Zázvorový čaj – recept na čaj z čerstvého zázvoru
Zázvorový čaj z čerstvého zázvoru je známý pro své antioxidační a protizánětlivé účinky. Zázvor zároveň tělo krásně zahřeje.
Co je zázvor a odkud pochází
Zázvor je teplomilná rostlina původem z Jihovýchodní Asie. Obvykle dorůstá výšky kolem 1,5 metru. V našich končinách používáme zejména jeho kořen v čerstvé podobě, případně jako mleté koření. V Asii se však využívají i jeho listy, které mají jemnější chuť než kořen a když se poštěstí, tak i hezky vykvete, takže je to i hezká dekorace.
Účinky zázvorového čaje
Zázvor se využívá hojně v tradiční čínské medicíně a ajurvédě. Je známý pro své antioxidační a protizánětlivé účinky. Pomáhá s trávením, zlepšuje imunitu, snižuje hladinu cukru v krvi. No a pokud potřebuješ zahřát, tak čaj ze zázvoru je skvělá volba, protože zázvor lidské tělo zahřívá. Zázvor obsahuje vitamíny A, B, C, E, draslík, hořčík … je toho spousta.
Jak zázvor zpracovat před přípravou zázvorového čaje
Jelikož k nám putuje z velký dálky, tak to ve většině případů bude kořen, který byl chemicky ošetřený, aby co nejdýl vydržel. Proto je dobré ho zbavit slupky (ač v Asii jsem si ho dávala i s ní). Škrabkou to nedělej, to je škoda, to ho vyhodíš víc, než je zdrávo. Místo loupání Ti ho stačí lehce oškrabat nožem (klidně i tupým) nebo dokonce hranou lžičky. Kolečko zázvoru je také dobré před zalitím pomačkat v hmoždíři nebo nastrouhat. Čím drobnější kousky použiješ, tím bude výluh silnější.
Co je potřeba na domácí zázvorový čaj
- 1,5 cm kořene čerstvého zázvoru
- 0,33 dcl vody
- med a citrón na dochucení
Recept na zázvorový čaj
- kořen očisti, oškrábej a nastrouhej
- dej do kastrůlku s vroucí vodou a vař minimálně 10 minut
- sceď
- medem a citrónem dochuť až po jeho vychladnutí, aby Ti v čaji zůstal nějaký vitamín C a další látky
Jak dochutit zázvorový čaj
Možností je spousty. Záleží, s jakým cílem si zázvorový čaj dáváš. Třeba se do něj skvěle hodí i máta, ale pokud si zázvorový čaj děláš primárně na zahřátí, tak máta tělo naopak ochlazuje, takže ta ten zahřívací efekt zázvoru poněkud utlumí. I z těchto důvodů je třeba lepší použít spíš pomeranč než citrón. Pokud chceš mega zahřívací a protizánětlivou bombu, tak na šálek k zázvoru přidej tak ¼ lžičky mleté kurkumy a ¼ lžičky mleté cejlonské skořice. Indická či čínská obsahují spousty kumarinu, což nechceš. Více na toto téma se můžeš dočíst v tomto článku o cejlonské skořici a o tom, které čaje a bylinky tělo ohřívají a které ochlazují, najdeš zase v tomto článku. Další můj oblíbený recept je zázvorový čaj s trochou skořice a pomerančové šťávy a dle chuti oslazený medem. Někdyd přidám i hřebíček nebo anýz.
Jak zázvor uskladnit
Tak ideálka by byla ve sklepě v písku, ale to asi ve většině případů neklapne. Takže ho zabal do velmi lehce navlhčeného kusu látky a dej do lednice.
Líbil se Ti článek?
Pokud ano a ještě neodebíráš Občasník Čajových Bedýnek, tak se k jeho odběru můžeš přihlásit tady, aby Ti žádný nový článek neuniknul. A neboj, častějc než 1x za měsíc to nebude ;)
Související články
- Čerstvá sklizeň
- BIO čaj
- Černý čaj
- Černý čaj čistý
- Černý čaj ovoněný
- Zelený čaj
- Zelený čaj čistý
- Zelený čaj ovoněný
- Bílý čaj
- Žlutý čaj
- Oolong
- Pu erh
- Ovocný čaj
- Ovoněný čaj
- Rooibos, maté, bylinky
- Ice tea
- Výběrová káva z Kokořína