Raw pu erh Thuong Son
Raw pu erh (Sheng pu erh) z prastarých divokých čajovníků z oblasti Thuong Son. Sklizeň jaro 2023. Je nasládlý, lehoučce květový s bohatou hřejivou sametovou chutí a tóny sušeného ovoce.
KategorieDostupnost: | Zboží je momentálně nedostupné. |
---|
Pár slov o pu erhu z Thuong son
- Tento raw pu erh je výhradně z divokých čajovníků Shan Thuyet rostoucích v nedotčené přírodě v oblasti Thuong Son / Ha Giang v nadmořské výšce 1000 metrů a výše, kde většina čajovníků je stará 300 a více let.
- Sklizeň 2023. Slisován v roce 2025 a poté exportován do České republiky. Vhodný k archivaci.
- Koláč váží 100 g.
- Koláče jsou ručně balené v tradičním ručním papíře u farmáře ve Vietnamu. Ten jutový provázek jsem na balení přidala já.
- Je nasládlý, lehoučce květový s bohatou hřejivou sametovou chutí a tóny sušeného ovoce.
Prastaré divoké čajovníky Shan Thuyet
- Jeden z důvodů, proč jsem se vydala za čaji do Vietnamu byly čaje z prastarých divokých čajovníků. Jsou fascinující, nádherný, rostou v horách v nedotčený přírodě. Místní lidé, kteří lístky sbírají, jsou z mnoha různých etnických skupin, nejčastěji Mongů či Zoa, jsou neuvěřitelně vřelí a jsou krásně barevně oblečeni (není to atrakce pro turisty).
- Čaj z těchto čajovníků je jemnější než čaje z udržovaných zahrad. Jednak proto, že jde o jiný kultivar, Shan Tuyet, který údajně nikde jinde neroste, navíc je to dáno nadmořskou výškou, kde tyto čajovníky rostou a také jejich stářím a tedy i hloubkou kořenění, kdy si "sahnou" na jiné živiny a minerály, než jejich mladší bráchové.
- Jedna z legend vypráví o tom, proč se Mongové zabydleli na jedné z hor Severního Vietnamu, Suoí Giang. Prý tam migrovali v době, kdy trpěli nemocemi, zejména malárií. Narazili tam na divoké čajovníky – dnes známé jako Shan Tuyết (čaj „pokrytý sněhem“ kvůli bílému ochmýření na pupenech). Z listů těchto stromů uvařili čaj, který pili a potírali se jím. A on je uzdravil. Věřili, že to byl dar z nebes, a tak se rozhodli tam usadit natrvalo. Suoí Giang znamená v překladu něco jako Nebeský či Božský potok.
O ručním papíře Giấy Dó
- Koláče jsou balené do tradičního ručního papíru Giấy Dó. Je to specialitka ze Severního Vietnamu.
- Tento papír je vyrobený z vnitřní kůry stromu dó (Rhamnoneuron balansae), a díky své poréznosti, trvanlivosti a neutrálnímu složení je ideální pro balení lisovaných čajů, vhodných k archivaci, jelikož obal dýchá a neobsahuje žádné chemikálie.
Příprava čaje typu pu erh
- Jako všechny čaje typu pu erh je ideální na přípravu stylem gong fu cha. Opatrně odděl požadované množství lístků z koláče. Krátce je propláchni vroucí vodou (proč se to dělá a jak se dozvíš v tomto článku), poté zalij vodou o teplotě 90-95°C (poměr 3-5 g čaje na 1 dcl vody) a luhuj 1 - 2 minuty. S tím, že první nálev je třeba luhovat spíš déle, protože trochu trvá, než se kulička "rozbalí". Postupně ochutnávej a uvidíš, jestli bys radši ještě výraznější, či naopak jemnější.
- Určitě vyzkoušej i jiné poměry a dobu luhování tak, aby to vyhovovalo Tobě. Takové orientační vodítko s různými způsoby přípravy u každého druhu čaje najdeš v článku Jak dlouho luhovat jednotlivé druhy čajů a při jaké teplotě. Nezapomeň i na to, že kvalita vody na čaj je důležitější, než by většinu lidí napadlo. S tvrdou vodou prostě lahodný šálek nevykouzlíš, i kdyby ses rozkrájel. Podrobnosti najdeš v tomto článku.
Jak šetrně "naporcovat" lisovaný pu erh
- Použij čajový nůž nebo tenký špičatý nástroj (např. špachtličku, tenký šroubovák nebo dokonce hůlku na sushi).
- Vlož nástroj ideálně do nějaké "spáry" nebo okraje kuličky – pokud je kulička zcela hladká, zkus najít místo, kde je trochu měkčí nebo kde se čajové lístky mírně rozcházejí.
- Opatrně páč směrem od středu ven, ne přímo dolů – cílem je čaj „otevřít“, ne rozdrtit.
Vzorky zdarma, doprava, platba, termín doručení
- Vzorky tohoto čaje bohužel neposíláme.
- Platba - přes platební bránu kartou či převodem (na dobírku nezasíláme)
- Kdy zboží odešleme - veškeré zboží máme skladem (pokud není uvedeno jinak). Rozesíláme obvykle 2x týdně (více se dočteš tady).
- Doprava - zasíláme do ČR a SR přes Zásilkovnu (na pobočky Zásilkovny i kurýrem na adresu).
Související zboží
- Čajový kurz "TEAnager"Kurz přípravy sypaného čaje pro začátečníky a mírně pokročilé, proto TEAnager. Nyní za cenu "Zaplať kolik chceš". 9 lekcí formou videí.od 299 KčČajový kurz "TEAnager"Novinka
Vietnamský čaj
Čaj dle druhu
- Černý čaj
- Černý čaj čistý
- Černý čaj ovoněný
- Zelený čaj
- Zelený čaj čistý
- Zelený čaj ovoněný
- Bílý čaj
- Žlutý čaj
- Oolong
- Pu erh
- Ovocný čaj
- Ovoněný čaj
- Rooibos, maté, bylinky
Čaj dle země
- Čínský čaj
- Indický čaj
- Darjeeling
- Assam
- Nilgiri
- Cejlonský čaj
- Japonský čaj
- Taiwanský čaj
- Gruzínský čaj
- Vietnamský čaj
- Nepálský čaj
- Indonéský čaj
- Čaj z ostatních zemí