Co je kombucha

O kombuše jsi už nejspíš slyšel. Je to kvašený přírodně šumivý nápoj, který když se povede, tak je to fakt dobrota. Úplně geniální osvěžení do horkých letních dnů. No a dle všechmožných zdrojů by měl být i stráááaaaašně zdravý.

Ale do toho se pouštět nebudu, protože to jsem stejně někde vyčetla, stejně tak, jako si to můžeš vyguglit Ty. Ale proč to sem cpu a jak to souvisí s čajem? Čti dál a pochopíš.

Tomu, co plave ve sklenici s kombuchou se říká houba, protože tak vypadá, ale houba to není. V angličtině se jí říká SCOBY (symbiotic culture of bacterias and yeast), což je něco jako prospěšné soužití bakterií a kvasnic.

No a tahle jako houba se živí hlavně cukrem a ano, jsme u toho, ČAJEM!

Takže to zpřesníme: kombucha je přírodně šumivý nápoj, který vznikl kvašením slazeného čaje za pomoci přidaných kvasnic a bakterií.

“Cha” ve slově kombucha znamená čínsky čaj. A čínsky proto, že její původ je pravděpodobně v Číně. Hojně se využívá i v čínské medicíně a jak jsem již zmínila, má spoustu pozitivních účinků na lidské zdraví.

Samozřejmě si ji můžeš koupit jako hotový nápoj v obchodě (třeba tady). Každopádně pokud patříš mezi příznivce homemade produktů (a co si budem povídat, celkem i dost ušetříš), tak věř, že pokud budeš dodržovat pár jednoduchých zásad, tak vyrobit si tento kvašený nápoj doma není žádná věda.

Nic extra zvláštního pro to nepotřebuješ. Stačí Ti kultura / násada, nerezový hrnec, cukr, čaj, velká sklenice (buď na utopence nebo trošku vyšší level je ta s kohoutkem), ubrousek či plátýnko a gumička, brčko, lahve se šroubovacím uzávěrem. Podrobněji se o tom jaký typ je lepší a proč se rozepisuju v článcích o tom co je potřeba na domácí výrobu kombuchy a také v příspěvcích primárním a sekundárním kvašení kombuchy.

Jinak možná dobré vědět, že výsledný nápoj obsahuje nejen trochu cukru (množství závisí na tom, v jaké fázi fermentaci ukončíš), ale i alkoholu. Takže až Tě po kalbě zastaví na silnici policie a něco ještě nadejcháš, tak už to nemusíš svádět jen na kapky na kašel, to už stejně nezabírá, ale můžeš je odzbrojit kombuchou, to pánové ještě dozajista neslyšeli :D (to tak pro odlehčení, já jinak fakt nejsem zastánce pití před jízdou).

  • Scoby - symbiotic culture of bacteria and yeast - "útvar" z bakterií a kvasnic, který vznikne při výrobě šumivého nápoje kombucha
  • Hotový nápoj od Projektu kombucha
  • Hotový homemade kombucha drink