Jak si vyrobit domácí cukrový sirup

Blíží se sezóna ledových čajů. Nejvíc osvěžující jsou pochopitelně ty neslazený, ale tak co si budem povídat, někdy je třeba si ten život trošku osladit. No a na slazení ledových nápojů, a to nejen čajů, ale třeba i domácích limonád nebo koktejlů, se skvěle hodí cukrový sirup, protože ten se na rozdíl od krystalového cukru v ledovém nápoji rozpustí dřív, než řekneš: "Borůvkový koláč".

Použít lze jakýkoli cukr. Ať už z cukrové řepy, třtinový, kokosový nebo jakýkoli jiný. Pokud chceš, aby co nejlvíce vynikla chuť čaje, použij řepný. Pokud si chceš hrát s různými chuťovými variantami, použij jiný, ale počítej s tím, že chuť čaje půjde lehce do pozadí.

Potřebuješ:

  • 1 kg cukru
  • 0,75l vody

Cukr rozpusť a rozmíchej ve vodě v kastrůlku. Pozvolna přiveď k varu a vař na mírném ohni cca 5 minut. Neustále míchej. Pokud budeš vařit výrazně déle a na prudkém ohni, sirup Ti začne karamelizovat a to asi nechceš ;)

Sirup slij přes plátýnko do lahve, abys přecedil pěnu.

A je to. Na letní pikniky jseš připraven ;) Cukrový sirup se navíc skvěle hodí do salátů, na palačinky do koktejlů, limonád … neboj se nic, využiješ ho. Skladuj ho ale v lednici a spotřebuj relativně rychle.

No a kdyby se Ti třeba nechtělo s domácími ledovými čaji a sirupy pachtit, tak doraž za mnou do Čajobaru a já Ti jeden vymazlenej ledovej čaj s láskou připravím ;)

Líbil se Ti článek?

Pokud ano a ještě neodebíráš Občasník Čajových Bedýnek, tak se k jeho odběru můžeš přihlásit tady, aby Ti žádný nový článek neuniknul. A neboj, častějc než 1x za měsíc to nebude ;)

Související články

  • Jak si vyrobit domácí cukrový sirup z řepného a třtinového cukru
  • jak si vyrobit domácí cukrový sirup na ledové čaje
  • jak si vyrobit domácí cukrový sirup na ledový čaj