Co je kombucha

O kombuše jsi už nejspíš slyšel. Je to kvašený přírodně šumivý nápoj, který když se povede, tak je to fakt dobrota. Úplně geniální osvěžení do horkých letních dnů. No a dle všechmožných zdrojů by měl být i stráááaaaašně zdravý.

Ale do toho se pouštět nebudu, protože to jsem stejně někde vyčetla, stejně tak, jako si to můžeš vyguglit Ty. Ale proč to sem cpu a jak to souvisí s čajem? Čti dál a pochopíš.

Co je to kombucha

Tomu, co plave ve sklenici s kombuchou se říká houba, protože tak vypadá, ale houba to není. V angličtině se jí říká SCOBY (symbiotic culture of bacterias and yeast), což je něco jako prospěšné soužití bakterií a kvasnic.

No a tahle jako houba se živí hlavně cukrem a ano, jsme u toho, ČAJEM!

Takže to zpřesníme: kombucha je přírodně šumivý nápoj, který vznikl kvašením slazeného čaje za pomoci přidaných kvasnic a bakterií.

“Cha” ve slově kombucha znamená čínsky čaj. A čínsky proto, že její původ je pravděpodobně v Číně. Hojně se využívá i v čínské medicíně a jak jsem již zmínila, má spoustu pozitivních účinků na lidské zdraví.

Samozřejmě si ji můžeš koupit jako hotový nápoj v obchodě (třeba tady). Každopádně pokud patříš mezi příznivce homemade produktů (a co si budem povídat, celkem i dost ušetříš), tak věř, že pokud budeš dodržovat pár jednoduchých zásad, tak vyrobit si tento kvašený nápoj doma není žádná věda.

Co je potřeba na přípravu kombuchy

Nic extra zvláštního pro to nepotřebuješ. Stačí Ti kultura / násada, nerezový hrnec, cukr, čaj, velká sklenice (buď na utopence nebo trošku vyšší level je ta s kohoutkem), ubrousek či plátýnko a gumička, brčko, lahve se šroubovacím uzávěrem. Podrobněji se o tom jaký typ je lepší a proč se rozepisuju v článcích o tom co je potřeba na domácí výrobu kombuchy a také v příspěvcích primárním a sekundárním kvašení kombuchy.

Kombucha může obsahovat stopy alkoholu

Jinak možná dobré vědět, že výsledný nápoj obsahuje nejen trochu cukru (množství závisí na tom, v jaké fázi fermentaci ukončíš), ale i alkoholu. Takže až Tě po kalbě zastaví na silnici policie a něco ještě nadejcháš, tak už to nemusíš svádět jen na kapky na kašel, to už stejně nezabírá, ale můžeš je odzbrojit kombuchou, to pánové ještě dozajista neslyšeli :D (to tak pro odlehčení, já jinak fakt nejsem zastánce pití před jízdou).

Další články na téma kombucha

  • Scoby - symbiotic culture of bacteria and yeast - "útvar" z bakterií a kvasnic, který vznikne při výrobě šumivého nápoje kombucha
  • Hotový nápoj od Projektu kombucha
  • Hotový homemade kombucha drink