Jaro 2017

Jaro je tu. Voňavé, zamilované, svěží .... A taková je i Jarní Čajová Bedýnka. Jo a kdyby Ti náhodou došly prostředky na zaplacení daní po odevzdání daňového přiznání, tak i na to v ní najdeš řešení ;)

Jasmin Yin Hao

Tak cooooo, už cítíš to jaroooo? Ještě neeee? Tak otevři sáček s názvem Jasmin Yin Hao, přivoň si a směle do něj vykroč. Jde totiž o zelený čaj z čínského Sichuanu ovoněného jasmínovými kvítky. A pokud jejich vůně jaro nepřivolá, tak už asi nic.

Jasmínem se velmi často překrývá horší kvalita čaje. Ale neboj se nic, to opravdu není případ Yin Hao. V překladu to totiž znamená stříbrné špičky, takže pro jeho výrobu byly použity jen ty nej lístky.

Příprava: 6 g na 0,3 l vody o teplotě 80°C, luhuj 1-1,5 minuty, čaj je vícenálevový

Bancha

Pokud máš zrovna chuť spíš na něco neovoněnýho, mám tu pro Tebe japonskou Banchu. Její chuť je jemná, osvěžující a čistá jako potůček tajícího sněhu, který pramení v japonských horách a pokračuje údolím plným rozkvetlých sakur ;)

Bancha obsahuje méně kofeinu, takže si ji můžeš dát i pozdějc než většinu jiných čajů.

Příprava: 6 g na 0,3 l vody o teplotě 80°C, luhovat 1,5-2 minuty, čaj je vícenálevový

Mate pampero

Když bys ale naopak potřeboval trochu víc nakopnout, tak sáhni po brazilském Mate pampero, což je maté pražené. Maté jsou výhonky z cesmíny paraguayské a má fakt grády. Pražení navíc její účinky ještě násobí. Večer si ho rozhodně nedávej. Teda pokud zrovna nemáš před zkouškou a nepotřebuješ se celou noc šrotit nebo třeba do rána smolit daňový přiznání.

Díky pražení získá kouřovou vůni a chuť pečeného chleba. Možná i proto tlumí chuť k jídlu, takže jestli nechceš honit hubnutí do plavek zase na poslední chvíli, tak můžeš začít u matéčka ;)

Maté se tradičně připravuje a podává v nádobě ze speciální tykve, kalabase. Po celou dobu pití se v nádobce nechává i "čaj". Pije se totiž bombilou, což je takový kovový brčko se sítkem na konci, takže veškeré kousíčky zůstanou poslušně tam kde mají.

Příprava: 1 díl lístků na 2 díly vroucí vody, luhovat dle chuti cca 5 minut, "čaj" je vícenálevový

Množství lístků si vyzkoušej, jak Ti bude vyhovovat. Já si maté dělám v tý kalabase a nevyndavám ho, takže ho dávám i míň, někdy třeba jen 1/4 objemu. V jižní Americe naopak kalabasu naplní lístky celou.

Phoenix Dan Cong

Když už jsme u toho daňovýho přiznání, tak se vyloženě nabízí čínský oolong Guangdong Phoenix Dan Cong. Čaj je to již historicky ceněný natolik, že za dynastie Sung se jím odváděly císařské dávky. Takže pokud se Tě daňové přiznání týká a chceš k němu letos přistoupit poněkud alternativněji, tak co zkusit do toho "sympatickýho" lejstra vyplnit "SORRY JAKO" a zaplatit v podobě sáčku s Phoenixem ;)

Dan Cong je v překladu samostatný keř. Znamená to, že rostliny čajovníku, ze kterých byly sklizeny lístky pro tento čaj rostou divoce a dorůstají výšky i 5ti metrů. Takže žádný tísnění se hlava na hlavě, jak to v čajových zahradách bývá a žádný zastřihování tak, aby na špičky větviček dosahla i ta nejmenší stařenka s nůžkama.

Téměř při každém nálevu vynikne jiná chuť. Já obvykle v prvních nálevech cítím hlavně oříšky a v dalších zas nasládlé ovoce. Ale to už nechám na Tvé fantazii. A pozor, jak už to u oolongů bývá, nejlepší nálev NENÍ ten první.

Příprava: 6 - 8 g na 0,3 l vody o teplotě 80-85°C, luhovat cca 2 minuty, čaj je vícenálevový

Skvěle se hodí pro přípravu stylem Gong fu cha. Něco málo o tomto způsobu přípravy čaje jsem ve zjednodušené verzi napsala sem.

Honey bush

Pokud jsem Ti připomenutím daňovýho přiznání zkazila náladu, tak omluva veliká. Snad to hned napravím tím, že Ti připomenu tu mnohem příjemnější událost s jarem spojenou a tou je 1.máj. Ne, opravdu nemám na mysli svátek práce. Pro mě 1.máj vždycky byl lásky čas. Tak až se ozve hlas Tvé hrdličky či holoubka, že je čas na polibek pod rozkvetlou třešní nebo jabloní nebo nevím čím, tak jen abys byl připravenej.

Na to, aby Tvůj úsměv byl opravdu sladký a polibek přímo medový, je tu totiž Honey bush,bylinka z jižní Afriky (dokonce je i bio, pokud si na těchhle věcech ujíždíš). Za svůj název vděčí své omamné medové vůni (honey bush = medový keř). Kromě spousty léčivých účinků taktéž povzbuzuje chuť k jídlu a neobsahuje kofein. Tedy přesný protipól jihoamerického matéčka. Takže si ho v klídku můžeš dát kdykoli, třeba i před spaním a i děti ho můžou vypít co hrdlo ráčí.

Příprava: 9 - 12 g na 0,6 l vroucí vody, luhovat 4 - 6 minut

Máta peprná

No a jako malý dárek je v Jarní Čajové Bedýnce pár semínek Máty peprné. To aby sis pak v létě mohl udělat osvěžující čaj z čerstvých mátových lístků nebo třeba marocký touareg. Na něj by sice byla o něco lepší marocká máta Nana, ale ta se bohužel semínky nemnoží, tak snad se spokojíš s jeho peprnou ségrou :)

Návod na pěstování: výsev v březnu až květnu přímo ven na slunečné či polostinné stanoviště, na substrát (nezasypávat), mírně přitlačit

Aby Tvůj šálek čaje byl opravdovým požitkem, tak je dobré dodržovat i všeobecné zásady přípravy čaje, jako je například předem nahřátá konvička či šálek, louhování čajových lístků volně, nikoli v sítku, a tak dále. Více takových zdánlivých "maličkostí" nalezneš v čajovém desateru.

P.S. Poslední povinná "technická": Minimální trvanlivost všech čajů je 28.2.2019. A co se množství týče, tak Jasmin Yin Hao je 100 g, Banchy, Maté a Honey bush po 50 g, Phoenixu 20 g.

  • Jarní Čajová Bedýnka
  • Jasmin Yin Hao - čínský zelený čaj z Jarní Čajové Bedýnky
  • Bancha - japonský zelený čaj s nízkým obsahem teinu z Jarní Čajové Bedýnky
  • Mate pampero - pražené maté z Jarní Čajové Bedýnky
  • Phoenix Dan Cong - čínský oolong z Jarní Čajové Bedýnky
  • Honey bush - jihoafrická bylinka z Jarní Čajové Bedýnky