Raw pu erh Thuong Son

Raw pu erh (Sheng pu erh) z prastarých divokých čajovníků z oblasti Thuong Son. Sklizeň jaro 2023. Je nasládlý, lehoučce květový s bohatou hřejivou sametovou chutí a tóny sušeného ovoce. 

Kategorie
Dostupnost:Zboží je momentálně nedostupné.
Raw pu erh Thuong Son
Novinka
  • Raw Pu erh koláč 100 g z oblasti Phong Van z prastarých divokých čajovníků - Severní Vietnam - detail balení
  • Raw Pu erh koláč 100 g z oblasti Phong Van z prastarých divokých čajovníků - Severní Vietnam - rozbalený koláč
  • Raw Pu erh koláč 100 g z oblasti Phong Van z prastarých divokých čajovníků - Severní Vietnam - rozbalený koláč
  • Raw Pu erh koláč 100 g z oblasti Phong Van z prastarých divokých čajovníků - Severní Vietnam - rozbalený koláč detail
  • Bohunka z Čajových Bedýnek a prastaré divoké čajovníky v severním Vietnamu
  • Bohunka z Čajových Bedýnek a prastaré divoké čajovníky v severním Vietnamu
  • Ochutnávka čaje typu pu erh v Severním Vietnamu v oblasti Ha Giang
  • Vesnice v Severním Vietnamu obklopená mimo jiné i prastarými divokými čajovníky a tradiční obydlí
  • Raw Pu erh koláč 100 g z oblasti Phong Van z prastarých divokých čajovníků - Severní Vietnam - ukázka balení

Pár slov o pu erhu z Thuong son

  • Tento raw pu erh je výhradně z divokých čajovníků Shan Thuyet rostoucích v nedotčené přírodě v oblasti Thuong Son / Ha Giang v nadmořské výšce 1000 metrů a výše, kde většina čajovníků je stará 300 a více let. 
  • Sklizeň 2023. Slisován v roce 2025 a poté exportován do České republiky. Vhodný k archivaci.
  • Koláč váží 100 g.
  • Koláče jsou ručně balené v tradičním ručním papíře u farmáře ve Vietnamu. Ten jutový provázek jsem na balení přidala já.
  • Je nasládlý, lehoučce květový s bohatou hřejivou sametovou chutí a tóny sušeného ovoce. 
  •  

Prastaré divoké čajovníky Shan Thuyet

  • Jeden z důvodů, proč jsem se vydala za čaji do Vietnamu byly čaje z prastarých divokých čajovníků. Jsou fascinující, nádherný, rostou v horách v nedotčený přírodě. Místní lidé, kteří lístky sbírají, jsou z mnoha různých etnických skupin, nejčastěji Mongů či Zoa, jsou neuvěřitelně vřelí a jsou krásně barevně oblečeni (není to atrakce pro turisty).
  • Čaj z těchto čajovníků je jemnější než čaje z udržovaných zahrad. Jednak proto, že jde o jiný kultivar, Shan Tuyet, který údajně nikde jinde neroste, navíc je to dáno nadmořskou výškou, kde tyto čajovníky rostou a také jejich stářím a tedy i hloubkou kořenění, kdy si "sahnou" na jiné živiny a minerály, než jejich mladší bráchové. 
  • Jedna z legend vypráví o tom, proč se Mongové zabydleli na jedné z hor Severního Vietnamu, Suoí Giang. Prý tam migrovali v době, kdy trpěli nemocemi, zejména malárií. Narazili tam na divoké čajovníky – dnes známé jako Shan Tuyết (čaj „pokrytý sněhem“ kvůli bílému ochmýření na pupenech). Z listů těchto stromů uvařili čaj, který pili a potírali se jím. A on je uzdravil. Věřili, že to byl dar z nebes, a tak se rozhodli tam usadit natrvalo. Suoí Giang znamená v překladu něco jako Nebeský či Božský potok.

O ručním papíře Giấy Dó

  • Koláče jsou balené do tradičního ručního papíru Giấy Dó. Je to specialitka ze Severního Vietnamu.
  • Tento papír je vyrobený z vnitřní kůry stromu dó (Rhamnoneuron balansae), a díky své poréznosti, trvanlivosti a neutrálnímu složení je ideální pro balení lisovaných čajů, vhodných k archivaci, jelikož obal dýchá a neobsahuje žádné chemikálie.

Příprava čaje typu pu erh

  • Jako všechny čaje typu pu erh je ideální na přípravu stylem gong fu cha. Opatrně odděl požadované množství lístků z koláče. Krátce je propláchni vroucí vodou (proč se to dělá a jak se dozvíš v tomto článku), poté zalij vodou o teplotě 90-95°C (poměr 3-5 g čaje na 1 dcl vody) a luhuj 1 - 2 minuty. S tím, že první nálev je třeba luhovat spíš déle, protože trochu trvá, než se kulička "rozbalí". Postupně ochutnávej a uvidíš, jestli bys radši ještě výraznější, či naopak jemnější. 
  • Určitě vyzkoušej i jiné poměry a dobu luhování tak, aby to vyhovovalo Tobě. Takové orientační vodítko s různými způsoby přípravy u každého druhu čaje najdeš v článku Jak dlouho luhovat jednotlivé druhy čajů a při jaké teplotě. Nezapomeň i na to, že kvalita vody na čaj je důležitější, než by většinu lidí napadlo. S tvrdou vodou prostě lahodný šálek nevykouzlíš, i kdyby ses rozkrájel. Podrobnosti najdeš v tomto článku.

Jak šetrně "naporcovat" lisovaný pu erh

  • Použij čajový nůž nebo tenký špičatý nástroj (např. špachtličku, tenký šroubovák nebo dokonce hůlku na sushi).
  • Vlož nástroj ideálně do nějaké  "spáry" nebo okraje kuličky – pokud je kulička zcela hladká, zkus najít místo, kde je trochu měkčí nebo kde se čajové lístky mírně rozcházejí.
  • Opatrně páč směrem od středu ven, ne přímo dolů – cílem je čaj „otevřít“, ne rozdrtit.

Vzorky zdarma, doprava, platba, termín doručení

  • Vzorky tohoto čaje bohužel neposíláme.
  • Platba - přes platební bránu kartou či převodem (na dobírku nezasíláme)
  • Kdy zboží odešleme - veškeré zboží máme skladem (pokud není uvedeno jinak). Rozesíláme obvykle 2x týdně (více se dočteš tady).
  • Doprava - zasíláme do ČR a SR přes Zásilkovnu (na pobočky Zásilkovny i kurýrem na adresu).
  • Čajový kurz "TEAnager"
    Čajový kurz "TEAnager"
    Kurz přípravy sypaného čaje pro začátečníky a mírně pokročilé, proto TEAnager. Nyní za cenu "Zaplať kolik chceš". 9 lekcí formou videí.
    od 299 Kč
    Novinka
    Čajový kurz "TEAnager"