Jaro 2025

S jarní edicí Čajových Bedýnek tentokrát zabrouzdáme do Vietnamu, Číny i Nepálu.

Vietnam four season oolong 50 g

Jaké je Tvoje nejoblíbenější roční období? Oni totiž i čaje mají mezi ročními obdobími své favority. Respektive spíš my, jejich konzumenti. Vysvětlím. Například většina taiwanských i jiných oolongů je nejlepší z lístků sklizených na jaře a v zimě. Ale pak je kultivar čajovníku, ze kterého je oolong skvělý bez ohledu na roční dobu. A proto se mu říká Four season oolong (four seasons = čtyři roční období). A proč to cpu sem, když už na první pohled z názvu čaje „čiší“ Vietnam? Na severu Vietnamu je totiž podobné klima, jako na Taiwanu. A kromě toho, že se Vietnamci rádi inspirují výrobními postupy čajů v různých koutech světa, tedy i Taiwanu, tak i nějací Taiwanci ve Vietnamu založili čajové farmy a použili know how získané v domovině.

Kdybych měla tento oolong ochutnat poslepu (bez znalosti zdroje), řekla bych bez zaváhání, že jde o skvělý oolong z Taiwanu. Pokud je některý čaj z této bedýnky vyloženě vtělením jara, tak je to právě tento. Je voňavý, květový, nasládlý, svěží. Uvidíš. Napij se a úplně rozkveteš, jak ta jablůňka ;)

Příprava: 4 g na 0,2 l vody o teplotě 85°C, luhuj 2 minuty.

Skvěle se hodí na přípravu čaje stylem Gong fu cha. Co to je a jak na to, zjistíš tady anebo si můžeš za pár kaček pořídit můj nový Čajový kurz TEAnager, kde je obřadu Gong fu cha věnována jedna z 9 lekcí.

Zamiloval sis tento oolong? Můžeš dokoupit tady.

Creamfields 80 g

S příchodem jara začínají i první fesťáky. Creamfields je hudební festival, který se u nás konal začátkem tohoto tisíciletí. Nikdy jsem na něm nebyla. Ale ten název se mi hrozně líbil. No a když jsem ochutnala tento ovocný čaj, tak mi na první dobrou připomněl jahody se šlehačkou a na druhou dobrou se mi vybavilo jméno tohoto fesťáku. Takže odtud vítr (a název tohodle ovocňáku) fouká.

Obsahuje pouze stopové množství ibišku na vyladění chuti a jako skoro všechny ovocné čaje neobsahuje kofein.

Složení: jablko, ostružiník, citrusová kůra, maliny, slunečnice, ibišek, rohovník, jahody, přírodní aroma; Alergen: citrusy

Příprava: 4 g na 0,2 l vroucí vody, luhuj 8 - 10 minut.

Zamiloval sis tento ovocný čaj? Můžeš dokoupit tady.

Keemun yi hong 50 g

Tááák, šlehačku už bychom měli, tak ať v tý jarní energetický bombě vesele pokračujeme, tak další model je tentokrát černý čaj s tóny čokolády. A čokoládové tóny nejsou ty jediný, kterými Tě tenhle čaj dostane. I tu smetanu v něm ucítíš, a taky růže, karamel … prostě je takový nasládlý, výrazný a přitom téměř bez svíravosti.

Čaj pochází z Číny z provincie Anhui.

Příprava: 3 - 4 g na 0,3 l vroucí vody, luhuj 4 - 5 minut

Zamiloval sis tento černý čaj? Můžeš dokoupit tady.

Guangxi mao feng 50 g

A máme tu dalšího Číňana, tentokrát v zeleném a trochu „chlupatém“ kabátku.

Jedná se o zelený čaj z čínské provincie Guangxi, kdy mao feng znamená ochmýřený vrcholek. Čaj je vyrobený z mladých lístků, kdy ty nejmladší (tipsy) jsou ještě ochmýřené. Je nasládlý, jemný, s ovocnými tóny lehce připomínajícími broskve a sušené švestky.

Příprava: 4 g na 0,2 l vody o teplotě 75-80°C, luhuj 2 minuty. Lze luhovat opakovaně.

Zamiloval sis tento zelený čaj? Můžeš dokoupit tady.

Kanchenjunga FF 20 g

Borec na konec je skvělý čaj z Nepálu z jarní sklizně z čajové zahrady, která se rozprostírá v nadmořské výšce 1300 - 1800 metrů třetí nejvyšší osmitisícovky, hory Kančendžongy.

Kančendžonga je právě ta hora, která je vidět jak indického Sikkimu, tak z Darjeelingu. Leží na nepálsko indických hranicích a vrchol má v Nepálu.

Čaj je ručně sklizený v březnu 2025. Jde o úplně první dny jarní sklizně (takzvané first flush - FF), kdy čaj v této kvalitě lze sklízet pouze ve 20 denním časovém okně. To jsou totiž lístky po zimě plné energie a nastřádané chuti.

Je velmi svěží, nasládlý s tóny květin a výraznými ovocnými tóny, jako je ananas, broskve či meruňky.

Barva lístků i nálevu se spíše podobá čajům z letní sklizně, avšak chuťově i vůní je vtělením všeho, co čekáš od čajů ze sklizně jarní. A je fakt skvělý!

P.S. S dodavateli tohoto čaje jsem se seznámila paradoxně v Evropě. Do Nepálu jsem se totiž dostala spíš tak jen jednou nohou. Přešla jsem tam z Indie (pěšky a legálně), zaplatila nemalý poplatek za vstup do národního parku asi tak v 10 ráno a ve dvě odpoledne mě už tam odtud hnali, že … covid. Tak snad příště :).

Příprava: 2 g na 0,2 l vroucí vody, luhovat cca 3 minuty.

Zamiloval sis tento nepálský čaj? Můžeš dokoupit tady.

  • Jaro 2025
  • Jaro 2025
  • Jaro 2025
  • Jaro 2025
  • Jaro 2025
  • Jaro 2025