Mé čajové experimenty

Vždycky mě bavilo zkoušet nový věci, obzvlášť takový, u kterých mě mnozí odrazovali a říkali: "Prosím Tě neblázni zas". No a to samý platí u čaje. Vyzkoušela jsem s ním věci, který evidentně vyzkoušela spousta lidí přede mnou no a taky takový, za který by mi čajoví mistři nejspíš urazili pracky :)

Čajové limonády, domácí ledový čaj

Na čajových limonádách je vlastně postavený můj Čajobar. Původně jsem chtěla dělat šumivé čajové drinky z kombuchy, ale to by bylo tak časově a i jinak náročný, že jsem se rozhodla do čajů tu šumivost dostat jinak. Buď můžeš použít SodaStream na již hotový čaj ;). Nebo sypaný čaj prostě a jednoduše nasypu do sodovky a nechám macerovat. Pak k tomu přidám nějaký sirup nebo to nechám na přírodno, pak trocha ledu, nějaký kytičky na ozdobu a je to. Jinak o macerování čajů za studena už jsem se více rozepsala tady.

Jen teda bacha, až pak budeš tu flašku otevírat. Pokud nechceš mít "vymalovanou" kuchyň, tak několikrát jen lehce pootoč uzávěr a upouštěj vzduch, šumí to víc než teplej šampus s burčákem dohromady ;)

Matcha

Mně osobně teda matcha moc nechutná. Ale je teď hrozně trendy, prý má miliony zdravotních účinků (za ty prachy, aby ne :DDDD ) no a taky se mě na ní hodně z vás ptalo na Čajobaru. No tak jsem si zaexperimentovala a testovala na různý způsoby. A na jaký recept jsem nejvíc hrdá? Je to Matcha piňa koláda ;) Což je matcha se studenou vodou, kokosovým mlékem a ananasovým sirupem.

Kombucha

Tak s kombuchou, to je příběh na dlouho. Více jsem se o ní rozepsala tady. Každopádně aspoň stručně na vysvětlenou, kombucha je taková kultura z bakterií a kvasnic (ne, není to houba), která se živí čajem a cukrem. Takže se naloží do vychladlého čajového "vývaru", osladí se a v pokojový teplotě se tam nechá pracovat. Vznikne z toho přirozeně šumivý osvěžující drink, který může chutnat na tisíce různých způsobů. Podle toho, jaký použiješ čaj, cukr (jestli třeba třtinový, kokosový nebo úplně jiný), no a pak to můžeš doladit třeba ovocem nebo červenou řepou či různými sirupy.

Kombucha se používá v čínské medicíně, takže jde o nápoj velmi zdravý. Ale na rozdíl od matchy mně teda rozhodně chutná.

Mletý čaj

Nevím, jestli mě k pokusu umlít čaj více inspirovala matcha nebo třeba černý čaj na Srí Lance, kde za nejkvalitnější čaj považují ten, který vzhledem více připomíná mletou kávu než čaj a větší kousky lístků z něj ručně vybírají. Každopádně zkusila jsem to a už to zkoušet nebudu :D Všechny výsledky pokusů byly v podstatě nepitelný. Zas tak mě to teda nepřekvapilo, ale tak zkusit se má všechno :) Trpkost přebyla všechny ostatní chutě každého čaje. Jediný, kde to bylo v pohodě byly právě černé čaje tipu Ceylon či indický Assam, u kterých je právě trpkost a intenzita chuti v podstatě cílem. Takže pokud máš černý čaj, který ti přijde málo silný, tak popadni mlýnek a s chutí do toho.

Sáčky na sypaný čaj ano či ne?

Tak zkusila jsem to, i když moc šancí jsem tomu nedávala. Ne nadarmo v desateru přípravy čaje píšu, že čajové lístky potřebují prostor, aby se mohly pořádně rozvinout, tedy v ideálním případě nepoužívat sítka a když, tak jen hodně velká. Podobné to bude i s čajovými sáčky. Ono to sice zní prakticky, že si třeba naporcuju svůj oblíbený sypaný čaj do sáčků a vemu do práce, abych tam nemusela plašit se dvěma nádobama, sítkem a přelívat a ještě třeba pobryndat firemní kuchyňskou linku, nedej Bože, před očima svého nadřízeného. No ale pokud použiješ sáček o velikosti 7x5,5 cm, jako já, tak si od toho moc neslibuj. Z lístků se vyluhuje sotva polovina chuti a to i když to necháš luhovat třeba o 5 minut dýl. Takže to chce nejspíš hodně velký sáček, ale ten jsem zatím nezkusila.

Jak určit teplotu vody na čaj bez teploměru

Ano, jde to. Můžeš na to jít třeba matematicky nebo se stopkama v ruce. Nechápeš jak to myslím? Tak si to přečti tady :)

Zkusil jsi taky nějaký čajový experiment? A jak to dopadlo? Poděl se třeba na Facebooku nebo na Instagramu a nezapomeň uvést hashtag #nejsemzadnycajicek ;).

Líbil se Ti článek?

Pokud ano a ještě neodebíráš Občasník Čajových Bedýnek, tak se k jeho odběru můžeš přihlásit tady, aby Ti žádný nový článek neuniknul. A neboj, častějc než 1x za měsíc to nebude ;)

Související články

  • Mlýnek s čerstvě umletým cejlonským černým čajem
  • Experimentuji s matchou
  • Čajová limonáda z čaje Bancha z Čajobaru
  • Matcha - čím jasnější zelená, tím kvalitnějsí
  • Stopuji jak rychle chladne voda
  • Test čajových sáčků - čaj z Čajových Bedýnek je pro ně škoda ;)