Zima 2016 / 2017

V Zimní Čajové Bedýnce najdeš jak pořádný lomcovák, který Tě zaručeně probere ze zimního spánku. Také voňavé koření, který Tě přenese do daleké Indie. Kdybys to nedopatřením přehnal s alkoholem, tak je tu bylinka, která Ti pomůže Tvá játra malinko vyčistit a kdyby náhodou nebyly bílé Vánoce, tak jeden z čajů v sobě nese i stopy sněhu ;)

Pu erh mandarine

Pokud Ti Mikuláš s čertem přinesli jen brambory a uhlí, nesmutni. Mikuláš Čajových Bedýnek bude k Tobě shovívavější a posílá Ti alespoň jednu mandarinku. To sice na první pohled nevypadá jako vrchol štědrosti, ale jen do té doby, než ten poklad rozbalíš a zjistíš, že se v něm skrývá vynikající čaj z Pu erhu, který dle tradiční čínské receptury v této mandarince dozrál.

Čaje nesoucí jméno "Pu erh" jsou nejčastěji známé pro svou zemitou chuť, kterou si buď zamiluješ nebo nenávidíš. Mandarinka však tuto příchuť zjemní, navíc tím, jak byl čaj nějakou dobu v mandarince zabydlený, tak se s ním chuť a vůně mandarinky smísila.

Příprava: 3-4 g na 1,5 dcl vroucí vody, první nálev luhuj 40 s. Čaj je vícenálevový. Druhý nálev stačí také 40 s, s každým dalším nálevem cca 20-30 s přidej a opakuj, dokud Ti čaj bude chutnat. Pokud máš po ruce bio mandarinku, tak si do čaje můžeš přidat pár kousků její kůry.

Snow buds

Kdo by si nepřál bílé Vánoce. Poslední roky naše přání bohužel vyslyšeno nebylo. A kdyby to dopadlo stejně i letos, tak stopy sněhu v sobě ukrývá alespoň sáček s názvem "Snow buds". Je v něm vynikající zelený čaj, který obsahuje vysoký podíl bíle ochmýřených tipsů (vrcholků větvičky čajovníku), díky nimž čaj z čínské provincie Fujian nese název Snow buds nebo-li zasněžené vrcholky. Čínsky se mu říká taktéž "Tai Mu Xue Ya". Jde o jeden z nejslavnějších fujianských čajů, jehož chuť je lehká, nasládlá a plná jemných ovocných tónů.

Příprava: 4-5 g (menší hrst) na 2 dcl 85°C horké vody, luhuj cca 45 s, můžeš opakovaně zalít a pro silnější výluh luhovat delší dobu.

Assam Mangalam

Pokud potřebuješ probrat ze zimního spánku, tak sáhni po "Assamu Mangalam". Jde o silný černý čaj z Assamu, známé čajové oblasti v severovýchodní Indii, z čajové zahrady Mangalam. Ta je proslulá tím, že rostliny čajovníku pěstuje velmi těsně u sebe, takže tím zvýší množství tolik žádoucích tipsů. Pokud by tento čaj sám o sobě na Tebe byl příliš silný, je to právě ten čaj, který se skvěle hodí k přípravě s mlékem a cukrem. Navíc smícháním se směsí koření jako je skořice, kardamon, hřebíček, pepř, fenykl a zázvor získáš úžasný vyvoněný tradiční indický nápoj "Chai masala". A víš co? Trošku toho skvělého koření máš v bedýnce jako malou pozornost navíc.

Příprava: 4 g na 0,3 l vroucí vody, luhuj cca 90-120 s.

