Jak odstranit skvrny od čaje a kávy z hrnku, sítka, french pressu či bombilly - bez chemie

Jo jo, čaj se díky taninu hodně rád přichytává na Tvém oblíbeném čajovém nádobíčku. Ať už jde o šálek, sítko, konvičku, french press nebo třeba bombillu na maté. A s kávou to není o moc lepší. Naštěstí jsou způsoby, jak je vyčistit a to i bez chemie.

(Pozn. TATO METODA SE NEPOUŽÍVÁ NA YIXING KONVIČKY ČI JINÉ KERAMICKÉ NEGLAZOVANÉ NÁDOBÍČKO!!! To bys je zničil.)

Dle intenzity zašpinění a náročnosti přístupu ke znečištěnému místu bych nádobí a nářadí rozdělila do těchto skupin:

Šálky, hrnky a konvice s hladkým povrchem (glazurou), mírně až středně znečištěné

  • nanes na navlhčený hadřík či houbičku trochu soli nebo prášku na pečení a vytři špinavá místa
  • na místa, na která se nedostaneš rukou použij místo hadříku kartáček na zuby - opět s troškou soli či prášku na pečení

Šálky, hrnky a konvice s matným či hrubším povrchem, s různými záhyby a více zažraným čajem / kávou

  • starší nánosy je třeba trochu odmočit - nejlepší je na to směs octa a prášku na pečení
  • na jeden 0,25 l hrnek použij 1 dcl octa a lžíci prášku na pečení
  • prášek na pečení nasypej do octa po troškách, bude totiž dost šumět, poté dobře zamíchej a opět raději po troškách dolej hrnek vroucí vodou; nech působit pár hodin nebo přes noc
  • do hrnku se směsí octa a prášku na pečení můžeš ponořit taktéž menší sítko, bombillu nebo třeba vnitřní uzávěr z termosky (o tom, jak vyčistit termosku jsem se rozepsala tady)
  • po odmočení otři houbičkou kam se dostaneš a na místa, na která se nedostaneš použij kartáček na zuby
  • pro zesílení efektu použij na houbičku nebo kartáček sůl či prášek do pečiva

Velmi znečištěné nerezové nádobí, kam se hůř dostává - nerezové konvice, sítka, bombilly (spodní část), french press

  • v kastrůlku rozpusť 1 lžíci prášku do pečiva v 1 dcl octa (prášek tam syp postupně, bude dost šumět), promíchej a dolej cca 1-1,5 dcl vroucí vody
  • do vody ponoř sítko, znečištěnou rozšroubovanou spodní část bombilly či spodní kovový díl frenchpressu
  • pokud v hrnci není dostatek tekutiny, aby se nářadí potopilo, přidej v poměru ještě trochu octa, prášku do pečiva a vody (zase bacha na šumění)
  • povař na velmi mírném plameni tak 10 minut
  • poté vodu slij a jakmile teplota nádobí klesne tak, abys ho mohl čapnout, tak ho dočisti kartáčkem na zuby s troškou soli či prášku do pečiva

Jak vyčistit hubičku čajové konvice či bombillu

  • pořiď si speciální kartáček na brčka, stojí pár kaček a pořídíš ho třeba tady
  • navlhči ho a posyp solí či práškem na pečení a pusť se do čištění
  • ale pozor, jde to jen pokud není vrstva čajové patiny příliš stará a silná, na tu už Ti pak nepomůže ani svěcená voda :D

Termosky

  • To je kategorie sama pro sebe. Čajová vrstva na stěnách a na dně by se po zimě dala krájet. Jenže do termosky se tak snadno nedostaneš, kartáček na zuby je dost krátký a štětkou na lahve zase nevyvineš dostatečně velký tlak. Celý návod na to, jak odstranit čajové a kávové skvrny z termosky jsem napsala tady

Jak čajovým skvrnám předejít?

  • dej přednost sklu a lesklému porcelánu či glazované keramice (na těch čaj / káva ulpívá hůře)
  • používej měkkou / filtrovanou vodu - čaj podstatně méně ulpívá na povrchu, pokud je připravený z vody měkké (a i líp chutná), takže pokud Ti z vodovodu teče voda tvrdá, že by se dala krájet a nemáš zrovna vodu ze studánky ani nechceš zaneřádit přírodu tím, že si budeš kupovat vodu balenou, tak si pořiď filtračnní konvici na vodu, ale bacha, ne tu s takzvaným hořčíkovým mineralizérem, ten vodu sice vyčistí od vápníku, chlóru a těžkých kovů, ale obohacení vody o hořčík jí dělá opět tvrdší. Tak mrkni třeba na tuhle s pětinásobnou filtrací.
  • přidej cukr - přidáním cukru se ulpívání čaje na stěnách taktéž trochu sníží, ale tak co si budem povídat, cukr se hodí tak maximálně do Touaregu, Masala chai nebo Earl Greye …
  • no a samozřejmě umývej pečlivě po každém použití nádobíčko, ať se tam čajová patina nestihne uvelebit víc než je zdrávo

Kurz přípravy sypaného čaje

Kurz přípravy sypaného čaje

Líbil se Ti článek?

Pokud ano a ještě neodebíráš Občasník Čajových Bedýnek, tak se k jeho odběru můžeš přihlásit tady, aby Ti žádný nový článek neuniknul. A neboj, častějc než 1x za měsíc to nebude ;)

Související články

  • Skvrny od čaje na kovovém nádobí a víčku od termosky - sítko, bombilla, french press - a jak je odstranit bez chemie
  • French press na čaj i na kávu anebo jak ho vyčistit bez chemie
  • Šálek s tmavým čajem pu erh - aneb jak vyčistit šálek od čaje bez chemie
  • Kalabasa s bombillou na maté - a jak bombillu vyčistit bez chemie
  • Zašpiněný hrnek od čaje - aneb jak odstranit skvrny od čaje bez chemie
  • Termoska - aneb jak odstranit skvrny od čaje bez chemie
  • Bohunka z Čajových Bedýnek popíjí maté bombilou z kalabasy