Recept na masala chai yogi
Když se řekne vůně Indie, jako první mě napadne kardamom a skořice. Nikdy nezapomenu tu vůni, která mě vzbudila po mé první noci v této neuvěřitelné zemi plné kontrastů. Seběhla jsem dolů do malé pouliční restaurace pod mým hotelovým pokojíčkem a dala si svůj první opravdický masala chai – někdy také nazývaný yogi. Masala chai je tradiční indický nápoj z černého čaje, mléka, cukru a směsi zahřívacího koření zvané garam masala. V článku se dozvíš, jak si ho připravit doma, jaký čaj je na něj nejlepší, kde koupit koření, a že když je Ti zima, tak nic lepšího na zahřátí nenajdeš.
Co je to masala chai?
Chai je “překvapivě” čaj ;) A masala znamená koření. Na přípravu tohoto čaje se používá černý čaj z oblastí Assam, Kenya či Ceylon (obojí v tzv. "broken" kvalitě či CTC, tedy lámané / malé kousky čajových lístků, které se rychle vyluhují a mají intenzivní chuť), mlíko, spousta cukru a hlavně! směs koření garam masala, což znamená koření na zahřátí. Když mrkneš na koření, které se ve směsi objevuje, tak jsou tam samé zahřívací kousky.
Z čeho je směs koření na masala chai
Směsi si každý míchá různé. Nejčastěji je to kardamom, skořice, hřebíček, černý pepř, fenykl, římský kmín, badyán, koriandr, muškátový ořech. Víceméně všechno toto koření má na naše tělo zahřívací efekt. O tom, jaké čaje a bylinky tělo ochladí a které naopak zahřejí, jsem psala v tomto článku.
Jaký černý čaj použít
Je důležité, aby šlo o drobné kousky čajových lístků (nikoli celolistové čaje). Tím bude výluh dostatečně silný a výrazný a spolu s kořením, mlékem a cukrem pak vytvoří harmonickou kombinaci. Takovému čaji se říká broken (lámaný) či zpracovaný metodou CTC (crush tear curl). Jde o způsob zpracování čaje, kdy se čajové lístky po zavadnutí drtí, trhají a náseldně svinou do drobných kuliček.
Jak připravit masala chai
- 7 g koření vař cca 10 minut v 0,4 litru vody
- poté přidej 6 g černého čaje a vař 5 minut
- přidej 1,5-2 dcl mléka, prohřej, sceď a silně oslaď
Tip: Čím víc cukru přidáš, tím chuť koření a tím celého masala chai lépe vynikne.
Recept na masala chai bez kofeinu
Stejné viz výše, pouze černý čaj nahraď červeným rooibosem.
Kde koupit koření na masala chai a vhodný čaj?
No přeci na eshopu Čajových Bedýnek - koření tady a čaj tady. Nebo je snad libo dárkové balení čaje i s kořením?
Vánoční dárkové balení čaje a koření na masala chai
Ano, vánoční dárkové balení je aktuálně je v nabídce na eshopu, tak mrkni sem.
Pokud by Tě zajímaly moje indická dobrodružství a všechny možný recepty, který jsem tam pochytala, mrkni také na můj projekt Authentic World Food.
Chceš ke článku i video?
Toto téma je jednou z devíti lekcí online kurz přípravy sypaného čaje TEAnager od Čajových Bedýnek. Podrobnosti hýr.
Líbil se Ti článek?
Pokud ano a ještě neodebíráš Občasník Čajových Bedýnek, tak se k jeho odběru můžeš přihlásit tady, aby Ti žádný nový článek neuniknul. A neboj, častějc než 1x za měsíc to nebude ;)
Související články
- Jaké čaje a bylinky pít v létě - které tělo ochladí a které naopak zahřejí
- Touareg - autentický recept z Maroka i s videem
- Příprava jednotlivých druhů čaje
- Eshop s kvalitními sypanými čaji
- Dárkové balení čaje
O autorce článku - Bohunka z Čajových Bedýnek
- Surfařka, solo cestovatelka, dobrodruch v sukních, milovnice kvalitních sypaných čajů a života, která se nebojí s čaji experimentovat a zkoušet různé neotřelé cesty, jak si čaj vychutnat na všechny možné způsoby
- Zakladatelka eshopu Čajové Bedýnky, která si pro různé čajové specialitky sama jezdí a čerpá čajové know how přímo od zdroje (Taiwan, Gruzie, Vietnam, Indonésie, Indie - Darjeeling, Sikkim, Nilgiris, Kerala …)
- Absolventka kurzu Tea Sommelier v Indii
- Lektorka (nebo taky TEAcher) online čajového kurzu TEAnager pro začátečníky a mírně pokročilé
- Autorka videí a čajovho You Tube kanálu Čajové bedýnky TeaV s videjky z čajových oblastí z různých koutů světa
- Provozovatelka Čajobaru - mobilního baru s čajovými limonádami ze sypaných čajů s vlastní recepturou
- Pro tento článek jsem získala podklady převážně v Indii, kde jsem i nějaký čas žila.
Čaj dle druhu
- Černý čaj
- Černý čaj čistý
- Černý čaj ovoněný
- Zelený čaj
- Zelený čaj čistý
- Zelený čaj ovoněný
- Bílý čaj
- Žlutý čaj
- Oolong
- Pu erh
- Ovocný čaj
- Ovoněný čaj
- Rooibos, maté, bylinky
Čaj dle země
- Čínský čaj
- Indický čaj
- Darjeeling
- Assam
- Nilgiri
- Cejlonský čaj
- Japonský čaj
- Taiwanský čaj
- Gruzínský čaj
- Vietnamský čaj
- Nepálský čaj
- Indonéský čaj
- Čaj z ostatních zemí