Co je potřeba na domácí výrobu kombuchy

Na domácí výrobu kombuchy Ti stačí pár běžně dostupných věcí a ingrediencí. Většinu máš nejspíš doma. Ne se vším se ale kombucha (scoby) kamarádí. Tak radši mrkni na podrobnosti, ať Tvé první pokusy neshoří třeba na tom, že použiješ ochucený čaj.

Násada / kultura kombuchy

  • buď si řekni kámošovi, kterej si doma kombuchu připravuje (scoby se furt množí, takže o ně nebude mít nouzi)
  • nebo si kup násadu někde v obchodě, zkoušela jsem třeba tu od Dr. Palisy a byla v pohodě

Voda

  • čistá, bez bakterií
  • nepříliš chlorovaná
  • pokud kvalita vody, co Ti teče z vodovodu není úplně ok, raději si pořiď jednoduchou filtrovací nádobu

Čaj

  • čistý pravý čaj (může být černý, bílý, zelený, pu erh …); pro začátek zkus nějaké levnější, přesto kvalitní modely, jako třeba zelený Gunpowder, černý Ceylon
  • s co nejméně chemikáliemi, které by mohly zabít scobyho - určitě se vyhni ochucenému čaji (ať už je ochucený chemicky nebo za pomoci přírodních silic = olejů, ani jedno scobymu nesvědčí)
  • i přesto, že kvašení hodně ovlivní chuť čaje a některé tóny i přebije, doporučuju používat kvalitní sypaný; s pytlíkáčem to jde taky, ale asi Tě nepřekvapí, že tomu moc nefandím a na druhou stranu zase nepoužívej hodně drahý čaje, ty si radši vychutnej samotné zatepla
  • nepoužívej čaj bez kofeinu (teinu), to je jedna z látek, které kombucha potřebuje
  • bylinkové čaje můžeš použít pak pro sekundární kvašení, ale vždy musí být základ pravý čaj (pro výživu scobyho)

čaj na kombuchu

čaj na kombuchu

Cukr

  • nejlepší je sacharóza, takže bílý řepný nebo bílý třtinový (třtinový je lepší, není tolik rafinovaný)
  • každopádně časem až si ošaháš základní výrobu kombuchy můžeš se pustit do experimentování a zkoušet i jiné druhy cukru (kokosový, palmový, vanilkový …..)

Nádoba na vaření vody a luhování čaje

Nádoba na primární kvašení

  • nejlépe sklo (ne kov ani keramika a pokud plast, tak ten, u kterého víš, že se z něj nic neuvolňuje), objem 5 l
  • praktický jsou nádoby s kohoutkem, zejména pokud máš v plánu dělat si kombuchu pravidelně; když totiž skončí primární kvašení, nemusíš scobyho vyndavat (sahat na něj a riskovat, že ho nakazíš nějakým bordelem), jen vypustíš většinu nápoje, trochu tam necháš, aby měl scoby co jíst a je to (k tomu se dostanu v článku o přípravě kombuchy)
  • u nádob s kohoutkem však nezapomeň těsné víko nahradit ubrouskem (viz níže)
  • koupit můžeš třeba tady

Ubrousek / plátýnko a gumička na zakrytí sklenice na primární kvašení

  • musí být prodyšný, aby scoby mohl dýchat (takže na víčko zapomeň)
  • musí být dostatečně hustý, aby se do sklenice nedostal prach či hmyz
  • gumička hlavně aby byla dostatečně velká, aby obejmula hrdlo sklenice

Brčko na ochutnávání kombuchy

  • z libovolného materiálu - z nerezu, skla bioplastu či bambusu (i plastové jde, ale … víme ;) )

Lahve se šroubovacím uzávěrem na sekundární kvašení

  • skleněné
  • objem 0,5-1 litr
  • se šroubovacím uzávěrem pro upouštění CO2, ale k tomu se dostaneme
  • k dostání třeba zde

Další články na téma kombucha

  • Sekundární kvašení kombuchy v lahvi se šroubovacím uzávěrem
  • Kombucha - kultura / násada
  • Skleněné nádoby s kohoutkem vhodné na primární kvašení kombuchy