Podzim 2016

Podzimní Čajová Bedýnka Tě zahřeje nejen na těle, ale i na duši. Provoní Ti místnost skořicí, zavzpomínáš s ní na léto, ale i na dětství, kdy ses bezstarostně brouzdal barevným podzimním listím a doma pak v teple vytvářel zvířátka ze sametových kaštanů, které v bedýnce také najdeš.

Vzpomínka na letní louku

Když sáček otevřeš, tak Ti v mžiku provoní celý byt a rázem máš pocit jako bys pobíhal po louce plné květů ještě s krůpějemi ranní rosy. Jde o čínský zelený čaj typu sencha obohacený o kvítky chrpy, slunečnice a růže. Sencha sama o sobě už díky své příjemné trávové chuti s květovou nasládlostí může takovou louku připomínat. S doplněnými kvítky uvedených rostlin se tento pocit ještě násobí. A kdyby se Ti náhodou zachtělo ice tea, tak tento čaj je pro něj jako stvořený. Prostě ho připravíš dle návodu níže, necháš vychladnout, přidáš pár kostek ledu a je to.

Příprava:12 g (cca 10 zarovnaných lžiček) na 1 litr 90°C vody. Louhovat 2 minuty.

Kanyam

Z léta se přeneseme rovnou do poněkud chladnější oblasti, a to do himalájských velehor v Nepálu. Výlety do hor obvykle každého zocelí a to je i případ černého nepálského vysokohorského čaje "Kanyam", který se statečně pere s tamníma drsnýma podmínkama a všechna ta houževnatost je skryta v čaji z lístků z této oblasti. To, že jde o kvalitku, potvrzuje i těchto pár písmenek, které má v názvu. Jsou to "SFTGFOP1". Kdyby Tě zajímalo, co přesně znamenají, tak více k čajovým zkratkám jsem napsala tady.

Nálev je zlatavý, příjemně natrpklý, lehce kořeněný a když přimhouříš očko, tak tam ucítíš i lehký květový nádech.

Příprava: 7g (cca 7 zarovnaných lžiček) na 0,6l vroucí vody, louhovat cca 2 - 3 minuty, prolívat.

Thom Ngon

Tak tenhle čaj Tě zaručeně probere z podzimní letargie. Jde totiž o zelený čaj z Vietnamu a ty obvykle mívají fakt grády. Ovšem v případě čaje "Thom Ngon" z věhlasné čajové oblasti Thai Nguyen tomu tak úplně není. A to v dobrém slova smyslu. Na vietnamské poměry jde o jemnější variantu, která pouze příjemně dráždí svou lehkou natrpklostí. Takže tento čaj ze sopečné oblasti Tě spíš osvěží, navíc obsahuje vysoký podíl vitamínu C, což se, obzvlášť teď na podzim, celkem hodí.

Pokud bys ovšem zatoužil po pořádným lomcováku, stačí ho nechat louhovat trochu dýl a zalít vařící vodou. Nejdřív se ale radši zkus držet návodu a uvidíš. Jo a jde zalévat i opakovaně.

Příprava: 6g (6 zarovnaných lžiček) na 0,3l vody 75 - 80°C, louhovat 120 - 150 sekund, možno znovu zalít, celkem cca 3-4x.

Pravá cejlonská skořice

Možná nechápeš, co tu jako mezi těma čajema dělaj ty skořicový vřetena? To je jako na cukroví nebo na svařák? Tak jako i to by šlo, ale to by byla celkem škoda. Jak jsem psala na webu, tak vždy jedním z čajů je takzvaný "nečaj". Tedy něco, z čeho se čaj dá udělat, ale z čajovníku nepochází. A pro podzimní bedýnku je to právě skořice. A není to skořice jen tak ledajaká. Je to "Pravá cejlonská skořice"nesrovnatelná s tím, co je běžně k dostání v obchodech. To bývá obvykle Cassia, což je čínská varianta. Čaj ze skořice jsem se naučila na Srí Lance a pro podzim je jako stvořený. Skořice má zahřívací účinky, příjemnou nasládlou chuť a stovky léčivých účinků. Ty tady nebudu vypisovat, to bychom tu byli ještě zítra, to si vygugli, to budeš koukat.

Ten čaj je fakt vynikající a pokud si ho správně připravíš, tak bude mít i nádhernou červenou barvu.

Příprava: 1 vřeteno nalámat nadrobno do 0,5l vody. Vařit na mírném ohni 15 minut přiklopený. Sejmout z plotny a nechat odstát minimálně 10 minut. Ten mírný var je důležitý proto, aby se ze skořice dostalo co nejvíce látek. Následné odstátí pak proto, aby se dovybarvila do červena, jinak bude spíš do hněda.

Huang Jin Gui

A u skořice tak trochu ještě zůstaneme. To nejlepší na konec je čínský Oolong z oblasti Anxi, který se jmenuje "Huang Jin Gui", nebo-li Zlatý skořicovník. Toto jméno si vysloužil díky zářivému zlatavému nálevu, jinak se skořicí nemá nic společnýho. V Číně se často dává i jako svatební dar.

Voní přenádherně tóny všech možných i nemožných květin. Nebudu Tě tady zahlcovat tím, jakéže to jsou květy, koření a kdo ví co ještě. Prostě to nechám na Tvojí fantazii :)

Říká se: "Dobrého po málu". Tak tohoto čaje máš jen menší sáček. Je to opravdová lahůdka. Ale pozor. Dá se opakovaně zalít. A hlavně, u Oolongů většinou platí, že další nálevy jsou lepší než ten první a u každého nálevu vynikne úplně jiná chuť a vůně, tak ne, že ho po prvním zalití hodíš do kompostu ;)

Příprava: 6-8 g (4 zarovnané lžičky) na 0,3l vody, první nálev 90-95°C, ostatní nálevy cca 80°C. První nálev louhovat cca 2 minuty, ostatní nálevy kratší dobu cca do 4.nálevu, další nálevy spíš delší dobu. Možno zalít až 7x, někdy i víckrát. Doporučuju průběžně ochutnávat, ať si vychytáš, kdy je ta nejlepší doba.

Aby Tvůj šálek čaje byl opravdovým požitkem, tak je dobré dodržovat i všeobecné zásady přípravy čaje, jako je například předem nahřátá konvička či šálek, louhování čajových lístků volně, nikoli v sítku, a tak dále. Více takových zdánlivých "maličkostí" nalezneš v čajovém desateru.

Kdybys hledal inspiraci pro kreativní kaštanové tvoření, tak mrkni třeba sem.

P.S. Poslední povinná "technická", minimální trvanlivost všech čajů je do 16.11.2018. Kanyamu je 100g, Zlatého skořicovníku 20g, ostatních po 50ti gramech.

  • Čajová Bedýnka Podzim 2016
  • Vzpomínka na letní louku - čínský zelený čaj s kvítky chrpy, slunečnice a růže
  • Nepálský Kanyam SFTGFOP1
  • Vietnamský zelený čaj Thom Ngon
  • Pravá cejlonská skořice - vřetena
  • Čínský Oolong Huang Jin Gui, Zlatý skořicovník z oblasti Anxi