém trhu nenajdeš.

Líbil se Ti článek?

Pokud ano a ještě neodebíráš Občasník Čajových Bedýnek, tak se k jeho odběru můžeš přihlásit tady, aby Ti žádný nový článek neuniknul. A neboj, častějc než 1x za měsíc to nebude ;)

Související články

O autorce článku - Bohunka z Čajových Bedýnek

  • Surfařka, solo cestovatelka, dobrodruch v sukních, milovnice kvalitních sypaných čajů a života, která se nebojí s čaji experimentovat a zkoušet různé neotřelé cesty, jak si čaj vychutnat na všechny možné způsoby
  • Zakladatelka eshopu Čajové Bedýnky, která si pro různé čajové specialitky sama jezdí a čerpá čajové know how přímo od zdroje (Taiwan, Gruzie, Vietnam, Indonésie, Indie - Darjeeling, Sikkim, Nilgiris, Kerala …)
  • Absolventka kurzu Tea Sommelier v Indii
  • Lektorka (nebo taky TEAcher) online čajového kurzu TEAnager pro začátečníky a mírně pokročilé
  • Autorka videí a čajovho You Tube kanálu Čajové bedýnky TeaV s videjky z čajových oblastí z různých koutů světa
  • Provozovatelka Čajobaru - mobilního baru s čajovými limonádami ze sypaných čajů s vlastní recepturou
  • Pro tento článek jsem získala podklady při svých opakovaných čajových cestách do Darjeelingu v mnohých menších či větších čajových továrničkách, pak na čajovém kurzu Tea sommelier v Indii a pak tak nějak postupně v rámci své čajové "kariéry", převážně ochutnáváním.

 

čti více
Položek: 5
Řazení: názvu | data vložení | ceny
Na stránku: 12 | 20 | 36
  • Darjeeling Arya spring
    Darjeeling Arya spring
    Luxusní first flush limitka z rukou tea mastera ze zahrady Arya v Darjeelingu. 3/25. Svěží, slaďoučký s tóny ananasu, broskví, medu.
    od 229 Kč
    Novinka
    Darjeeling Arya spring
  • Darjeeling Ringtong FF 1/25
    Darjeeling Ringtong FF 1/25
    Vynikající Darjeeling first flush z prvního slotu jarní sklizně 2025. Je svěží, nasládlý s tóny květin, broskví, žlutého melounu a citrusové kůry.
    od 229 Kč
    Novinka
    Darjeeling Ringtong FF 1/25
  • Turzum Mystic black
    Turzum Mystic black
    Darjeeling Turzum mystic second flush 2025. Nasládlý s tóny fuchsií, ovocnými a oříškovými tóny a lehkým muscatelovým nádechem.
    od 269 Kč
    Novinka
    Turzum Mystic black
  • Darjeeling Arya Diamond
    Darjeeling Arya Diamond
    De luxe first flush limitka ze zahrady Arya v Darjeelingu. 4/25. Svěží, nasládlý s bylinnými tóny, tóny bílých hroznů a nezralých hrušek.
    od 319 Kč
    Novinka
    Darjeeling Arya Diamond
  • Darjeeling Arya White pearl
    Darjeeling Arya White pearl
    Darjeeling Arya White pearl je limitka exkluzivního bílého čaje. Je svěží, jemný, nasládlý s tóny rozkvetlých třešní, 3/25.
    od 329 Kč
    Novinka
    Darjeeling Arya White pearl