Koření na chai masala

Nech vstoupit vůni dálek do svého domova. Připrav si tradiční indický čaj "Chai masala" se směsí koření, které je na zimu jako stvořené - skořice, kardamon, fenykl, pepř a hřebíček. Jedná se o to nej koření na chai masala, na který jsem zatím v Čechách narazila a dováží ho sem rodinná firmička pod hlavičkou cejlonskekoreni.cz, která tento vzorek do Čajových Bedýnek poskytla, takže ho máš v bedýnce navíc jako dárek. Koření si melou sami těsně před tím, než ho expedují a na kvalitě a vůni je to fakt znát. Posuď sám. A kdyby se chai masala stal Tvojí zimní drogou, tak víš, kam se obrátit pro další ;)

Příprava: Dej vařit vodu (3/4 hrnku) s mlékem (1/4 hrnku), se 3 kolečky čerstvého zázvoru a 1 lžící koření "Chai masala". Sem tam zamíchej. Jakmile se začne vařit, stáhni z plotny, přidej vrchovatou lžičku černého čaje Assam a nech luhovat 2 minuty. Pořádně oslaď a neboj se toho. Čím víc cukru přidáš, tím chuť koření lépe vynikne. Pokud se bojíš, že čaj bude příliš kořenitý, použij koření méně než 1 lžíci a případně přidej. Za mě je 1 lžíce úplně ta největší lahůdka.

Genmaicha s praženou rýží

Co by byly Vánoce bez pohádek. A proč si k jejich sledování nedát trochu popcornu? No teda ne tak úplně, ale je fakt, že někdy se zelenému japonskému čaji "Genmaicha", do kterého se přidává pražená rýže, přezdívá právě popcornový čaj. A to proto, že některá zrníčka rýže při pražení pukají a je z nich takový miniaturní popcorn. Tento čaj tradičně vznikl mezi chudým lidem v Japonsku, kdy přidáním rýže do čaje se jeho cena značně snížila. Dnes však rozhodně nepatří mezi ty nejlevnější a těší se velké oblibě. Díky obsahu rýže dosahuje chuti, která se dá charakterizovat jako lehce chlebová až oříšková a krásně se doplňuje s trávově svíravou chutí čaje Genmaicha. Pokud Tvůj žaludek, z různých důvodů, není úplně ve formě, tak díky šálku tohoto zeleného čaje se mu rozhodně uleví.

Příprava: 4-5 g zalij 0,2 l vroucí vody, luhuj 2-3 minuty. Můžeš zalít 2-3x s tím, že každý další nálev je třeba luhovat o trochu déle. Pár zrníček pražené rýže můžeš taktéž přidat do hotového nálevu.

Citrónová tráva

Rozbouřený žaludek Ti pomůže dát do kupy i další čaj, respektive spíš nečaj a tím je "Citrónová tráva". Hlavně má velmi příjemnou osvěžující citrónovou chuť a vůni. Jde o bylinu, která pochází z jihovýchodní Asie. Má sice citrón v názvu, avšak nenese s sebou žádnou známku kyselosti, jak jsme tomu u citrusů zvyklí. Stejně tak tomu je i pokud ji v čerstvé formě použiješ jako koření, například do thajských či vietnamských pokrmů. Citrónová tráva má navíc spoustu léčivých účinků. Kromě již zmíněné schopnosti zmírnění Tvých žaludečních obtíží, dokáže i detoxikovat játra, což se někomu po Silvestru může obzvlášť hodit :).

Příprava: 4 g na 0,3 l vroucí vody, luhuj 4-6 minut.

Aby Tvůj šálek čaje byl opravdovým požitkem, tak je dobré dodržovat i všeobecné zásady přípravy čaje, jako je například předem nahřátá konvička či šálek, louhování čajových lístků volně, nikoli v sítku, a tak dále. Více takových zdánlivých "maličkostí" nalezneš v čajovém desateru.

P.S. Poslední povinná "technická", minimální trvanlivost všech čajů je do 10.12.2018. Assamu je 100g, Snow buds 30g, ostatních po 50ti gramech.

  • Pu erh mandarine
  • Snow buds čínský zelený čaj
  • Assam Mangalam - černý indický čaj
  • Koření na chai masala od cejlonskekoreni.cz
  • Genmaicha s praženou rýží - japonský zelený čaj
  • Citrónová tráva