Nacházíte se:

Podzim 2025

Pokud jsi letošní léto také moc nepocestoval, tak nesmutni. Teď to doženeš s Čajovými Bedýnkami, které Tě zavedou do Keni, Jiží Afriky, Číny i Srí Lanky.

Nandi green 50 g

Tak začneme Keňou. Překvapivě to nebude černý čaj (jako většina z Keni), ale povedený zelený.

Nandi green je celolistový čaj vyrobený z lístků od drobných farmářů z pohoří na jihozápadě Keni, Nandi hills, z nadmořské výšky kolem 2000 metrů.

Lístky byly ručně sklizené v lednu 2025, a to bud (pupen) a první dva lístky.

Je nasládlý, lehce příjemně svíravý s tóny nezralých švestek a lehkou zajímavou uzeností.

Příprava: 6 - 7 g na 0,3 l vody o teplotě 75 - 80°C, luhuj cca 2 minuty, lze zalít ještě 1x.

Zamiloval sis tento zelený čaj? Můžeš dokoupit tady.

Ceylon Nilwala 50 g

Dále Tě vítr zavane na Srí Lanku do čajové zahrady Nilwala. Ta se nachází v oblasti Matara, jen kousek od městečka Deniyaya v nadmořské výšce kolem 500 metrů. Čajům z této nadmořské výšky se říká „low grown“ a většinou patří mezi levnější sorty – spíš do pytlíkáčů nebo na klasický srí lanský lomcovák.

Tento černý čaj, který jsem pro Tebe vybrala je však světlou, tedy spíš tmavou, výjimkou. Je v něm spoustu zlatavých tipsů (pupenů) a v jeho intenzivní chuti ucítíš, mimojiné, i tóny medu, květin a ovoce. Což se objevuje jen v těch hodně kvalitních čajích v rámci cejlonského výběru.

Do Deniyayi jsem si onehdá „odskočila“ s kámoškou na skútru jen tak nalehko. Vyrazily jsme z pláže na 3 denní výlet do hor. Nějak nám nedošlo, že ve výšce 500 metrů nebude pařáček, jako na pláži. Neměly jsme tedy nic teplýho na sebe, ani proti dešti. Hrozně jsme tam zmokly a prochladly. Zachránila nás pouliční restauračka ve městečku, které se před náma vylouplo úplně jako na zavolanou. Tam jsme počkaly, až déšť přejde, převlíkly se do suchýho (tílka a kraťasů), ohřály se čajem a hned nám bylo hej.

Příprava:3 – 4 g na 0,3 l vroucí vody, luhuj 4 minuty

Zamiloval sis tento cejlonský čaj? Můžeš dokoupit tady.

Honeybush red 80 g

Po ostřejší Srí Lance to chce trošku odlehčit a odpočinout si od kofeinu. S tím Ti pomůže Honeybush. Je to keř rostoucí v jižní Africe, ze kterého se na čaj používají nasekané lístky a větvičky. Své jméno, medový keř, získal díky své výrazné medové vůni v době květu. I čaj (nečaj) z této rostliny je jemný a medově nasládlý. Červenou barvu získal oxidací. Bez ní by zůstal zelený (podobně, jako je tomu třeba u Rooibosu).

Příprava: 5 g na 0,3 l vroucí vody, luhuj 4 - 6 minut

Zamiloval sis Honeybush? Můžeš dokoupit tady.

China Sencha 50 g

A teď si dáme Čínu. Navštívíme kopcovitou oblast Guizhou, plnou tradičních venic a různých etnických skupin. Už párkrát jsem ochutnala čínskou verzci japonského zeleného čaje Sencha a vždycky to byla celkem slabota. Až tento model z provincie Guizhou mi přišel jako hodně dobrý poměr cena x výkon.

Je svěží, nasládlý, s tóny travin a jen s minimální svíravostí.

Na zelených čajích tohoto typu se dá velmi dobře demonstrovat rozdíl v chuti nálevu v závislosti na přípravě. Někteří zalévají Senchu vroucí vodou, někteří vodou o teplotě 60-70°C. Čím chladnější vodu použiješ, tím bude nálev sladší a čím teplejší, tím bude mít ostřejší a svíravější nádech. Tak vyzkoušej obě varianty a uvidíš, co Ti bude víc vyhovovat. Při použití chladnější vody čaj luhuj déle. Tak 2-2,5 minuty.

Příprava: 3 g na 0,2 l vroucí vody, luhuj 1 - 1,5 minuty

Zamiloval sis tento zelený čaj? Můžeš dokoupit tady.

Golden peony 20 g

A jsme v cílové rovince. Pro zlatou medaili z tého bedýnky si tentokrát doběhl opět čínský borec na konec, teda spíš borka, v podobě Golden peony, Zlaté pivoňky.

Jde o vynikající černý čaj z čínského Fujianu z oblasti San Ming. Jméno získal dle stejnojmenného kultivaru čajovníku, ze kterého pochází.

Nálev je jemný, voňavý, květový, ovocný. Podobný černým čajům z Taiwanu či Jižní Koreje.

Příprava: 3 - 4 g na 0,3 l vroucí vody, luhuj 3 - 5 minut

Zamiloval sis černý čajGolden peony? Můžeš dokoupit tu.

  • Podzim 2025
  • Podzim 2025
  • Podzim 2025
  • Podzim 2025
  • Podzim 2025