Zima 2017 / 2018

Zimní výběr 5ti sypaných čajů, které Tě snad zahřejí v době zimních plískanic a postarají se o chvíle, kdy se v klídku posadíš ke krbu, dáš nohy nahoru, v ruce budeš držet šálek čaje a vychutnáš si tu pohodu doušek po doušku.

Earl Grey

Přeci jen je zima a ta je jako stvořená pro kořenitější čaje. Většina z vás již jistě o čaji Earl Grey někdy slyšela a nejspíš ho i pila. Minimálně v té pytlíkové formě. Jde o černý ceylonský čaj, do kterého je přidána bergamotová silice, díky které se docílí výrazná kořenitá vůně pro čaje Earl Grey tak charakteristická. Pokud třeba tápeš v tom, co je to bergamot, tak jde o žluté citrusové ovoce (Citrus bergamia), které se pěstuje zejména v jižní Kalábrii a v Itálii.

Příprava: 9 g na 0,6 l vroucí vody, luhuj 3 - 4,5 minuty.

Zamiloval sis tento čaj? Můžeš dokoupit tady.

Keemun Black dragon

Pokud je Tvůj život kořenitý až dost, tak bys mohl uvítat nějaký neochucený černý čaj, i když možná, že tam nějaké nečajové příchutě tak jako tak zaznamenáš. Než jsem tento čaj ochutnala a procházela jsem o něm nějaké informace, které obsahovaly věci jakože v něm ucítím ovocné, ale i čokoládové tóny, tak jsem se tomu pousmála a říkala jsem si, že měl autor textu jistě hodně bujnou fantazii, jak tomu většinou bývá nejen u čaje, ale třeba i na vinných etiketách. Ale tak musela jsem mu dát zapravdu a jsem zvědavá, jestli i Ty. Jinak Keemun patří mezi nejznámější čínské čaje a tento je z provincie Anhui.

Příprava: 6 - 8 g na 0,6 l vroucí vody, luhuj 3 - 5 minut.

Honeybush s brusinkou

Taky když takhle občas sedíš večer polozmrzlý a zachumlaný do deky, tak si říkáš, že by to chtělo šálek horkýho čaje, ale pak si to rozmyslíš, protože přeci nebudeš riskovat, že po tom všem teinu budeš nejspíš celou noc koukat do stropu? Tak si dej něco bez teinu :) Ne, opravdu Ti nenabízím čaj, ze kterýho byl tein "násilím" odstraněn. Tohle totiž vlastně není čaj, i když tak chutná.
Honeybush je keř rostoucí v jižní Africe. Své jméno (medový keř) získal díky své výrazné medové vůni v době květu. I čaj z této bylinky je jemný a medově nasládlý a spolu s příjemnou hořkostí brusinek a lehkou navinulostí višní vytváří harmonickou svěží ovocnou chuť.

Složení: honeybush, brusinky, list jahodníku, višňové aroma.

Příprava: 10 g na 0,6 l vroucí vody, luhovat 4 - 6 minut.

Zamiloval sis tento čaj? Můžeš dokoupit tady.

Silvery Leaf (green)

Nevím, jestli mě inspirovala ta zima a s ní spojená jinovatka či sněhové závěje anebo stříbrný smrk, který jsem v obýváku na Vánoce nikdy neměla a asi ani mít nebudu (přijde mi ho prostě škoda), každopádně v Zimní Čajové Bedýnce jsou hned dva čaje, které v názvu nesou slovo "stříbrný".

Ten první, je čínský zelený čaj z provincie Sichuan. Má stříbřitě zelenkavý list a patří mezi hodně povedené modely. "Royal" ve svém celém názvu " China Sichuan Royal Silvery Leaf" nosí rozhodně právem. Chuť je lehce a příjemně natrpklá. Pokud budeš luhovat dýl, bude trpkost pochopitelně výraznější, tak podle toho k jeho přípravě přistupuj :)

Příprava: 6 - 7 g na 0,3 l vody o teplotě 80°C, luhuj 2 - 2,5 minuty, čaj je vícenálevový

Zamiloval sis tento čaj? Můžeš dokoupit tady.

Silver needle (white)

No a to druhé stříbro Zimní Čajové Bedýnky je vlastně zlato. Prostě taková pecka na závěr.

Možná sis všimnul, že vzhled těch čajových lístků je, řekněme, třošku jiný než obvykle. Lístky vlastně není úplně přesné označení, nestihly se totiž ještě ani plně rozvinout. Jde jen o sotva rozvinuté pupeny pokryté stříbrným chmýřím a je v nich nejvíce ceněných látek. I nejlepší sběrači ho za den nenasbírají více než půl kila, do kterého se vejde zhruba 4500 pupenů. I přesto, že se k němu váže legenda o krásné dívce, která za úplňku střihala pupeny zlatými kouzelnými nůžkami a díky tomu získal svou magickou chuť, tak ta bohužel moc reálná není. Silver Needle se totiž sbírá až výhradně poté, co zaschnou poslední zbytky ranní rosy a jen ve velmi krátkém období, kdy nehrozí ani přízemní mrazíky ani deště. Díky viditelnému chmýří se mu taktéž přezdívá white hair / bílý vlas a pochází z čajové zahrady Doke v Indii nebo z čínského Fujianu.

To, jestli z čajových lístků vznikne čaj bílý, zelený nebo černý záleží na způsobu jejich zpracování. Podrobnosti jsou kdyžtak tady na webu.

Příprava: 7 g na 0,3 l vody o teplotě 85°C, luhuj 2 - 3 minuty, čaj je vícenálevový.

Tak a než se pustíš do přípravy čaje, tak aby Tvůj šálek byl opravdovým požitkem, tak dodržuj i všeobecné zásady přípravy čaje, jako je například předem nahřátá konvička či šálek, luhování čajových lístků volně, nikoli v sítku a tak dále. Víc se dozvíš tady.

P.S. Poslední povinná "technická": Minimální trvanlivost všech čajů je 20.11.2019, ale to je jistě budeš mít už dáááávno vypitý. A co se množství týče, tak čaje Earl Grey je 100 g, Honey bush 60 g, Silver Needle 20 g a ostatních po 50ti g.

  • Earl Grey - Zimní Čajová Bedýnka 2017 / 2018
  • Keemun Black Dragon - Zimní Čajová Bedýnka 2017 / 2018
  • Honey bush s brusinkou a višní - Zimní Čajová Bedýnka 2017 / 2018
  • China Sichuan Ming Qian Royal Silvery Leaf - Zimní Čajová Bedýnka 2017 / 2018
  • China Fujian BAI HAO YIN ZHEN (SILVER NEEDLE) White Tea - Zimní Čajová Bedýnka 2017 / 2018