Jaro 2022

Přivítej jaro s čaji, které Tě osvěží, potěší svou vůní a třeba zase na chvíli přenesou do jiného světa.

Cai Hua Yun Wu 50 g

  • Říká se mu zelený čaj Mraku a mlhy (Yun Wu), protože v oblasti, ze které pochází, je mlha skoro pořád. Každopádně mlhu a chmurné myšlenky dokáže rozehnat mávnutím ruky, respektive ochutnáním prvního doušku.
  • Je opravdu delikátní, svěží, nasládlý a voňavý. Najdeš v něm spoustu ovocných a květových tónů a pouze lehkou dávku trpkosti. Chuťově je opravdu pestrý, jak obraz jarních květin od Renoira.
  • Pochází z čínské oblasti Wufeng (Pět Vrcholků) v okrese Cai Hua.
  • Obsahuje spoustu tipsů (ještě nerozvinutých lístků na konci větvičky čajovníku, které obsahují nejvíce ceněných látek), protože pro tento čaj byly použity pouze tips a první lístek.

Příprava: 6 - 7 g na 0,3 l vody o teplotě 80°C, luhovat 2 - 2,5 minuty, je možné ho opakovaně zalít

Zamiloval sis tentozelený čaj? Můžeš dokoupit zde.

Aronia coctail 100 g

  • Pestrou škálu, tentokrát ovoce (a zdraví prospěšných látek), najdeš pro změnu v ovocném čaji Aronia coctail. Aronie nebo-li černý jeřáb je strom rostoucí i v našich končinách. Jeho plody obsahují spoustu vitamínu C a mnohé další. Také hodně minerálů a stopových prvků (draslík, hořčík, vápník, železo, zinek, jód). Aronie je také silný antioxidant.
  • Tato ovocná směs obsahuje také mnoho různých druhů lesního i zahradního ovoce a vytváří chuťově harmonický nálev pouze s velmi lehkou kyselostí, která celkovou chuť decentně doladí. Jako většina ovocných čajů neobsahuje kofein, takže si ho v klídku můžeš dát úplně, ale úplně kdykoli. A rozhodně bude stát za to ho zkusit i ve vychlazené verzi.

Složení: aronie, hroznové víno, rohovník, skořice, ostružiník, černý bez, ostružiny, brusinky, borůvky, černý rybíz, maliny, ibišek, šípek, přírodní aroma

Příprava: 12 g na 0,6 l vroucí vody, luhovat 8 - 10 minut

Zamiloval sis tento ovocný čaj? Můžeš dokoupit zde.

Vietnam Pai Mu Tan 40 g

  • Únor bílý už je sice za námi (pro někoho bohužel, pro někoho naopak), ale na bílý čaj je správný čas vždy. Pokud bílé čaje znáš, tak Ti nejspíš jako první (maximálně druhá) vyskočí na mysl Bílá pivoňka. Bílá pivoňka už asi před 4 lety v Čajových Bedýnkách byla, ale byla z Číny, kolébky (nejen) bílých čajů.
  • Tento "pokus" o její napodobení, a musím říct, že velmi zdařilý, je z Vietnamu, konkrétně z čajové oblasti Tam Duong. Zde se ještě celkem nedávno pěstovala jen kukuřice a tapioka. Když se mladík Lo Van Van v roce 2009 rozhodl, že na svém políčku kukuřičný a tapiokový porost nahradí čajovým, všichni byli dost skeptičtí, ale brzy pochopili a pár let na to ho začali následovat.
  • Až budeš mít chuť na jemný svěží čaj s bylinnými a ovocnými tóny, sáhni právě po Bílé pivoňce z Tam Duong.

Příprava: 7 g na 0,3 l vody o teplotě 85°C, luhovat 2 - 3 minuty, čaj je možné zalít znovu

Zamiloval sis tento bílý čaj? Můžeš dokoupit zde.

Bai Ye Dan Cong 40 g

  • Bai ye sice také znamená bílý list, ale tentokrát už nejde o bílý čaj, ale o čínský oolong. Bílý list proto, že čajovník, ze kterého byly lístky sklizeny,má světleji zelené lístky, které místy vytvářejí zdání bělavé barvy. Dan cong v překladu znamená samostatný keř. Tento oolong byl totiž vyšlechtěný z divoce rostoucích čajovníků. Čaj je historicky ceněný natolik, že za dynastie Sung se jím odváděly císařské dávky.
  • Téměř při každém nálevu vynikne jiná chuť. V těch prvních vyniknou spíše oříšky, v dalších zas nasládlé ovoce.

Příprava:6 - 8 g na 0,3 l vody o teplotě 80-85°C, luhovat cca 1 - 3 minuty, čaj lze zalít opakovaně; skvěle se hodí na přípravu stylem Gong fu cha - podrobnosti here.

Zamiloval sis tento oolong? Můžeš dokoupit zde.

Tamaryokucha 20 g

  • A jedna hodně jarní lahůdka na závěr. Japonský zelený čaj Tamaryokucha. Tamaryokucha znamená kudrnatý či zakroucený čaj. Důvod je patrný hned na první pohled. Lístky Tamaryokuchy jsou zakroucené, zatímco většina japonských zelených čajů je zpracována do tvaru plochých jehliček.
  • Pochází z oblasti Hioki z kultivaru Yutakamidori.
  • Chuť má svěží, trávově květovou, lehce bezinkovou, nasládlou s dlouhým aftertastem. Mňam.

Příprava: 6 g na 0,3 l vody o teplotě 75°C, luhovat cca 2 minuty, lze opakovaně zalít

Zamiloval sis japonský zelený čaj Tamaryokucha? Můžeš dokoupit zde.

  • Cai Hua Yun Wu - kvalitní sypaný zelený čaj z Číny 2
  • Aronie - černý jeřáb - čaj z aronie - kvalitní sypaný ovocný čaj
  • Pai Mu Tan - bílá pivoňka z Vietnamu - kvalitní sypaný bílý čaj
  • Bai Ye Dan Cong - kvalitní oolong čaj
  • Tamaryokucha - japonský zelený čaj